Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ομιλία του σ. Δημήτρη Κοντοφάκα στο θυσιαστήριο της Καισαριανής


Εδώ, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 44 διακόσιοι κομμουνιστές, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς φασίστες και τους Έλληνες συνεργάτες τους. Η εκτέλεση των διακοσίων ήταν το αιματηρό αντίτιμο που πλήρωσε το κομμουνιστικό κίνημα και ο ελληνικός λαός για την αγωνιστική και ανυπότακτη στάση του, για την αντίσταση που πρόβαλλε στους κατακτητές , για τα οράματα της πανανθρώπινης λευτεριάς και του σοσιαλισμού. Όλοι τους κρατούμενοι και εξόριστοι από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, όχι μόνο δεν τους επέτρεψε να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή , όπως ζήτησαν, τους Ιταλούς και Γερμανούς εισβολείς, αλλά τους παρέδωσε σιδεροδέσμιους στους κατακτητές της χώρας μας.


170 από την Ακροναυπλία, 30 από την Ανάφη, όλοι τους μέλη και στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος.

Οι διακόσιοι « δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα, μον΄ήρθανε μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι» έγραψε ο Βάρναλης.

«Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνω απ΄όλους, κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνω ο Ναπολέως»

Τιμώντας ξεχωριστά το Ναπολέωντα Σουκατζίδη, κομμουνιστή ηγέτη των διακοσίων.

Αυτή τη στάση καταμαρτυρούν τα δεκάδες σημειώματα που πέταξαν από τα γερμανικά καμιόνια οι διακόσιοι, γεμάτα από αγάπη και πίστη στο λαό και την πατρίδα. Γεμάτα αφοσίωση στο κομμουνιστικό κόμμα που ενσάρκωσε με τους αγώνες του τα πιο υψηλά ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.

Αυτό καταμαρτυρεί η στάση των κρατουμένων , όταν το Γενάρη του 44 πανικόβλητη η Γερμανική κατοχική διοίκηση φοβέριζε το αντιστασιακό κίνημα με τα αντίποινα.

Όταν έγινε γνωστή η απόφαση των Γερμανών για 50 εκτελέσεις για κάθε νεκρό Γερμανό, τότε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου οι κρατούμενοι , μαζεύτηκαν , συζήτησαν, αποφάσισαν και έκαναν γνωστά τα εξής :

«Εμείς εδώ είμαστε απομονωμένοι από τα γεγονότα. Στοιχεία δεν έχουμε αρκετά για να κρίνουμε σωστά τις ανάγκες και την τακτική του αγώνα. Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα, είναι πως ο αγώνας πρέπει να τραβήξει το δρόμο του. Θύματα θα έχουμε. Αυτό όμως δεν επιτρέπεται να μας κάνει δισταχτικούς. Τα πρώτα θύματα , το ξέρουμε πως θα είμαστε εμείς, οι όμηροι του Χαϊδαρίου. Μη νοιαστείτε για μας. Κάντε όσο καλύτερα μπορείτε τη δουλειά σας, σα να μην υπήρχαμε! Σα να μην υπάρχει Χαϊδάρι! Μόνο έτσι θα νικήσουμε. Όχι δισταγμούς και λιποψυχίες.!»

Από τότε μέχρι σήμερα, οι ξένες δυνάμεις δεν έπαψαν να καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό, βρίσκοντας πρόθυμους συνεργάτες τις κυβερνήσεις της ντόπιας άρχουσας τάξης.

Τα τελευταία οχτώ χρόνια ιδιαίτερα της μνημονιακής βαρβαρότητας, έριξαν βαθύτερα το λαό σε μαύρα σκοτάδια φτώχιας και εξαθλίωσης , έντασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, υφαρπάζοντας πολύχρονες κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ψευτοαριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το έργο της εδώ στην Καισαριανή και με το ένα χέρι κατέθετε υποκριτικά στεφάνι ντροπής και με το άλλο υπέγραφε μνημόνια συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της.

Με τη μάσκα της Αριστεράς εκλιπαρεί για την προστασία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και παραδίδει το λαό και τη χώρα τον πλούτο και τα εθνικά συμφέροντα στους ξένους δυνάστες.

Τώρα η κυβέρνηση και η ολιγαρχία καλλιεργούν νέες υποσχέσεις και σκορπούν νέες αυταπάτες για να σωθούν από τη λαϊκή αγανάκτηση.

Τίποτε δε θα χαριστεί στο λαό, τίποτε δε θα κερδηθεί και καμιά πολιτική δε θα αλλάξει αν δεν το επιβάλλει ο λαός με τη πάλη του.

Σήμερα, που ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στον κόσμο και στην περιοχή μας, φέρνουν τον κίνδυνο του πολέμου ολοένα και πιο κοντά, σήμερα που ο φασισμός και οι αντιδραστικές ιδέες ενισχύονται από δυνάμεις του αστικού συστήματος και σηκώνουν κεφάλι, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το δυνάμωμα του αγώνα του λαού και της νεολαίας, για το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος.

Τιμώντας τη θυσία των διακοσίων εκτελεσμένων κομμουνιστών,

Τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας

Στον αγώνα για Ειρήνη Δημοκρατία Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό

Όλοι την Πρωτομαγιά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10. 30 στην Ομόνοια

Τιμή και δόξα στους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής
via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μ-Λ ΚΚΕ : Κυριακή 28 Απρίλη στην Πλατεία Καισαριανής και πορεία στο Σκοπευτήριο

Το Μ-Λ ΚΚΕ, 80 χρόνια από την ανυπέρβλητη θυσία των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Καισ...