Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Αποχαιρετούμε τον παγκόσμιο μαχητή της ειρήνης, Μίκη Θεοδωράκη.

Αποχαιρετούμε τον παγκόσμιο μαχητή της ειρήνης, Μίκη Θεοδωράκη

 

Πηγή: Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός

 

Ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (Π.Α.Κ.Σ.) αποχαιρετά τον παγκόσμιας εμβέλειας μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή για την ειρήνη, Μίκη Θεοδωράκη.

 

Συμμετέχοντας από την εφηβική του ηλικία στον εθνικοαπελευθερωτικό αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας και πρωτοστατώντας στην δημοκρατική πάλη κατά του εμφυλιακού κράτους και της αμερικανοκίνητης δικτατορίας του ’67, ο Μίκης Θεοδωράκης ταυτίστηκε επί σειρά δεκαετιών με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του.

 

Στο πλούσιο αντιπολεμικό έργο του συγκαταλέγονται, η ίδρυση του Κινήματος «Πολιτισμός της Ειρήνης» το 1976, η δημιουργία επιτροπών ελληνοτουρκικής φιλίας με Τούρκους λόγιους, όπως ο Αζίζ Νεσίν και Γιασάρ Κεμάλ και η ίδρυση της επιτροπής συμπαράστασης και βοήθειας προς τον κουρδικό λαό. Ανέλαβε συχνά ρόλο άτυπου πρεσβευτή ειρήνης, προχωρώντας σε συναντήσεις με την παλαιστινιακή ηγεσία, ενώ συνέθεσε τον Εθνικό Ύμνο της Παλαιστίνης.

 

Για την παραπάνω δράση το 1983 του απονέμεται το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη της ΕΣΣΔ.

 

Παραμένοντας ένας σταθερός φίλος της Κούβας, το 2020 έγινε μέλος της τιμητικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας για Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve.

 

Από την δημοκρατική Χιλή του Αλιέντε και την Κουβανική Επανάσταση με τις συναντήσεις του με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα, μέχρι τους αγώνες στην Τουρκία και κάθε γωνιά του κόσμου, τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που σημάδεψαν την πολιτιστική αναγέννηση της δεκαετίας του ’60, συνόδευσαν και θα συνοδεύουν τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής στον αγώνες για ειρήνη και δικαιοσύνη. 

 

Δεν είναι τυχαίο που κάθε λαός που σηκώνει το ανάστημά του στην ιμπεριαλιστική επίθεση, κάθε κίνημα και άνθρωπος που αγωνίζεται για τον παραπάνω σκοπό, εκφράζει την βαθιά του λύπη. Αφήνοντας, όπως ο ίδιος έκανε τα μικρά στην άκρη και κρατώντας τα μεγάλα και τα σημαντικά, ως τις καλύτερες παρακαταθήκες της πάλης μας ώστε να μπει ένα τέλος στο ΣΦΑΓΕΙΟ των λαών και να λάμψει της ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ.

https://www.kommon.gr/politiki/item/4773-apoxairetoyme-ton-pagkosmio-maxiti-tis-eirinis-miki-theodoraki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μ-Λ ΚΚΕ: Όλοι στην διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό – Τετάρτη 15 Μαΐου στις 6.00μμ στο πάρκο Ελευθερίας

  Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα του ηρωικού παλαιστινιακού λαού. Πάνω από 6 μήνες τώρα, το φασιστικό κράτ...