Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

4 στις 10 συντάξεις κάτω απ' τα 500 ευρώ μεικτά

Κινητοποιήσεις των συνταξιούχων ενάντια στα εξοντωτικά κυβερνητικά μέτρα
Νέος γύρος κινητοποιήσεων έχει ξεκινήσει  από τις συνδικαλιστικές ενώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι αντιδρούν στις συνεχιζόμενες περικοπές συντάξεων, που ο νόμος Κατρούγκαλου σταδιακά συνεχίζει να επιβάλει.
Οι  Συνεργαζόμενες Συνταξιοδοτικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 25 Απρίλη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας. Την ίδια ημέρα συγκέντρωση  οργάνωσαν στη Ζάκυνθο και στις Σέρρες. Την προηγούμενη μέρα, Τρίτη 24/4, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα και στη Λάρισα, ενώ την Πέμπτη 26/4 στα Γιάννενα, στο Βόλο, στο Κιλκίς. Στις 8/5 οργανώνουν συγκέντρωση στην Καρδίτσα και στη Ρόδο, ενώ στις 10/5 θα συγκεντρωθούν οι συνταξιούχοι στην Κοζάνη και στις 22/5 στην Καβάλα.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιοδοτικές Οργανώσεις της Αττικής επίσης έχουν ανακοινώσει απόφαση να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 1ης Μάη για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, όπως επίσης και σε επόμενες ορισμένες ημερομηνίες μέσα στο Μάη και τον Ιούνη.
Οι συνταξιούχοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση του αντι-ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων και επιστροφή άμεσα όλων των αυθαίρετα παρακρατηθέντων.
Όπως είναι γνωστό, ο τελευταίος αντι-ασφαλιστικός νόμος 4387/16  επέφερε νέα πλήγματα καθώς προχωρά στην εφαρμογή του με επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ και όλα αυτά βέβαια παράλληλα με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου & Πληρωμής Συντάξεων – ΗΛΙΟΣ, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η συνεχής μείωση των συντάξεων και η καθήλωση μεγάλου μέρους των συνταξιούχων σε συνθήκες φτώ­χειας. Συγκεκριμένα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πριν ακόμα αφαιρεθεί η εισφορά Υγείας 6% και ο φόρος που αναλογεί,  4 στις 10 συντάξεις είναι κάτω από 500 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει πως από τις 2.854 εκατομμύρια κύριες συντάξεις οι 1.161 εκατομμύρια - που αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% - ήταν κάτω από 500 ευρώ μεικτά.
Η νέα μέση κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, για όσους βγήκαν στη σύνταξη από τον Ιανουάριο, είναι 480,29 ευρώ, όταν τον Φεβρουάριο του 2015 η μέση κύρια σύνταξη του ΙΚΑ ήταν 708,2 ευρώ. Αντίστοιχα στο Δημόσιο η νέα μέση σύνταξη διαμορφώθηκε στα 697,16 ευρώ από 1.029,3 ευρώ. Στον ΟΓΑ είναι 284,87 ευρώ από 431,95 ευρώ το 2015 και στον ΟΑΕΕ διαμορφώθηκε στα 765,45 ευρώ.
Σύμφωνα άλλωστε με δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, οι μειώσεις συντάξεων από 1/1/2019 θα αφορούν περίπου 900.000 συνταξιούχους, και το ανώτατο «πλαφόν» μείωσης σύμφωνα με την εφημερίδα «δεν θα ξεπερνά το 18%».
Επιχειρώντας έτσι να εμφανίσει ως μικρή τη νέα μείωση, που θα υποστούν για άλλη μια φορά οι συντάξεις μετά τον αντι-ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος βέβαια, και ας μην το αναφέρει η εφημερίδα, έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους για το ασφαλιστικό, που προκάλεσαν επίσης δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, καταδικάζοντας τους συνταξιούχους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...