Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Χιλιάδες πρόσφυγες όμηροι, στο έλεος δολοφονικών φασιστικών επιθέσεων

Στην κατάθεση ενός ακόμα αντιδραστικού νομοσχεδίου για τους πρόσφυγες προχώρησε η κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώνει τις ασφυκτικές πιέσεις του πυρήνα της ΕΕ που βιάζεται να «τελειώνει» με το Προσφυγικό, εγκαταλείποντας τους ανθρώπους σε νησιά-φυλακές, δίνοντας γρήγορα ένα χαρτί απόρριψης στη συντριπτική πλειοψηφία, ώστε πιο γρήγορα να τους ξαποστείλει στην Τουρκία ή πίσω στις χώρες τους. Αλλά αφού την κάνουλα των ροών ρυθμίζει το καθεστώς Ερντογάν με βάση τις σκοπιμότητες και τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας - ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο – τουλάχιστον οι Βρυξέλλες διασφαλίζουν τη μηδαμινή διέλευση προς τις χώρες προορισμού, αναβαθμίζοντας το ρόλο μαντρόσκυλου που έχει πλέον εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οδηγώντας χιλιάδες ξεριζωμένους στην απόγνωση και εντείνοντας τη σκλήρυνση της μεταχείρισης απέναντί τους. Βασικός άξονας των ευρωπαϊκών οδηγιών είναι η επίσπευση της απόρριψης ασύλου των αιτούντων διεθνούς προστασίας και η αύξηση των επιστροφών. Ενδεικτικά στο άρθρο 7, το οποίο αναφέρεται στον περιορισμό ελευθερίας κυκλοφορίας και την υποχρεωτική παραμονή σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, κατοχυρώνεται η δυνατότητα να παρεμποδίζεται η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, ενώ το καθεστώς εγκλωβισμού όχι απλά δεν αίρεται αλλά ενισχύεται, με το φαιδρό επιχείρημα της γρηγορότερης εξέτασης των αιτήσεων. Προφανώς η είσοδος στην ενδοχώρα δεν διευκολύνει το άνοιγμα μαζικών απελάσεων. Τη στιγμή, επομένως,  που 15.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη στοιβαγμένοι στα νησιά του Β. Αιγαίου, χωρίς να γνωρίζουν τι τους περιμένει, μάλλον αυτό που θα επιταχυνθεί είναι η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών κράτησης. Στο άρθρο 19 αναλύονται όλες οι προϋποθέσεις διακοπής των υποχρεώσεων του κράτους, σε περίπτωση που ο αιτών δεν συμμορφώνεται στους κανονισμούς των κέντρων, δεν είναι συνεπής στην πλήρη και υποχρεωτική συνεργασία του με τις αρχές. Δηλαδή αν προσπαθήσει να διαφύγει ή διαμαρτύρεται για τις συνθήκες, τιμωρείται με στέρηση ακόμα και των ελάχιστων παροχών, ρισκάροντας επίσης την άμεση απόρριψη της αίτησής του. Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του κράτους, που υποτίθεται ίσχυαν και πριν το νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται η στέγαση, η σίτιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η πρόνοια για τις ευάλωτες ομάδες, η προστασία των ανηλίκων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα αυτά που με τόση προσήλωση εκπληρώνει η κυβέρνηση, εδώ και χρόνια σε όλα τα κέντρα ταυτοποίησης, με πρότυπο εύρυθμης λειτουργίας το κέντρο στη Μόρια. Πέρα λοιπόν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις για ανθρώπινες συνθήκες που δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κατοχυρώνει την ομηρεία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και κυρίως στα κέντρα των νησιών και την πιο άγρια επιτήρησή τους, ενισχύει την καταστολή απέναντι στις αυτονόητες διεκδικήσεις τους για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και για το δικαίωμά τους να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν. Θεσμοθετεί την καταπάτηση και τη συρρίκνωση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των ανθρώπων, που αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων ως εγκληματίες και τίθενται υπό περιορισμό, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Χαρακτηριστικό της δουλοπρέπειας της κυβέρνησης και της άμεσης προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές εντολές είναι η «ακύρωση» της απόφασης του ΣτΕ για ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων προς την ενδοχώρα, πριν καλά-καλά γνωστοποιηθεί, ώστε να προλάβει να περάσει το νομοσχέδιο που θα βάζει ταφόπλακα  στο πέρασμα στην ενδοχώρα.  
