Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία... Κάτω από συνθήκες γενικής κλιμάκωσης της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας

Πρόωρες (βουλευτικές και προεδρικές) εκλογές προκηρύχθηκαν στην Τουρκία για τις 24 Ιούνη, αντί για το Νοέμβρη του 2019. Ταυτόχρονα με την έβδομη συνεχή παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιβάλλεται έτσι μια εκλογική διαδικασία κάτω από συνθήκες κλιμάκωσης της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας.
Ο Ερντογάν, επικαλούμενος τις «εξελίξεις στη Συρία και αλλού» και την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα του με «έναν πιο σταθερό τρόπο» απρόσκοπτα από πολιτικές αντιπαραθέσεις, σε «μακροοικονομικές αποφάσεις για μεγάλες επενδύσεις», καταγράφει την πρόθεσή του να κυβερνήσει απολυταρχικά για λογαριασμό της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, ισορροπώντας ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που καθορίζουν τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο οι αντιθέσεις τόσο στις εσωτερικές όσο και εξωτερικές εξελίξεις οξύνονται. Πρόσφατη η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας ότι 3.000 ενεργά μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, που αναγνωρίστηκαν σαν μέλη υποτίθεται της οργάνωσης του Γκιουλέν (FETΟ) θα απολυθούν. Αυτοί προστιθένται στις δεκάδες χιλιάδες εκκαθαρίσεις δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων. Με τον ασφυκτικό έλεγχο του Τύπου, τις διώξεις και φυλακίσεις των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» (η ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος -ΗDP- φυλακίστηκε), βαθαίνει ο εκφασισμός του κρατικού μηχανισμού. Η βοναπαρτική διακυβέρνηση επιτείνεται και από τους εκλογικούς περιορισμούς, που δεν βάζουν μόνο μετεκλογικά υψηλά πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή, αλλά απαγορεύουν την κάθοδο στις εκλογές σε κόμματα που διαθέτουν λιγότερους από 20 βουλευτές στη σημερινή Βουλή ή δεν συγκεντρώνουν (άμεσα) τουλάχιστον 100 χιλιάδες υπογραφές στήριξης.
Είναι χαρακτηριστικό του ολοένα και πιο αντιδραστικού προσανατολισμού του καθεστώτος, ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ανακοίνωσε, το Φλεβάρη, ότι συγκροτεί με  το εθνικιστικό MHΡ, τη «Λαϊκή Συμμαχία», που στηρίζει την κοινή υποψηφιότητα του Ερντογάν στις ερχόμενες εκλογές. Η ανακοίνωση για πρόωρες κάλπες έγινε λίγο μετά από συνάντηση Μπαχτσελί-Ερντογάν και ενώ ο αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» ζητούσε πρόωρες εκλογές.
Με υπόβαθρο τον πόλεμο στη Συρία και το κουρδικό ζήτημα, τις τριβές με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τις αναβαθμισμένες σχέσεις με τη Ρωσία, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου της Αν. Μεσογείου, εκδηλώνονται τα νεοοθωμανικά οράματα της τουρκικής ολιγαρχίας, ενισχύοντας αντίστοιχα και το εθνικιστικό κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, που με τη σειρά του σκουραίνει τις εξελίξεις και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.
Μετά την προφητική πρόβλεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα, Πάιατ, για «αναταράξεις τους επόμενους δύο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει ανησυχίες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, πιέζοντας έμμεσα για την ολική επαναφορά της Τουρκίας στο Νατοϊκό μαντρί. Στην ίδια κατεύθυνση και τα μηνύματα από Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία ότι δεν θα επιτρέψουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην επικράτειά τους.
Στις συνθήκες αυτές πυκνώνουν οι τουρκικές παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και οι ναυτικές ασκήσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο αμφισβητούνται από την Τουρκία, και περιοχές, θεωρούμενες πριν από αυτήν ως “γκρίζες ζώνες”, αναγορεύονται τώρα απροσχημάτιστα από την Άγκυρα σε ζώνες τουρκικής κυριαρχίας. Ακόμα και ο μέχρι πρόσφατα ανεπίσημος συμψηφισμός της υπόθεσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με τους 8 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλη του 2016, μπαίνει από τα χείλη του Ερντογάν στο τραπέζι της ανταλλαγής. «Αν μας δώσετε αυτούς (τους 8) τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους (2)», δείχνοντας στην πράξη από πού εκπορεύεται κάθε εξουσία στη γειτονική χώρα.
Τις τουρκικές απειλές η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με την πάγια τακτική της ντόπιας άρχουσας τάξης. Επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να υποβαθμίσει τους κινδύνους, ενώ απευθύνεται στους ισχυρούς «συμμάχους» της, προσφέροντας γη και νερό με αντάλλαγμα την προστασία και την εύνοιά τους.
Ο περίφημος «πυλώνας σταθερότητας», που διατυμπανίζουν, ξεθωριάζει με τις εσπευσμένες «φαστ τρακ» παραγγελίες κολοσσιαίων ποσών για την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός στενάζει στη μνημονιακή θηλιά. Οι παραγγελίες για την αναβάθμιση των F-16, που «κλείστηκαν» στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ το περασμένο φθινόπωρο, μπήκαν στο αυλάκι του πρόσφατου ΚΥΣΕΑ. Ταυτόχρονα, παρά τις συγκεχυμένες και αντικρουόμενες κυβερνητικές πληροφορίες για τη μίσθωση ή και αγορά γαλλικών φρεγατών, δρομολογούνται επίσης ανάλογες συμφωνίες πολλών δις.
Ωστόσο το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας δεν μπορεί να αγνοηθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Από την άποψη αυτή οι τοποθετήσεις του γγ του ΝΑΤΟ δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο, ούτε καν μπήκαν στον κόπο της «μεσολάβησης» για τη διευθέτηση των «διαφορών» ή πολύ περισσότερο της προστασίας των συνόρων της «Ελλάδας και της Ευρώπης». Αντίθετα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ μίλησε επαινετικά για τον «κρίσιμο εταίρο υψηλής αξίας», την πολλαπλή συμβολή της Τουρκίας στην «κοινή και συλλογική ασφάλεια» και την ευγνωμοσύνη για την τουρκική βοήθεια σε αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Επίσης επιδοκίμασε την προσφορά της Τουρκίας στη «Συμμαχία μας, παρά το ότι αντιμετωπίζει (η Τουρκία) σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά (της)» τονίζοντας ότι «κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει εκτεθεί τόσο στην αστάθεια αυτής της περιοχής».
Ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνομιλία που είχαν Τσίπρας – Γιλντιρίμ, με δηλώσεις του στον τύπο ενθάρρυνε τις τουρκικές βλέψεις, λέγοντας «Υπάρχουν, ως γνωστόν, διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Καλώ την Τουρκία και την Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους σε πνεύμα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων» και, νίπτοντας τα χέρια, κατέληξε ότι δεν «θα ήταν χρήσιμο να εισέλθει το ΝΑΤΟ στα συγκεκριμένα θέματα, που προκαλούν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν απ' την Ελλάδα και την Τουρκία», επιβεβαιώνοντας ότι το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν μπορεί να “εγγυηθεί” την εδαφική ακεραιότητα, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα ευθύνεται και συντηρεί την ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μ-Λ ΚΚΕ : Κυριακή 28 Απρίλη στην Πλατεία Καισαριανής και πορεία στο Σκοπευτήριο

Το Μ-Λ ΚΚΕ, 80 χρόνια από την ανυπέρβλητη θυσία των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Καισ...