Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Βαθιά πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία Τριχοτομημένο το κυρίαρχο σκηνικό

Βαθιά πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία Τριχοτομημένο το κυρίαρχο σκηνικό

Η έντονη και πολύμηνη ενδοαστική αντιπαράθεση στην Μεγάλη Βρετανία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, μετεξελίχθηκε, τη βδομάδα που πέρασε, σε ανοιχτή πολιτική κρίση, απειλώντας με διάσπαση το κυβερνητικό, Συντηρητικό κόμμα.
Η συζήτηση για την κυβερνητική διαπραγματευτική πρόταση - “Λευκή Βίβλο”-  για την έξοδο από την ΕΕ στο κοινοβούλιο, αποτέλεσε την θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων, διαρρηγνύοντας τις εύθραυστες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και οδηγώντας σε παραίτηση σημαντικών στελεχών της κυβέρνησης Μέι. Ανάμεσά τους ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υφυπουργός του, Στιβ Μπέικερ, και ο υπουργός Εξωτερικών και εκ των επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit, Μπόρις Τζόνσον.

Ο τελευταίος, στην επιστολή της παραίτησής του, ανέφερε ότι το “όνειρο” του Brexit “πεθαίνει από ασφυξία που του προκαλεί η ανώφελη αυτοαμφισβήτηση” και κατήγγειλε πως το σχέδιο της Μέι θα μετατρέψει τη Βρετανία σε "αποικία".
Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο  κάλεσε σε επανεξέταση της στρατηγικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι “ποτέ δεν είναι αργά να σώσουμε το Brexit” κατηγορώντας τη Μέι ότι επιλέγει την πολιτική του “μαλακού Brexit”.
Η Μέι, η οποία τάσσεται ενάντια σε μια “άτακτη και επιζήμια” έξοδο, προειδοποίησε τους βουλευτές του κόμματός της, ότι μπορεί να “μην υπάρξει Brexit”, αν εμποδίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απείλησε τους βουλευτές της με πρόωρες εκλογές, μέσα στο καλοκαίρι, αν τορπιλίσουν το σχέδιό της.
Τα βασικά σημεία της πρότασης που παρουσίασε η βρετανίδα πρωθυπουργός και τα οποία ρίχνουν λάδι στην φωτιά των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, αφορούν κυρίως στη νέα “ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών”, με στόχο να διατηρηθεί ένα εμπόριο “χωρίς τριβές” μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ, καθώς και η αποφυγή ενός “σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας”, (που είναι μέλος της ΕΕ),  μέσω μίας “απλοποιημένης τελωνειακής διευθέτησης”. Κάτι που αποτελεί αντικείμενο σκληρού παζαριού με τις Βρυξέλλες.
Σημαντικό επίσης κεφάλαιο αποτελεί και η διατήρηση της συνεργασίας στην “ασφάλεια” με το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδιώκει να παραμείνει μέλος των υπηρεσιών Europol και Eurojust και να αναπτύξει συμφωνίες “συντονισμού” πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ενώ και οι τρέχουσες αναπτύξεις “επιχειρησιακών δυνατοτήτων” των δύο πλευρών θα διατηρηθούν.
Στη συζήτηση που έγινε στο κοινοβούλιο αποτυπώθηκε η “τριχοτόμηση” των βουλευτών σε υπερασπιστές του “σκληρού” Brexit, σε υπερασπιστές του “μαλακού” Brexit, που συμπλέουν με αυτούς που θέλουν την πλήρη παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδεικτικό του σύνθετου πολιτικού κλίματος και των αντιθέσεων που επικρατούν είναι το γεγονός, ότι σε κρίσιμη ψηφοφορία επί τροπολογίας, που κατέθεσαν βουλευτές που θέλουν μια πιο ήπια προσέγγιση με την ΕΕ, την οποία δεν αποδέχθηκε η Μέι, αυτή επιβίωσε κοινοβουλευτικά  χάρη στις 4 ψήφους από βουλευτές του Εργατικού Κόμματος (στους οποίους υπάρχουν και υποστηρικτές ενός “σκληρού” Brexit), ενώ 12 βουλευτές των Συντηρητικών υπερψήφισαν την τροπολογία, παρά τις προειδοποιήσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού.
Μετά την τελική υπερψήφιση του σχεδίου που πρότεινε η κυβέρνηση και την αποδοχή των τεσσάρων τροπολογιών που κατέθεσαν υποστηρικτές του “σκληρού” Brexit, η Μέι ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία, επιδιώκοντας να καθησυχάσει της ανησυχίες για “σκληρά” σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, μετά το Brexit. “Ανυπομονώ να ακούσω απόψεις των επιχειρήσεων στα σύνορα μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ”, δήλωσε.
Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις έκανε με άρθρο του και ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος είναι υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Αναγνώρισε ότι ένα “ήπιο Brexit” θα έχει μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο αναρωτιέται “ποιο το νόημα;” προτείνοντας δεύτερο δημοψήφισμα με τρεις επιλογές: “Καθαρό” Brexit, “ήπιο” ή παραμονή στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα, το City του Λονδίνου, το οποίο στην πλειοψηφία του είχε ταχθεί κατά του Brexit κάνει λόγο για πραγματικό πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας από τη “Λευκή Βίβλο”. “Με πιο χαλαρούς δεσμούς με την ΕΕ, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και οι σχετικές με αυτόν υπηρεσίες θα έχουν μικρότερη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να παράγουν φόρους και να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία. Είναι τόσο απλό”, δήλωσε η επικεφαλής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου.
Σε μια εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία, η Airbus δήλωσε ότι ενεργοποιεί τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit καθώς “καταρρέει” η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας.
Η Airbus, που απασχολεί 15.000 άτομα στη Βρετανία, έχει προχωρήσει σε σειρά από προειδοποιήσεις για τους κινδύνους να βρεθεί η χώρα εκτός της ΕΕ χωρίς μια συμφωνία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι η “Λευκή Βίβλος” που δημοσιοποίησε η βρετανική κυβέρνηση, είναι θετική, αλλά τα γεγονότα έκτοτε άλλαξαν αυτή την άποψη.
Ωμή παρέμβαση Τραμπ -  Απείλησε να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία
Οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας γύρω από τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί παρά να ειδωθούν και κάτω από το πρίσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της αμερικανικής επιθετικότητας, όπως εκφράζεται από τον παράγοντα Τραμπ. Ο Τραμπ στην επίσημη επίσκεψή του στην χώρα έκανε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της, με αφορμή τη συζήτηση για το Brexit.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν ακολούθησε τη συμβουλή του να κόψει τα δεσμά με την Ευρώπη και προϊδέασε ότι μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ κλείνει τον δρόμο για ειδική συμφωνία με τις ΗΠΑ. “Αν κάνουν τέτοια συμφωνία, θα διαπραγματευτούμε με την ΕΕ, αντί με το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε αυτό θα σκοτώσει πιθανώς τη συμφωνία”, δήλωσε. Η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης “θα επηρεάσει σίγουρα το εμπόριο με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο”, κατέληξε.
Παράλληλα σε μια ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα του Ηνωμένου Βασιλείου, έπλεξε το εγκώμιο τού παραιτηθέντα υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο αποκάλεσε φίλο, αποφαινόμενος παράλληλα πως θα μπορούσε να γίνει πολύ καλός πρωθυπουργός, υποσκάπτοντας το πολιτικό κύρος της Μέι. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε: “Δε θέλω να φέρω σε αντιπαράθεση τον έναν με τον άλλο. Λέω μόνο ότι θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός”.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Μέι, ο Τραμπ απευθυνόμενος στην Βρετανίδα πρωθυπουργό είπε πως: “Ο,τι και να κάνετε, δεν έχουμε πρόβλημα, μόνο διασφαλίστε ότι θα μπορούμε να κάνουμε εμπόριο μαζί. Πρόκειται για μια απίστευτη ευκαιρία για τις χώρες μας και θα την εκμεταλλευτούμε πλήρως”. Ανταπαντώντας η Μέι υπογράμμισε ότι “οι αμοιβαίες επενδύσεις μας ξεπερνούν ήδη το 1 τρισ. δολάρια και θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω...Συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου” και η “Λευκή Βίβλος” παρέχει το έδαφος για κάτι τέτοιο, δίνοντας το στίγμα των σχέσεων ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...