Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Δεν θα ευτελίσουμε την πολιτική αντιπαράθεση και τη ΛΑ-ΑΑΣ!

Στις 16.5.2018 δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο “Αντιγειτονιές” και στο ιστολόγιο της ΛΑ-ΑΑΣ ένα κείμενο με τον τίτλο “Αυτή η τακτική δεν ασκεί μετωπική πολιτική, δεν χτίζει συμμαχίες”, που υπογράφουν τα στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ) στη Γραμματεία της ΛΑ-ΑΑΣ. Το κείμενο, αν και ισχυρίζεται στον υπότιτλό του πως δίνει “διευκρινήσεις” για την πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό της 15/5 και ότι ασκεί “κριτική προς συντρόφους της Γραμματείας της Λαϊκής Αντίστασης – ΑΑΣ”, κάνει μια επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες κατά του Μ-Λ ΚΚΕ, που είναι εντελώς απαράδεκτη γιατί στηρίζεται πάνω σε αναλήθειες και διαστρεβλώσεις και εκπέμπει όχι ένα συντροφικό πνεύμα κριτικής, αλλά αντίθετα ένα πνεύμα έντονου ανταγωνισμού και εχθρότητας κατά του Μ-Λ ΚΚΕ. Αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται για πολλοστή φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και όσο επαναλαμβάνεται, τόσο περισσότερο δηλητηριάζει τις σχέσεις συνεργασίας που άρχισαν να οικοδομούνται με τη δημιουργία της ΛΑ-ΑΑΣ.

Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο και τον τρόπο αντιπαράθεσης που υποδείχνει και αυτό το κείμενο, γιατί πέρα των άλλων υποβιβάζει και το επίπεδο και το περιεχόμενο της πολιτικής συζήτησης και κάθε άλλο παρά βοηθά τις σχέσεις μας και τη ΛΑ-ΑΑΣ. Θα σημειώσουμε μόνο τα εξής:
1. Ο τρόπος που προωθεί τις επιδιώξεις της η ΛΑ-ΑΑΣ διαμορφώνεται μέσα στο συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο και οι μορφές με τις οποίες ενεργεί και παρεμβαίνει συζητούνται συγκεκριμένα κάθε φορά και για κάθε ζήτημα που προκύπτει. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε ή συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις.
Έχουμε κάνει καθαρό ως Μ-Λ ΚΚΕ ότι η διαδήλωση, η συγκέντρωση, η “απάντηση”, η ζύμωση είναι μορφές κινητοποίησης και πάλης με διακριτά χαρακτηριστικά (πολιτικά, οργανωτικά, μαζικότητας κλπ.), τα οποία οφείλουμε να εξετάζουμε και επιδιώκουμε την εκπλήρωσή τους έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις να ανταποκρίνονται, να συμβαδίζουν με τον πολιτικό προσανατολισμό της ΛΑ-ΑΑΣ, η διαδήλωση να είναι πραγματικά διαδήλωση και όχι καρικατούρα διαδήλωσης, η “απάντηση” να είναι όντως “απάντηση” και όχι απλά ικανοποίηση μιας υποκειμενικής διάθεσης κ.ο.κ .
Έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το νόημα που έχει κάθε μορφή κινητοποίησης, αλλά και για να επιτελεί στοιχειωδώς τον σκοπό της. Δεν υιοθετούμε και δεν πηγαίνουμε άκριτα σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αναγγέλλεται, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων και όρων. Επιλέγουμε και οργανώνουμε κινητοποιήσεις τέτοιες που να μπορούν να εξασφαλίζουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις -πρώτα απ’ όλα πολιτικές, αλλά και υποκειμενικές και συμμετοχής ευρύτερου κόσμου- μιας στοιχειωδώς ικανοποιητικής πραγματοποίησής τους. Με αυτό το σκεπτικό καθορίσαμε μέχρι σήμερα τη στάση για διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις 14.4, τις 15.4 και τις 15.5 και θα συνεχίσουμε να την καθορίζουμε. Υπήρξε και υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στις δύο οργανώσεις γύρω απ’ αυτό, όμως δεν αντιμετωπίζεται με παραποίηση και συκοφάντηση της άποψης του Μ-Λ ΚΚΕ. Ούτε και με προσπάθειες άσκησης πιέσεων, μικροκομματικής επιβολής της άποψης και των επιλογών του ΚΚΕ(μ-λ), που είναι γελασμένοι κάποιοι αν νομίζουν ότι μπορούν να περάσουν στο Μ-Λ ΚΚΕ. Η διαφωνία αντιμετωπίζεται ως διαφωνία και όχι με επιθέσεις και χρήση ορολογιών διαβολής, π.χ. “μπλοκάρισμα της ΛΑ-ΑΑΣ”, που έχουν χροιά εκβιασμού. Η Συνεργασία προχωρά μόνο με αυτά που συμφωνούμε και ως το βαθμό που συμφωνούμε. Το αντικείμενό της είναι το κοινό πεδίο συμφωνίας σε πολιτικές θέσεις και ενέργειες και όχι το πώς θα σύρει η μία οργάνωση την άλλη στις θέσεις της, στις επιλογές και στις πρακτικές της με τις οποίες η άλλη διαφωνεί. Γι’ αυτά που διαφωνούμε, η κάθε οργάνωση έχει την αυτοτέλειά της να δρα από μόνη της .