Η απάνθρωπη συμφωνία με την Τουρκία υποχρεώνει στην παρατεταμένη κράτηση στα κέντρα ταυτοποίησης, ενώ αυτές οι υπερκορεσμένες δομές του αίσχους αποτελούν το υπόβαθρο για να δημιουργούνται διαρκώς εντάσεις ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα όταν σε ένα μεγάλο ποσοστό, δεν πρόκειται να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και κινδυνεύουν με απέλαση. Διαμορφώνοντας μια απελπιστική και ταυτόχρονα έκρυθμη κατάσταση που οδηγεί σε εύλογες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ένα ασφυκτικό αδιέξοδο.

Από την άλλη οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, γεγονός που δίνει ώθηση σε ένα κράμα αντιδραστικών και ακροδεξιών στοιχείων να αναδεικνύονται ως επίδοξοι ρυθμιστές, ρίχνοντας το φασιστικό τους δηλητήριο ότι για τα δεινά και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού φταίνε οι ξεριζωμένοι. Η δολοφονική επίθεση από ορδές φασιστοειδών στους πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους και για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης (6.500 χιλιάδες βρίσκονται στοιβαγμένοι στη Μόρια), επιβεβαιώνει το πού οδηγεί η κυβερνητική πολιτική στο Προσφυγικό. Υποκινεί, τροφοδοτεί και τελικά πυροδοτεί αυτό το κλίμα ανεμπόδιστης και απροκάλυπτης δράσης ταγμάτων εφόδου, που αφού πουλήσουν πατριδεμπόριο, ντύνονται την προβιά του «αγανακτισμένου» πολίτη και εξαπολύουν τα πογκρόμ τους, τρομοκρατώντας τους πρόσφυγες, με τη στήριξη της αστυνομίας που διευκολύνεται στο έργο της. Δεκάδες πρόσφυγες τραυματίστηκαν, υπό την κάλυψη των αστυνομικών δυνάμεων που επιπλέον τους τρομοκρατούσαν «να βγάλουν τον σκασμό», με ξύλο και χημικά. Μετά από αυτή την άγρια εγκληματική επίθεση ακολούθησαν συλλήψεις 120 προσφύγων και δύο αλληλέγγυων με κατηγορίες για απείθεια και παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου, ενώ οι φασίστες έφευγαν ανενόχλητοι. Το τσουβάλιασμα και η σύλληψη των προσφύγων ήταν άμεση. Για τη σύλληψη 17 φασιστών, «...γνωστών όχι μόνο στις τοπικές αρχές, αλλά και σε όλους μας…», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, χρειάστηκαν κάποιες μέρες … έρευνας. Η ΝΔ φυσικά, πιστή όχι μόνο στις τοπικές ψηφοθηρικές της μικροσκοπιμότητες αλλά και στο δόγμα «νόμος και τάξη» ως προνομιακό της πεδίο προπαγάνδας, καλλιεργώντας ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, κάλυψε, σχεδόν ξέπλυνε στο βούρκο της δήθεν αγανάκτησης, όλον αυτόν το συρφετό ακροδεξιών και φασιστών. Πιέζοντας για μεγαλύτερη καταστολή και απο­τελεσματικότερη φύλαξη συνόρων, προωθώντας ως κα­λύτερη τη δική της διαχειριστική ικανότητα στο Προσ­φυγικό, ειδικά τώρα που παρουσιάζεται αύξηση των ροών. Γιατί είναι οι πρόσφυγες, τα θύματα της αχαλίνωτης επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που απειλούν με κατάλυση την εθνική κυριαρχία. Σε αντίθεση με τις «φιλειρηνικές» νατοϊκές δυνάμεις που αποτελούν την εγγύησή της. Στο ζήτημα των ροών αναφέρθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εστιάζοντας κυρίως τις ανησυχίες του στο πέρασμα του Έβρου, καθησυχάζοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο που ωστόσο δεν δημοσιοποιεί για να μην ενημερωθούν οι διακινητές.(!)
Συγκαλύπτοντας τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, είτε η κυβέρνηση είτε η ΝΔ, συντεταγμένα στοχεύουν να εμπεδωθεί στο λαό ότι ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων και η ουσιαστική στέρηση των δικαιωμάτων τους είναι η μόνη λύση, ότι η ευθυγράμμιση με τις εντολές και τις απαιτήσεις που εκπορεύονται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι μονόδρομος.
Όπως μονόδρομος είναι η παροχή κάθε διευκόλυνσης στους Αμερικανοευρωπαίους να ρημάζουν χώρες και να δολοφονούν λαούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...