Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Συνάντηση Κορυφής, Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ, στη Σιγκαπούρη

Επιδίωξη της Λ∆ Κορέας, η αποκλιμάκωση της στρατιωτικοπολεμικής έντασης
Η συνάντηση κορυφής  Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ, στη Σιγκαπούρη, αν και τα πραγματικά αποτελέσματα της (πέρα από τις δημόσιες ανακοινώσεις και τις αμοιβαίες διπλωματικές φιλοφρονήσεις) θα καταδειχτούν σε βάθος χρόνου, σηματοδοτεί ωστόσο σε κάθε περίπτωση, κέρδισμα χρόνου, σ’ ότι αφορά την βορειοκορεατική προσπάθεια για την απάμβλυνση του εκρηκτικού κλίματος, την στρατιωτικοπολεμική αποκλιμάκωση και την προσωρινή έστω ειρηνευτική διέξοδο από μια κρίση που είχε φέρει τον πόλεμο προ των πυλών στην κορεατική (και όχι μόνο) χερσόνησο.

 
Το δρόμο για τη συνάντηση κορυφής Κιμ – Τραμπ, άνοιξαν οι τολμηρές φιλειρηνικές πρωτοβουλίες της ΛΔ Κορέας, απέναντι στη Νότια Κορέα, οι διπλωματικές αποστολές και η κοινή συμμετοχή των δύο Κορεατικών κρατών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι κοινές συναντήσεις και συμφωνίες των ηγετών της Βόρειας και Νότιας Κορέας, με την επιδοκιμασία, ενθάρρυνση, πίεση και παρώθηση είτε άμεσα είτε παρασκηνιακά, της Κίνας πρώτα – πρώτα αλλά και της Ρωσίας, που εύλογα αντιλαμβάνονται πως οι στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στοχεύουν όχι μόνο τη ΛΔ Κορέας αλλά και τις ίδιες. Και στο παρελθόν έγιναν ειρηνευτικές προσπάθειες και πάρθηκαν σχετικές πρωτοβουλίες από τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας, για συμφιλίωση, συνδιαλλαγή και πρόοδο στις σχέσεις με την αμερικανοελεγχόμενη Νότια Κορέα, αλλά απέτυχαν. Η τωρινή συνάντηση κορυφής του  Κιμ Γιονγκ Ουν με τον αρχηγό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Τραμπ, που χαρακτηρίστηκε διεθνώς «ιστορική», ξεπερνάει κάθε ανάλογο προηγούμενο, κι ένας από τους βασικούς λόγους που παρά τις αμερικανικές παλινωδίες, οδήγησαν στη συνάντηση αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της ΛΔ Κορέας, χάρις ακριβώς στην ανάπτυξη στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης, που κανείς δεν θα μπορούσε να παραγνωρίσει.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Τραμπ υπέγραψαν συμφωνία, δεσμευόμενοι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των χωρών τους «για ειρήνη και ευημερία» και την «οικοδόμηση ενός διαρκούς και σταθερού ειρηνικού καθεστώτος στην κορεατική χερσόνησο». Στα άλλα δύο, από τα τέσσερα άρθρα, της συμφωνίας δηλώνεται η βούληση της ΛΔ Κορέας να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και την επιστροφή των λειψάνων των Αμερικάνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται στη διάρκεια του Κορεατικού πολέμου 1950-53.