2. Η “κριτική” του κειμένου του ΚΚΕ(μ-λ), η οποία γίνεται κατά τα γραφόμενα των συντακτών του, “με αφορμή το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών της 15/5 που εμφάνιζε ως διοργανωτές της πορείας το Μ-Λ ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέροντας παράλληλα το κάλεσμα της ΛΑΕ έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία” ισχυρίζεται πως το Μ-Λ ΚΚΕ αυτοπροβλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ως “βασικός διοργανωτής” της διαδήλωσης της 15.5 για την Παλαιστίνη (αλλά και της 15.4 για την πολεμική επίθεση στη Συρία) “αποσιωπώντας το κάλεσμα της Λαικής Αντίστασης -ΑΑΣ” και “εξαφανίζοντας τη ΛΑ-ΑΑΣ”. Πρόκειται για ένα χοντροκομμένο ψέμα, το οποίο απορούμε πως έφτασε το ΚΚΕ(μ-λ) στο σημείο να το ξεστομίσει. Για να διαπιστώσουν οι αναγνώστες πως δεν υπάρχει κόκκος αληθείας σ’ αυτό ας ανατρέξουν στις στήλες της έντυπης Εφημερίδας των Συντακτών της 15/ 5 και στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα της ίδιας εφημερίδας (https: //www.efsyn.gr/arthro/orgi-gia-ti-sfagi-sti-gaza,https://www.efsyn.gr /arthro/diadiloseis-diamartyrias-gia-ti-sfagi-sti-gaza).
Το Μ-Λ ΚΚΕ έστειλε στα μέσα ενημέρωσης το δικό του δελτίο τύπου με το οποίο καταδίκαζε τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και καλούσε και αυτό σε στήριξη της κινητοποίησης που είχε εξαγγελθεί. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Κι ας προσέξουν τι γράφουν για το Μ-Λ ΚΚΕ και τη στάση του απέναντι στη ΛΑ-ΑΑΣ. Και ειδικά κάτι “λογάκια” τους για “υποτίμηση και εξαφάνιση του καλέσματος της ΛΑ-ΑΑΣ”, όταν το λιγότερο που γνωρίζουν είναι ότι το Μ-Λ ΚΚΕ ενσωματώνει και δημοσιεύει στο δικό του μέσο ενημέρωσης (στην κομματική ιστοσελίδα του) πρώτα τα καλέσματα της ΛΑ-ΑΑΣ (για τις διαδηλώσεις της 15/4 και 15/5 που αναφέρει το κείμενό τους) και μετά τις κομματικές ανακοινώσεις του Μ-Λ ΚΚΕ), ενώ το ΚΚΕ(μ-λ) διόλου δεν κάνει το ίδιο στο δικό του μέσο ενημέρωσης (το κομματικό ιστολόγιό του).

3. Υποδείξεις και πλάγιες μομφές για το τι κάνει το Μ-Λ ΚΚΕ ενόψει του Συνεδρίου του, πώς ρυθμίζει τις κομματικές διαδικασίες του και τις σχέσεις του με τη ΛΑ-ΑΑΣ, με αιχμές του τύπου “αν ενόψει του Συνεδρίου επιλέγεται η τακτική όλα περνάνε μέσα από το κόμμα” και μαθήματα για το μέσα από ποια διαδικασία γίνεται η “κομματική οικοδόμηση” είναι ανεπίτρεπτες έως προκλητικές.
Οι βαριές κουβέντες πως το Μ-Λ ΚΚΕ “λειτουργεί παραλυτικά για τη Λαϊκή Αντίσταση- ΑΑΣ”, “δεν έχει λογική μετωπικής πολιτικής”, “δεν κάνει πολιτική αναπτυξης του κινήματος” και “αναδεικνύει μικροκομματικές σκοπιμότητες και μια καρικατούρα μεγαλοκομματισμού”, το ΚΚΕ(μ-λ) οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι τεντώνουν πολύ το σχοινί .
Το Μ-Λ ΚΚΕ μπορεί να αντιμετώπισε, ως τώρα, ψύχραιμα και με υπομονή απανωτές απρόκλητες επιθέσεις και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά τη διάρκεια του “διαλόγου” στη ΛΑ-ΑΑΣ και με αφορμή τη γνωστή εκδήλωση για τη Βενεζουέλα, ωστόσο, δεν θα ανεχθεί, πλέον, αυτό να συνεχισθεί κατά τον τρόπο που το ξανακάνει το κείμενο των στελεχών του ΚΚΕ(μ-λ) στη Γραμματεία της ΛΑ-ΑΑΣ.
Υπάρχουν και όρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μ-Λ ΚΚΕ : Κυριακή 28 Απρίλη στην Πλατεία Καισαριανής και πορεία στο Σκοπευτήριο

Το Μ-Λ ΚΚΕ, 80 χρόνια από την ανυπέρβλητη θυσία των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Καισ...