Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Τρία χρόνια χωρίς τον σ. Ισαάκ τον πρωτεργάτη της ίδρυσης του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τις 19 Απρίλη του 2015, από τα ξημερώματα εκείνης της μέρας που ο σ. Ισαάκ Ιορδανίδης άφηνε την τελευταία του πνοή στο φτωχό σπίτι του στη Δραπετσώνα. Και γράφουμε κιόλας γιατί η παρουσία του παραμένει τόσο έντονη μέσα στις γραμμές του κινήματός μας,  ώστε δύσκολα συνειδητοποιείται ότι μας χωρίζει μια τέτοια απόσταση χρόνου.
Η απουσία ή παρουσία κάθε ανθρώπου δεν μετριέται μόνο βιολογικά. Μετριέται και με το έργο που πραγματοποίησε στα χρόνια που έζησε και τη σημασία που έχει αυτό για  τις επόμενες γενιές, με το βάρος του ίχνους του και της προσφοράς του στον αδιάκοπο αγώνα του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή,  για μια ανώτερη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Και ο σ. Ισαάκ,  αναμφισβήτητα, ως πρωτεργάτης της ίδρυσης του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας, υπήρξε μια προσωπικότητα που έχει βάλει μια ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας. Μας παρέδωσε μια ανεκτίμητη κληρονομιά υπεράσπισης των αρχών του κομμουνιστικού κινήματος, μια ανυπέρβλητη κομμουνιστική αγωνιστική στάση ζωής που τον χαρακτήρισε μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του.
Από τα νεανικά του χρόνια, όταν εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και λίγο μετά στο ΚΚΕ, ο σ. Ισαάκ, πέρασε μέσα από τη φωτιά της αντίστασης στη ναζιστική κατοχή, των σκληρών δοκιμασιών στις οποίες υπέβαλε το εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κράτος τούς κομμουνιστές και κατάκτησε, με τη μαχητική του στάση και τη βαθιά κατανόηση, πίστη και συνέπεια στην επαναστατική κομμουνιστική ιδεολογία και πολιτική, τη στόφα ενός πραγματικού μπολσεβίκου κομμουνιστή, που όχι μόνο δεν τον κάμπτει καμιά δυσκολία, καμιά στέρηση και θυσία για την εκπλήρωση του κομμουνιστικού οράματος της εργατικής τάξης, αλλά και τολμά να εξεγείρεται ενάντια σε αυτούς που τσαλαπατούν τις επαναστατικές αρχές του κομμουνιστικού κινήματος.
Από αυτή την άποψη σταθμό στη μακρά κομμουνιστική-αγωνιστική πορεία του σ. Ισαάκ Ιορδανίδη αποτέλεσε η πρωτοβουλία του μέσα στο στρατόπεδο του Αη Στράτη στην εξορία,  στα μέσα της δεκαετία του 1950, να ξεκινήσει την αντιπαράθεση  με το ρεβιζιονιστικό σαράκι που ενέσκηψε μέσα στην ηγεσία του ΚΚΕ και άρχισε να το διαβρώνει. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχισθεί και μετά την έξοδό του από την εξορία στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν μαζί με άλλους συντρόφους του κομμουνιστές που ασκούσαν κριτική στη ρεβιζιονιστική ηγεσία της ΕΔΑ και του ΚΚΕ, ξεκίνησε το ιστορικό εγχείρημα της δημόσιας αντιπαράθεσης με τον ρεβιζιονισμό, με τη δημιουργία του πρώτου πυρήνα μαρξιστών-λενινιστών στην Ελλάδα, γύρω από το περιοδικό “Αναγέννηση”. Ο σ. Ισαάκ θα ηγηθεί του πρώτου μαρξιστικού-λενινιστικού πυρήνα της “Αναγέννησης” ως γραμματέας της,  όπως επίσης και της Συνεπούς Πολιτικής Αριστερής Κίνησης (ΣΠΑΚ),  που δημιούργησαν παραμονές της φασιστικής δικτατορίας του 1967. Στις επόμενες δεκαετίες και στα χρόνια ανάπτυξης του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και στα χρόνια της κρίσης του θα συνεχίσει να δίνει ακούραστα τη συμβολή του στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος.
Στη συνεισφορά του συμπεριλαμβάνονται σημαντικά κείμενα μαρξιστικής-λενινιστικής κριτικής στη ρεβιζιονιστική ιδεολογία και πολιτική, πολιτικών αναλύσεων για την ελληνική και διεθνή πολιτική πραγματικότητα,  όπως και θέσεις απολογισμού της ιστορίας του ΚΚΕ και του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος.
Το διάβασμά τους παρέχει και σήμερα πολύτιμα εφόδια για τον ιδεολογικοπολιτικό και ιστορικό εξοπλισμό των αγωνιστών και διατηρεί πάντα ζωντανή την επαφή μας με τον σ. Ισαάκ.
Μέσα στις παρακαταθήκες του, μαζί με τη συστηματική κριτική στη ρεβιζιονιστική πολιτική που επικράτησε στο ΚΚΕ μετά το 1956, συμπεριλαμβάνονται και τα συμπεράσματα από την επαναστατική περίοδο του ΚΚΕ. Ο σ. Ισαάκ θεωρούσε πολύ σημαντικό να αφομοιωθεί η θετική πείρα του επαναστατικού ΚΚΕ, όπως, επίσης, και η αρνητική, τονίζοντας πως “πρέπει να τη μελετήσουμε βαθιά και υπεύθυνα, για να την αξιοποιήσουμε σωστά στους τωρινούς και στους μελλοντικούς αγώνες μας”.
 Τιμώντας τη μνήμη του σ. Ισαάκ Ιορδανίδη, καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ,  δημοσιεύουμε στη συνέχεια απόσπασμα από ένα κείμενο που έγραψε για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ με τίτλο “Να διαφυλάξουμε και να αναπτύξουμε την πολύτιμη κληρονομιά του επαναστατικού ΚΚΕ”:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...