Σε συνέντευξη τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος έκφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, λέγοντας ότι ο Κιμ θα «αναφέρεται σαν ηγέτης που εισήγαγε μια νέα λαμπρή εποχή ασφάλειας και ευημερίας για τον λαό του». Έκφρασε τη βεβαιότητά ότι η Βόρεια Κορέα θα εφαρμόσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και  ανακοίνωσε ότι «την κατάλληλη στιγμή» θα επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ, και προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης σε σημεία, που δεν συμπεριλήφθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν, όπως στην καταστροφή ενός «μεγάλου πεδίου δοκιμών εκτόξευξης πυραύλων». Υποσχέθηκε να σταματήσει «τα πολεμικά παιχνίδια», που ερμηνεύεται σαν υπόσχεση να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της Πιονγιάνγκ. Είπε επίσης ότι ελπίζει να επαναπατρίσει Αμερικανούς στρατιώτες, που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, κάποια στιγμή στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος της δαπάνης για την ασφάλειά τους.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διεξαγάγουν με εντατικό ρυθμό, τις επακόλουθες διαπραγματεύσεις με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, και ανώτερο αξιωματούχο της ΛΔ Κορέας.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει επίσης τη διατύπωση για «μια πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», την οποία οι ΗΠΑ ήθελαν να συμπεριλάβουν και ούτε υπήρξε καμιά αναφορά για το πρόσφατα εγκατεστημένο στην Κορεατική χερσόνησο, υπερσύγχρονο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα (THAAD), που συγκεντρώνει τις διαμαρτυρίες του κορεατικού λαού και τη σφοδρή αντίθεση Πεκίνου και Μόσχας. Η δέσμευση για τις σχέσεις ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας είναι μόνο ένα ξεκίνημα ενώ όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά. Να θυμίσουμε ότι ο   Κιμ Γιονγκ Ιλ, προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ν. Κορέα. Το 2000 συναντήθηκε με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Ντέ-τζουνγκ. Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των 2 χωρών. Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα πολλών χωρών απέτυχαν και οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν καθώς ο Μπους συμπεριέλαβε τη Βόρεια Κορέα στον Άξονα του Κακού.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πομπέο, εκτίμησε ότι η Σύνοδος παρέχει «μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την αλλαγή τροχιάς στις σχέσεις μας (με τη Β. Κορέα) και την ειρήνη και ευημερία», αλλά και ότι «η σκληρή δουλειά θα ακολουθήσει μετά (τη Σύνοδο)». Εμφάνισε ως ζητούμενο την «πλήρως διαπιστωμένη» και «χωρίς επιστροφή» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση των ΗΠΑ να «προσφέρουν εγγυήσεις» στην Πιονγιάνγκ, αλλά και να τη στηρίξουν οικονομικά. Τέλος επανέλαβε ότι «αν η διπλωματία δεν λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση (...) οι κυρώσεις (προς την Πιονγιάνγκ) θα ενισχυθούν».
Από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία τονίζοντας ότι «η Κίνα εκτίμησε τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΛΔ Κορέας, χαιρέτισε και υποστήριξε τα επιτεύγματα της συνόδου κορυφής και επαίνεσε τις προσπάθειες όλων των ενδιαφερόμενων μερών να προωθήσουν τη σύνοδο κορυφής». «Οι αλλαγές στην κορεατική χερσόνησο, ιδίως τα επιτεύγματα της συνόδου κορυφής, ταιριάζουν στις προσδοκίες της Κίνας. Η Κίνα ελπίζει και θα υποστηρίξει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις επακόλουθες διαπραγματεύσεις και τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής σε μια προσπάθεια να καταστήσει την ειρηνική διαδικασία μη αναστρέψιμη» κατάληξε η ανακοίνωση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χαλάρωση των κυρώσεων της Κίνας στη Βόρεια Κορέα, ο εκπρόσωπος του κινέζικου Υπουργείου Εξωτερικών ανάφερε ότι «Οι κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα θα πρέπει να προσαρμοσθούν ανάλογα με την κατάσταση και στο βαθμό που η Βόρεια Κορέα έχει εκπληρώσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κίνα ανέκαθεν επέμεινε ότι οι κυρώσεις δεν είναι ο σκοπός και ότι οι κινήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα βοηθήσουν στην ειρηνευτική διαδικασία της Κορεατικής Χερσονήσου».
Η Σύνοδος της Σιγκαπούρης συμβάλλει στην εξουδετέρωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο και εμποδίζει την κατάσταση στην περιοχή να φτάσει σε κρίσιμο σημείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ριαμπκόφ, χαιρετίζοντας τη συνάντηση και το ανακοινωθέν, σχολίασε ότι ωστόσο «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ρωσίας να «συμβάλει» στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, ώστε έτσι να «ξεμπλοκάρει» η «φυσιολογική οικονομική συνεργασία», επισήμανε ότι η Μόσχα προσβλέπει στην επανέναρξη των εξαμερών διαπραγματεύσεων για τη «διευθέτηση του Κορεατικού» (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Νότια και Βόρεια Κορέα), που οδηγήθηκαν σε ναυάγιο το 2009.
