Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Κυβερνητική επιχείρηση παραπλάνησης του λαού

                                        Κυβερνητική επιχείρηση παραπλάνησης του λαού


Για να συγκαλυφθεί η παραμονή στη μνημονιακή βαρβαρότητα βγαίνει ξανά στην επιφάνεια ο βόρβορος της διαφθοράς  και της διαπλοκής
Καθώς πλησιάζουμε στις 21 Αυγούστου, η κυβερνητική προπαγάνδα πασχίζει να στηρίξει, με κάθε τρόπο, το αφήγημα για την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Συσκέψεις επί συσκέψεων προ­ετοιμάζουν πανηγυρικές φιέστες στην Πνύκα και το Καστελόριζο -όπως φημολογείται- με την παρουσία ανώτατων ξένων αξιωματούχων και χαράζουν την τρέχουσα επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η προεκλογική περίοδος έχει, άτυπα, ξεκινήσει. Στη ΔΕΘ αναμένεται κορύφωση της επιχείρησης παραπλάνησης του λαού κατά την προσφιλή τακτική του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικοί παράγοντες και μίσθαρνοι κονδυλοφόροι και ανταποκριτές παραληρούν και παραπληροφορούν, συντονισμένοι. Η κυβέρνηση ανακτά τα ερ­γαλεία χάραξης πολιτικής, αναφωνούν. Με το υπερ­πλεόνασμα, έρχονται παροχές και στοχευμένες κοινω­νικές παρεμβάσεις, διαβεβαιώνουν. Επίκειται α­να­στολή ή και ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, υπόσχονται. Προετοιμάζεται επιτυχής έξοδος στις αγορές, πανηγυρίζουν ήδη, κ.ο.κ. Σαφής η επιδίωξή τους. Προσ­παθούν να δημιουργήσουν αυταπάτες πως η κυβέρνηση, στο εξής, απελευθερωμένη από τα δεσμά των δανειστών, θα ασκεί φιλολαϊκή πολιτική. Επιπλέον, επιχειρούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση οικονομικών επιτυχιών και επικείμενης ανά­καμψης.
Ένα μικρό γερμανικό «καψώνι», όμως, ήταν αρκετό για να τινάξει στον αέρα όλη αυτή την κάλπικη κυβερνητική δημαγωγία. Οι δανειστές πάγωσαν, προσωρινά, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις αντιδρώντας στην εξαγγελθείσα, από τον Α.Τσίπρα, ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά και απαίτησαν ολική επαναφορά στις "δεσμεύσεις" και ισοδύναμα μέτρα που θα κλείνουν την "τρύπα".
Αποτέλεσμα; Άτακτη, ταπεινωτική, κυβερνητική υποχώρηση και προσαρμογή. Άρον-άρον, η ακύρωση μετατράπηκε σε εξάμηνη αναβολή με ταυτόχρονη εύρεση ισοδύναμων. Και όλα αυτά για το μηδαμινό -ως προς τους συνολικούς δημοσιονομικούς στόχους- ποσό των 28 εκατομμυρίων. Τόση ήταν η απόκλιση! Και έμεινε, έτσι, μετέωρος ο πρωθυπουργικός κομπασμός πως ο χαμηλός ΦΠΑ θα ισχύει "όσο θα είμαι εγώ πρωθυπουργός, και απ' ότι φαίνεται θα είμαι για πολύ ακόμα"... Τέτοιος εξευτελισμός!
Το μήνυμα των δανειστών είναι σαφές. Δεν αφήνουν περιθώρια για δημαγωγίες και "μονομερείς ενέργειες" και "πρωτοβουλίες", ακόμη και μικρής εμβέλειας και σημασίας. Η εφαρμογή όλων των μνημονιακών μέτρων είναι απολύτως δεσμευτική. Η αρχή της μη αναστρεψιμότητας, την οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση, το ορίζει κατηγορηματικά. Η ασφυκτική εποπτεία με τους τριμηνιαίους ελέγχους που θα καταλήγουν σε εκθέσεις (που θα απευθύνονται στις περίφημες "αγορές"...) εξασφαλίζει τη "συμμόρφωση" και αποκλείει τις παρεκκλίσεις από τους διατεταγμένους στόχους! Απαγορεύεται, εν ολίγοις, στην όποια ελληνική κυβέρνηση -που είναι ενσωματωμένη στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικής εξάρτησης- να ασκεί πολιτική πέραν αυτής που καθορίζεται από τα μνημόνια. Τελεία και παύλα.
