Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Τοποτηρητής των αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή

Η συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα δεν ήταν τελικά μια συνάντηση όπου ο Τσίπρας έκφρασε απλά και μόνο τη φιλική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και απλά συμφώνησαν για την αγορά των F-16 και άλλων στρατηγικών όπλων, αλλά ήταν μια συνάντηση όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε τα διαπιστευτήρια στον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού πως το κόμμα του και γενικότερα η ελληνική πλουτοκρατία είναι πρόθυμοι να παραδώσουν τη χώρα και να τη μετατρέψουν στην πραγματικότητα σε όργανο και τοποτηρητή των αμερικάνικων γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή, με αντάλλαγμα να αποσπάσει την έυνοια και τη στήριξή του στον ανταγωνισμό με την Τουρκία και να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο στις βαλκανικές αγορές, μπαίνοντας ταυτόχρονα κάτω από την προστατευτική πανίσχυρη στρατιωτική ομπρέλα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ακριβώς σε αυτά τα πλαίσια ήταν διατυπωμένες οι προσφωνήσεις από την πλευρά του Τσίπρα για «κοινές αρχές» και «κοινά συμφέροντα» ανάμεσα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τη μνημονιακή Ελλάδα. Όμως πέρα από τις προκλητικές και προσβλητικές για το λαό μας δηλώσεις του Τσίπρα, ακόμα πιο κυνικά, πιο ωμά αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του λαλίστατου πρέσβη των ΗΠΑ Πάιατ στον χαιρετισμό που απεύθυνε στο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου χωρίς περιστροφές τόνισε ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και κρίσιμη για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για «την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης», λέγοντας πως «αυτό ήταν καθαρό το 1944 όταν ξεκίνησε το σχέδιο Μάρσαλ, είναι καθαρό και σήμερα».
Για μια ακόμα φορά αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους των διπλωματικών «πρωτοβουλιών» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - εκφράζοντας την ικανοποίηση των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να στηθούν περιφερειακά σχήματα συνεργασίας και συμμαχίας, τονίζοντας ιδιαίτερα τα τρίγωνα συνεργασίας με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ – όπως και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Βαλκανίων στο Σούνιο.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει από την πλευρά των Αμερικάνων, λέγοντας πως είναι «ευγνώμονες για τη συνεισφορά στο ΝΑΤΟ», εγκωμιάζοντας ταυτόχρονα τη συναντίληψη που έχουν οι δύο χώρες για τις «αναδυόμενες προκλήσεις». Ιδιαίτερα εγκώμια έκφρασε για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, που παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι από τις λίγες χώρες που υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ. Φυσικά δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ιδιαίτερο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη στήριξη των ευρωατλαντικών συμμάχων ενάντια στη Ρωσία σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα και τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου ( TAP ) και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας ( IGB ) για να διατυπώσει και την αγαπημένη επωδό Τσίπρα πως «η Ελλάδα είναι ουσιαστικά σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της Νότιας Ευρώπης».
★★★
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και γενικότερα τα αστικά πολιτικά κόμματα της χώρας μας, με προμετωπίδα την τουρκική απειλή, κρύβονται πίσω από τον κίνδυνο που διατρέχει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας από τον επιθετικό γείτονα και περιστρέφονται γύρω από την αναγκαιότητα μιας διπλής πολιτικής υποτέλειας και τυχοδιωκτισμού, προωθώντας αντιδραστικές συμμαχίες με Ισραήλ και Αίγυπτο, δυναμώνοντας τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την ενεργητική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τους επιθετικούς σχεδιασμούς του.
Σύμφωνα με αυτή την περιρρέουσα προπαγάνδα του τούρκικου κινδύνου και του διακυβεύματος γενικότερων ζωτικών συμφερόντων της χώρας κρύβουν τους πραγματικούς στόχους που είναι η πλήρης προσαρμογή σε ρόλο υποτελούς κομπάρσου στα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας και την «προστασία» της χώρας μέσα από αυτή. Όμως η ίδια η πραγματικότητα φανερώνει πως ο προσανατολισμός των στρατιωτικών υποδομών και των εξοπλισμών της χώρας είναι κυρίως όχι προς την πλευρά της Τουρκίας, αλλά προς τον βασικό ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Β. Αφρικής.
Σε ερώτηση γιατί είναι σημαντικό να πρέπει να είναι τόσο ισχυρό το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, την απάντηση τη δίνει με πολύ καθαρό τρόπο ο ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, διοικητής της διακλαδικής Διοίκησης Δυνάμεων Νεάπολης και Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 13/5/2018: «Όμως αν δούμε την κατάσταση σήμερα, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, θα καταλάβουμε ότι οι Ρώσοι επέστρεψαν….. Υπάρχουν επίσης άλλα κράτη καθώς και μη κρατικοί παράγοντες που παίζουν και προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή: το Ιράν, φυσικά η Συρία και η Χεζμπολάχ στο Λίβανο….. Η παρουσία ρωσικών και συριακών δυνάμεων, αμερικανικών δυνάμεων, του ΝΑΤΟ τότε προκύπτει εκρηκτικό κοκτέϊλ….. Γι΄ αυτό είναι πολύ βασικό για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να είναι τόσο ισχυρό…..». Και σε άλλο σημείο όπου απαντούσε και επιβεβαίωνε ότι σε κοινή άσκηση ΗΠΑ – Ισραήλ, συμμετείχε και ένα ελληνικό υποβρύχιο ( τύπου 214 ), προσθέτοντας ότι: «Το συγκεκριμένο υποβρύχιο ήταν άψογο. Είναι μια μονάδα υψηλών προδιαγραφών στο επίπεδο των υποβρυχίων που κινούνται με ντίζελ. Εξαιρετικά αθόρυβο και εξαιρετικά θανατηφόρο. Και όμως αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε στο ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στην ανοικτή θάλασσα».