 Η Ρωσία υποστηρίζει, μαζί με την Κίνα, μια προσέγγιση αμοιβαίας αυτοσυγκράτησης και την αναγκαιότητα όλές οι πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε εχθρικές ενέργειες και προκλήσεις. Η στάση αυτή καθορίστηκε από τη Ρωσία και την Κίνα στο λεγόμενο «σχέδιο διπλού παγώματος», που προβλέπει ότι η ΛΔΚ θα σταματήσει την πυρηνική της δραστηριότητα και αντίστοιχα οι ΗΠΑ θα διακόψουν τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη χερσόνησο, καθώς και την εγκαθίδρυση του ειρηνευτικού διαλόγου.
Το αυξημένο Ρωσικό ενδιαφέρον, για τις κορεατικές εξελίξεις, αποτυπώνουν τόσο η πρόσφατη επίσκεψη Λαβρόφ στην Πιονγιάνγκ και η επίσημη πρόσκληση στον Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη Μόσχα, όσο και  η συνάντηση, στη Μόσχα, του Ρώσου προέδρου  με τον πρόεδρο του Προεδρείου της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιογκ Ναμ.
Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε ιν,  χαιρέτισε την έκβαση της συνόδου κορυφής σαν ένα ιστορικό γεγονός που θα τελειώσει αυτό που ονομάζεται η τελευταία διαμάχη του Ψυχρού Πολέμου και θα γράψει μια νέα ιστορία ειρήνης και συνεργασίας στην Κορεατική Χερσόνησο.
Άξια αναφοράς και η θέση της Τεχεράνης. Σε μια περίοδο ανατροπής από την πλευρά της Ουάσιγκτον της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν, η Τεχεράνη «συμβουλεύει» την Πιονγιάνγκ να είναι προσεκτική στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, γιατί αυτή διαπιστωμένα δεν τηρεί τις συμφωνίες. Η  ειρωνεία είναι ότι πριν λίγες μέρες ο Τραμπ διαβεβαίωνε ότι καταγγέλλοντας τη συμφωνία με το Ιράν στέλνει απειλητικό μήνυμα στην Β. Κορέα.
Οι ΗΠΑ απαιτούν από Ιράν και ΛΔΚ την πλήρη αποπυρηνικοποίησή τους, ενώ βρίσκονται στο μέσον της αναβάθμισης του πυρηνικού οπλοστασίου τους με τον τερατώδη προϋπολογισμό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, επιβεβαιώνοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για καμία πρόοδο προς την κατεύθυνση του περιορισμού μέχρι και την εξάλειψη της πυρηνικής απειλής για ολόκληρο τον πλανήτη.
Ωστόσο αμέσως μετά τη Σύνοδο κορυφής δυτικά μέσα ενημέρωσης εκφράζοντας την έντονη διαπάλη στο εσωτερικό της κυρίαρχης τάξης των χωρών τους, αμφισβήτησαν την ειλικρινή βούληση της Βόρειας Κορέας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, παραβλέποντας ότι τα βασικά εμπόδια για την ειρηνευτική συμφωνία προέρχονται από την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ ακόμα και το Τόκιο. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλητηριώδεις χαλκευμένες αναφορές τους για την δήθεν πλημμελή και καθυστερημένη ενημέρωση του βορειοκορεατικού λαού. Διατυπώνουν επίσης «ανησυχίες» ότι οι ακύρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Νότιας Κορέας αποτελεί νίκη για την Κίνα και Βόρεια Κορέα.
Στις ΗΠΑ οι αντιπαραθέσεις για την αντιμετώπιση της «Κορεατικής απειλής» έχουν από νωρίς προσλάβει σοβαρές διαστάσεις, συμπαρασύροντας στη δίνη της όχι μόνο την εκτελεστική εξουσία, αλλά και βουλευτές και δικαστές.
Αντίστοιχα οι φιλοαμερικανικές δυνάμεις στη Νότια Κορέα, βλέπουν τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη χώρα τους σαν τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της χερσονήσου και των διαπλεκόμενων αμερικανοκορεατικών συμφερόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με αγωνιστικό παλμό μπροστά στο 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ

Μετά από τον πλούσιο προσυνεδριακό διάλογο, τις πολιτικές εκδηλώσεις, τις ανοιχτές συζητήσεις, τις συνεδριάσεις και τις πλατιές συσκέψεις πά...