Διανύουμε τον τέταρτο μήνα μετά την έναρξη της πανδημίας και τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τους εργαζόμενους στη χώρα μας αλλά και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι πολύ δυσοίωνες.

Ήδη στο πρώτο διάστημα αυτής της κρίσης, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), 940.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα(!) έχουν είτε απολυθεί είτε τεθεί σε αναστολή σύμβασης! Αυτό το νούμερο φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην απώλεια προσωρινά ή μόνιμα της θέσης εργασίας. Συγκεκριμένα, το 4,7% των εργαζομένων απολύθηκε, ενώ σε αναστολή σύμβασης τέθηκε το 41,8% που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 45%, καθώς το μέτρο συνεχίζει να ισχύει και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα όλα τα στοιχεία από την Εργάνη.


Με την “προσωρινή” και μόνιμη ανεργία να έχει ήδη πλήξει τους εργαζόμενους από την πρώτη φάση των μέτρων, το δεύτερο μεγάλο βάρος στις πλάτες των εργαζομένων είναι η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Χωρίς ακόμα να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δραματική αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα της Eurofound στην οποία το 42% των Ελλήνων δηλώνει μεγάλη μείωση του ωραρίου του τους μήνες αυτούς. Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η μείωση στο ωράριο εργασίας είναι πιθανό να επιτευχθεί σε πολλές περιπτώσεις με χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών. Μ’ αυτό τον τρόπο οι εργοδότες πετυχαίνουν άμεσα μείωση των αποδοχών!
Ενισχυμένη θέση στην ελαστικοποίηση της εργασίας καταλαμβάνει η εργασία από το σπίτι. Το ποσοστό της τηλεργασίας των εργαζομένων από 4,7% που ήταν πριν την πανδημία εκτινάχθηκε στο 26%. Το μέτρο αυτό δεν θα είναι προσωρινό, καθώς είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις υπουργών και δημοσιογράφων πως είναι μια ευκαιρία για να καθιερωθούν αυτές οι μορφές εργασίας και “να αξιοποιήσουμε” τις νέες τεχνολογίες!
Την εδραίωση αυτής της άθλιας εργασιακής πραγματικότητας επιδιώκει, ουσιαστικά, ο μηχανισμός “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” που νομοθέτησε η κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν εκ περιτροπής εργασία για το 50% των εργαζομένων τους, με το κράτος να αναλαμβάνει ένα μέρος του μισθού, χωρίς φυσικά να φτάσει ο μισθός συνολικά στα προηγούμενα επίπεδα.
Τα στοιχεία των πρώτων μηνών αλλά και οι εκτιμήσεις για τα νέα αντεργατικά μέτρα που θα έρθουν προοιωνίζονται μια ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μια μεγάλη μείωση των καινούριων θέσεων εργασίας και μια μεγάλη αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Για το επόμενο διάστημα, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αλλά και τα κονδύλια του προγράμματος “SURE” της EE παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή. Άμεσο επακόλουθο αυτών είναι οι δραστικές μειώσεις των μισθών των εργαζόμενων. Τέλος, στοχεύουν στο ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα του συνδικαλισμού και στην απομόνωση των εργαζομένων μέσω της τηλεργασίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος