Οι… ενάρετοι που μας κουνούσαν το δάχτυλο!

Στη χώρα του… ενάρετου καπιταλισμού, τη Γερμανία, τα οικονομικά σκάνδαλα πέφτουν βροχή. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας κουνούσαν το δάχτυλο στους απείθαρχους, τεμπέληδες, ατσούμπαλους, διεφθαρμένους Νότιους και παρότρυναν τις κυβερνήσεις τους, άλλοτε με αυστηρό ύφος, άλλοτε με απειλές, ενίοτε ασκώντας αφόρητες πιέσεις που έφταναν στα όρια του ωμού εκβιασμού, να ακολουθήσουν χωρίς περιττές ενστάσεις το παράδειγμα της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών που θα έχουν ως βασικό καθήκον να αποτρέπουν την ασυδοσία των δυνάμεων της αγοράς και να τιμωρούν με εξοντωτικές ποινές τους παραβάτες.

Ωστόσο, όπως παρουσιάζει σε άρθρο του ο Τάσος Παππάς στην Εφημερίδα των Συντακτών, το συγκεκριμένο μοντέλο δέχτηκε απανωτά χτυπήματα που έπληξαν καίρια τον πυρήνα του και έθεσαν εν αμφιβόλω τη θεωρία ότι η Ευρώπη οφείλει, αν θέλει να επιβιώσει και να αντέξει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, να γίνει γερμανική στις βασικές πτυχές της.

Εμβληματικές εταιρείες -τα καμάρια της Γερμανίας- βρέθηκαν μπλεγμένες σε μεγάλα σκάνδαλα και υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις στην έδρα τους και σε άλλες χώρες όπου έδρασαν χρησιμοποιώντας παράνομα μέσα (χρηματισμός πολιτικών, εξαγορά κρατικών υπαλλήλων, δωρεές στα κόμματα εξουσίας).

Το τελευταίο περιστατικό είναι εύγλωττο. Η πάλαι ποτέ αγαπημένη των επενδυτών, το σπάνιο success story της υψηλής τεχνολογίας στη Γερμανία -η Wirecard- παραδέχτηκε ότι τα μυστηριώδη κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της, αλλά δεν μπορούσαν να ανιχνευτούν από τους ορκωτούς λογιστές, είναι πολύ πιθανόν να μην υπήρξαν ποτέ!