Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ωμή και βάναυση καταπάτηση όλων των προσφυγικών δικαιωμάτων

Πρόσφυγας θεωρείται ό­ποιος κινδυνεύει στη χώρα του είτε από πόλεμο είτε από πολιτικές ή θρησκευτικές διώξεις, είτε από φυσικές καταστροφές και αναγκάζεται να προσφύγει σε άλλες χώρες για να σωθεί. Κάπως έτσι όριζε η συνθήκη του ΟΗΕ την ιδιότητα του πρόσφυγα. Σήμερα και ο ΟΗΕ και οι συνθήκες του γίνονται κουρελόχαρτα.
Με τους ιμπεριαλιστές να ξαναμοιράζουν τη γη, καταστρέφοντας χώρες, σκοτώνοντας λαούς, εδώ και δεκαετίες, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεταχτεί από τις εστίες τους και μετατρέπονται σε αναλώσιμο είδος στις εγκληματικές τους επεμβάσεις. Στα βάθη του Αιγαίου και της Μεσογείου «φιλοξενούνται» χιλιάδες θύματα αυτών των επεμβάσεων.

Στην Ελλάδα φιλοξενούνται, όπως φιλοξενούνται, κυρίως μετά την επέμβαση στη Συρία, πάνω από 70 χιλιάδες πρόσφυγες. Όσο μαίνεται και φουντώνει ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί στην περιοχή, τόσο οι άνθρωποι θα αναζητούν χαραμάδα ζωής. Μόνο το πρώτο 20ήμερο του Απρίλη πέρασαν στα νησιά 2100 και 2600 πέρασαν τον Έβρο. Στο ίδιο διάστημα οι νεκροί σ’ αυτές τις διαδρομές πλησίασαν τους 100.
Τα παράνομα και «νόμιμα» κυκλώματα άγριας εκμετάλλευσης, φόβου, τρόμου, εμπορίας και θανάτου των προσφύγων, δρουν ανενόχλητα.
Τα κονδύλια για τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα τα χειρίζονται, με απόφαση που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, οι ΜΚΟ! Μόνο στη Μυτιλήνη δρουν 60, άλλοι μιλάνε για 100, ΜΚΟ από διάφορες χώρες που έχουν αναλάβει τα των προσφύγων. Σ’ ένα τοπίο πλήρους ασυδοσίας όπου ΜΚΟ δεν έχουν ούτε καν πιστοποίηση, οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς, τα αρμόδια υπουργεία και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επί της ουσίας απουσιάζουν.
Η Μυτιλήνη δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες. Μαζί με Χίο, Σάμο, Ρόδο, Κω…είναι οι περιορισμένοι γεωγραφικοί χώροι που με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θα παραμένουν οι πρόσφυγες, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου και να κριθεί αν επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Οι επαναπροωθήσεις είναι όλο και πιο συχνές πριν καν εξεταστεί το αίτημα ασύλου.
Το κέντρο υποδοχής της Μόρια στη Μυτιλήνη μπορεί να φιλοξενήσει 2000 και έχουν στοιβαχτεί εκεί πάνω από 6500. Έτσι μετατράπηκε σε πραγματικό κολαστήριο. Οι πανάθλιες συνθήκες διαβίωσης, η απόγνωση της ατέλειωτης αναμονής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ο φόβος της επαναπροώθησης, οι αρρώστιες και οι θάνατοι, ανάγκασαν τους πρόσφυγες να κάνουν το αυτονόητο, να διαμαρτυρηθούν. Μαζί με συλλογικότητες στις 18 Απρίλη βγήκαν στην πλατεία Σαπφούς και έμειναν εκεί ζητώντας συνθήκες στοιχειώδους ανθρώπινης διαβίωσης και τη δυνατότητα να φεύγουν για τις χώρες που επιθυμούν. Μόνο στη Μυτιλήνη βρίσκονται πάνω από 300 ανήλικα ασυνόδευτα.
Στις 22 του μήνα οργανώθηκε και εξελίχθηκε από φασίστες μια βάρβαρη επίθεση ενάντια στους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Κροτίδες, φωτοβολίδες, πέ­τρες, μπουκάλια εκσφενδονίζονταν ενάντιά τους, οι πρόσφυγες έφτιαξαν κλοιό για να προστατέψουν τα παιδιά τους. 25 άτομα πήγαν στο νοσοκομείο. Επίθεση δέχτηκαν και δημοσιογράφοι.