Όσον αφορά τώρα τη βάση της Σούδας, την αξιολόγηση και την προσφορά της στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, σχόλια των ανώτατων αξιωματούχων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας είναι διθύραμβοι. Ο Αμερικανός ναύαρχος, Τζέιμς Φόγκο, αφού επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την εκτίμηση των νατοϊκών αξιωματούχων πως πρόκειται για μια από τις κορυφαίες βάσεις στον κόσμο, εξηγεί: «Εκεί εκπαιδεύουμε πεζοναύτες και το ναυτικό πώς να κάνουμε νηοψίες. Οπότε έχουμε ένα αεροδρόμιο, ένα λιμάνι, εγκαταστάσεις συντήρησης, αποθήκη όπλων και ένα κέντρο αριστείας για εκπαίδευση σε αμφίβιες επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα…..».
Αλλά αρκετά αποκαλυπτικός ο Αμερικανός ναύαρχος συνεχίζει: «Αν κοιτάξουμε νότια προς το Μαγκρέμπ και το Σάλεχ υπάρχει ανησυχία για συγκρούσεις εκεί πέρα ιδιαίτερα στο Σάλεχ και τη Σαχάρα, οπότε προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις χώρες του Μαγκρέμπ. Άλλη μια προστιθέμενη αξία της βάσης στη Κρήτη. Πραγματικά δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά που μας επιτρέψατε να τη χρησιμοποιήσουμε». Και ο κατάλογος των «διευκολύνσεων» είναι πολύ μεγαλύτερος και θα συνεχίσει να μεγαλώνει.
★★★
Φυσικά αν ο κύριος στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι να χρησιμοποιήσει στα μέγιστα την Ελλάδα για τα γεωστρατηγικά σχέδια αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί για την οικονομική εκμετάλλευση της χώρας και του λαού μας. Με την οσμή και μόνο των υδρογονανθράκων και των πετρελαίων οι αντίστοιχοι μονοπωλιακοί κολοσσοί κατέφθασαν και πήραν πρώτη θέση στο μοίρασμα. Όταν μάλιστα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αποδόσεις των ερευνών, τότε θα δούμε σε όλο το μέγεθος τις επιχειρηματικές τους επεμβάσεις με φόντο τη στρατιωτικοπολιτική ισχύ τους. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές υποσχόμενοι τη στήριξή τους για το ξεπέρασμα της κρίσης δηλώνουν πως θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ και προβλέποντας μεγάλη επενδυτική καταιγίδα προειδοποιούν ταυτόχρονα, μέσω του πρέσβη Πάιατ ότι «Είναι σημαντικό ασφαλώς να συνεχίσει η Ελλάδα να καταδεικνύει τη δέσμευσή της απέναντι στο μεταρρυθμιστικό έργο, μια μεταρρυθμιστική διαδικασία που ανήκει και καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση».
Στην κατεύθυνση αυτή ακριβώς κινείται η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και άλλα κόμματα. Στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου όπου ο πρέσβης Πάιατ διατύπωνε τις απόψεις της αμερικανικής πολιτικής τόσο ο Π. Καμμένος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο Κικίλιας από τη ΝΔ, εξέφρασαν την πλήρη συμφωνία τους. Ο Π. Καμμένος, αφού υπερθεμάτισε τις απόψεις του Πάιατ, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναπτύσσει «στενές σχέσεις με όλες τις μετριοπαθείς χώρες της περιοχής» κατονομάζοντας το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τα Αραβικά Εμιράτα, στα πλαίσια της γενικότερης νατοϊκής πολιτικής, ενώ ο Κικίλιας είπε ότι η ΝΔ στα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας ακολουθεί «εθνική γραμμή» και ενιαίο πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω.
Είναι φανερό λοιπόν πως πίσω από τις δημαγωγίες, τις παραπλανητικές εξαγγελίες για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων καλύπτεται η πάγια γραμμή των ελληνικών κυβερνήσεων των αστικών κομμάτων, που εκφράζουν και προωθούν τα συμφέροντα της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, η γραμμή της ξενοδουλείας και της υποτέλειας και σήμερα εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα και το λαό μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και τον φέρνουν αντιμέτωπο με άλλους αδελφούς λαούς, σαν δήμιοι και θύματα ταυτόχρονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...