Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Συνέχεια της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας

Συνέχεια της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας


Με προεκλογικά ταξίματα μόνιμων διορισμών στα δημόσια νοσοκομεία, προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση των εργαζομένων σε αυτά, ενόψει και της απόλυσης 4.000 επικουρικών εργαζομένων, των οποίων η παράταση των συμβάσεων πέραν των 24 μηνών είναι παράνομη (σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
Οι διορισμοί που τάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βέβαια, σε απάντηση των συνεχών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, δεν καλύπτουν ούτε το 10% των οργανικών κενών και επιπλέον δεν αφορούν γιατρούς, αλλά όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων σε αυτά.

“Δεν θα απολυθεί λοιπόν το λοιπό επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων”, δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνάντηση που είχε στις 16/07/2018, με την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ και 15 άλλα πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων, χωρίς να διασφαλίζει τον τρόπο που αυτό θα πληρώνεται (στο βαθμό που οι παρατάσεις των συμβάσεων είναι παράνομες), και χωρίς να εγγυάται ότι θα υπάρχει ειδική μοριοδότηση για την προϋπηρεσία τους, στην σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ (όταν αυτή ανακοινωθεί).
Σε ό,τι αφορά στους γιατρούς, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας (μέσω του θεσμού του επικουρικού γιατρού), διότι ναι μεν “φεύγουμε από τα μνημόνια” κι “επιστρέφουμε στην κανονικότητα” πλην όμως οι μνημονιακές δεσμεύσεις εξακολουθούν να ισχύουν, οπότε μόνιμοι διορισμοί δεν μπορούν να γίνουν.  Οι επικουρικοί γιατροί λοιπόν, θα απολυθούν μετά τη λήξη της θητείας τους και τα κενά θα «καλυφθούν» με νέους επικουρικούς από τους πίνακες των ΥΠΕ. Δηλαδή, με ανακύκλωση της ανεργίας και διαιώνιση της δουλειάς με κουτσουρεμένα δικαιώματα.
Κι όλα αυτά, όταν επιπλέον έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αίρεση, η ασφαλής εφημέρευση αρκετών κλινικών σε αυτά. Γεγονός, βέβαια, καθόλου τυχαίο, καθώς εκατοντάδες νέοι γιατροί αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα κάνοντας ειδικότητα στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Σουηδία κ.λ.π. Χώρες που μπορούν στη συνέχεια και να τους απορροφήσουν σε κάποια καλά αμειβόμενη θέση μέσα στο σύστημα υγείας.
Η “έξοδος από τα μνημόνια” όμως και η “επιστροφή στην κανονικότητα” δεν ισχύει ούτε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όταν με τις νέες ρυθμίσεις για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς  :
- όλοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς σε κατ' οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι εξ' ολοκλήρου τη δαπάνη επίσκεψης
- όλοι οι ασφαλισμένοι που θα επισκέπτονται το ιατρείο εκτός του προβλεπομένου 4ωρου ημερησίως, επίσης θα πληρώνουν τη δαπάνη
- οι επισκέψεις στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών, δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως
Και σε αυτήν την περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μάλλον υλοποιεί προηγούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις, για αυτό και όλα τα παραπάνω πολύ θυμίζουν προηγούμενη μνημονιακότατη ρύθμιση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το πλαφόν των 200 επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που εξαντλούνταν τις πρώτες  5-10 μέρες του μήνα και οι ασθενείς εξαναγκάζονταν να πληρώνουν στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...