«Κάψτε τους ζωντανούς» φώναζαν οι φασίστες χρυσαυγίτες. Η αστυνομία επενέβη και συνέλαβε πρόσφυγες που δέχονταν επίθεση! 22 προσάχθηκαν μαζί και 2 αλληλέγγυοι με τη διαδικασία του αυτόφωρου και την κατηγορία κατάληψης δημόσιου χώρου.
«Στη Μόρια δεν μας ακούει κανείς, απαγορεύεται να έρθουν δημοσιογράφοι, πολλοί που είναι στην πλατεία έχουν πρόβλημα υγείας (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς), αν πάμε πίσω στη Μόρια δεν έχουμε κανένα μέλλον», έλεγε εκπρόσωπος των προσφύγων.
Στη Χίο αυτό το διάστημα δικάζονται 35 πρόσφυγες από το κολαστήριο της Μόρια που είχαν συλληφθεί και κρατούνται από τον Ιούλη του 2017 για αντίστοιχη διαμαρτυρία.
Να θυμίσουμε ότι με την απόφαση 10464|31-5-2016, της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου, είχε τεθεί περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων, στα νησιά. Με την απόφαση 805|2018 του Δ΄ τμήματος του ΣΤΕ, με προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και των δικηγορικών συλλόγων των νησιών η απόφαση αυτή ακυρώθηκε.
Μετά τα αιματηρά γεγονότα που προκάλεσαν οι φασίστες ενά­ντια στους πρόσφυγες, εκδηλώθηκε μεγάλη κινητικότητα στο νησί και πολλές δηλώσεις για το θέμα. Μερικές απ’ αυτές: Ο αρμόδιος υπουργός Βίτσας δήλωσε «….η ακροδεξιά ομάδα ήθελε να προκαλέσει πογκρόμ» και άσκησε απλά κριτική στη στάση της αστυνομίας που δεν συνέλαβε και ακροδεξιούς. Ο βουλευτής της ΝΔ του νομού Λέσβου μέσα στ’ άλλα δήλωσε: «….η συνεχιζόμενη απραξία (της Κυβέρνησης), γεννά στους πολίτες την ανάγκη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους…». Η ευρωβουλευτής Μ. Σατζόροβα από την Τσεχία, χώρα που δεν δέχεται πρόσφυγες, που έφτασε στο νησί την Τρίτη 24|4 δήλωσε: «στη συνάντηση που θα έχουν οι επιτροπές μετανάστευσης Τουρκίας και ΕΕ θα επισημανθεί η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός και η συχνότητα των επιστροφών στην Τουρκία…. Να γίνεται καλύτερα η προστασία των θαλάσσιων συνόρων».
Παρακολουθώντας κανείς τις δηλώσεις κομματικών, πολιτικών και θεσμικών παραγόντων που στην πλειοψηφία τους δεν λένε κουβέντα για τις αιτίες που γεννούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, δεν λένε κουβέντα για τους εγκληματικούς πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που ερημώνουν χώρες και δολοφονούν λαούς. Αν τις παρακολουθεί χωρίς σκέψη πολύ εύκολα θα ενοχοποιήσει τους ίδιους τους πρόσφυγες, πολύ εύκολα θα εγκλωβιστεί σε φασιστικές, ξενοφοβικές, ρατσιστικές απόψεις και ενέργειες.
Οι αποφάσεις ΕΕ-Τουρκίας τις οποίες αποδέχτηκε η κυβέρνηση, που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε κέντρα κολαστήρια, σε πάμφτωχες περιοχές, αυτές τις απόψεις ενισχύουν.
 Όμως κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι κάτοικοι βίωσαν την προσφυγιά όταν οι χιτλερικοί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, προγόνους των χρυσαυγιτών, δεν άφηναν ούτε ψωμί, ούτε κότα, ούτε σταγόνα λάδι για να ζήσουν και έφταναν στο Λίβανο, τη Συρία, την Παλαιστίνη διασχίζοντας κι εκείνοι, κυνηγημένοι από τους κατακτητές, το Αιγαίο. Οι απόγονοι των προσφύγων έχουν μνήμη. Ο φασισμός δεν περνάει.
Η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, η συνεχής προσπάθεια να οργανωθεί και να δράσει ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα ενώνει τους ντόπιους με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι όσο ποτέ αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...