Αυτή είναι η περίφημη "ανάκτηση των εργαλείων χάραξης πολιτικής". Αυτή είναι η "επιστροφή στην κανονικότητα". Αυτή είναι η "καθαρή έξοδος" από μνημόνια και επιτροπείες. Το πραγματικό και μοναδικό πρόγραμμα της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και όποιας προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, με όποιον κορμό και σύνθεση, είναι η αδιάλειπτη εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και η πλήρης συμμόρφωση στις νέες εντολές των δανειστών. Γιατί όλοι τους, ανεξαιρέτως, έχουν δεσμευτεί σε αυτό. Όλοι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί -κυβέρνησης και αντιπολίτευσης- είναι σκέτη δημαγωγία.
Ταύτιση και συνέργεια
Για να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα της παραμονής της χώρας και του λαού στη μνημονιακή βαρβαρότητα, για να μετατοπιστεί η επικαιρότητα από τις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις στα ανατολικά και βόρεια σύνορά μας και στην ευρύτερη περιοχή -όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναδειχθεί σε πειθήνιο και δραστήριο διεκπεραιωτή των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ-, ένας νέος γύρος σκανδαλολογίας αναπτύσσεται.
Παλιά σκάνδαλα ανασύρονται, νέα προστίθενται, ο γνωστός βόρβορος της διαφθοράς και της διαπλοκής του αστικού συστήματος βγαίνει στην επιφάνεια, με δόσεις και τις αναγκαίες προφυλάξεις, ώστε να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και να συσκοτιστεί η μεγάλη αλήθεια. Πως όλα αυτά δεν αποτελούν παρεκκλίσεις και δυσλειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος -το οποίο ομόθυμα υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- αλλά τον κανόνα και αναπόσπαστο στοιχείο της καθεαυτής λειτουργίας του.
Προς το παρόν, στις κυβερνητικές καταγγελίες για το σκάνδαλο της Novartis, η ΝΔ απαντά με το "πολιτικοδικαστικό σκάνδαλο" στο οποίο εμπλέκονται συγγενικά πρόσωπα του πρωθυπουργού. Και έπεται συνέχεια. Οι ανούσιες κοκορομαχίες, οι φτηνές προσωπικές επιθέσεις, η τεχνητή όξυνση και πόλωση, οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και τα ψευτοδιλήμματα, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αστική πολιτική αντιπαράθεση την επόμενη περίοδο, καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών, βουλευτικών μόνο ή και τριπλών -εθνικών, αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών- τον προσεχή Μάιο. Οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά προβλήματα θα ενταθούν. Είναι κοινή επιδίωξη των δυο κομμάτων που εκπροσωπούν το σημερινό δίπολο εξουσίας να κρυφτεί η πραγματικότητα. Πως η ουσιαστική ταύτισή τους και η συνέργεια στην υλοποίηση της ίδιας πολιτικής -ξέφρενης αντιλαϊκής επίθεσης και υποταγής στην ΕΕ και τις ΗΠΑ- είναι το κύριο στοιχείο και οι προβαλλόμενες διαφοροποιήσεις και αντιπαραθέσεις το δευτερεύον.
Κρίση και αδιέξοδα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην προσπάθειά της να ανακόψει την αυξανόμενη φθορά της, να κλείσει τα ενδοκομματικά και ενδοκυβερνητικά ρήγματα και να σταθεροποιήσει την εύθραυστη κυβερνητική της πλειοψηφία, επιχειρεί με τη νέα δημαγωγική εφόρμησή της να στρέψει την προσοχή σε πεδία που θεωρεί προνομιακά για την ίδια. Η προπαγάνδα για την "καθαρή έξοδο" και τη μεταμνημονιακή "κανονικότητα", οι ισχυρισμοί για το "τελειωτικό χτύπημα στη διαπλοκή και τη διαφθορά", το υποτιθέμενο "μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και το παλιό κατεστημένο", προσπαθούν να καλλιεργήσουν νέες αυταπάτες και να περιορίσουν, έτσι, την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή.
Είναι βέβαιο πως διανύουμε μια περίοδο πυκνών πολιτικών εξελίξεων. Η κατάσταση σχετικής πολιτικής σταθερότητας -η παρούσα κυβέρνηση είναι η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση-, λόγω της ικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ να ευνουχίζει τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση και να καθηλώνει τις λαϊκές αντιδράσεις, δοκιμάζεται πλέον. Όλα τα κόμματα που συναποτελούν το αστικό πολιτικό σκηνικό της χώρας διέρχονται μια βαθιά κρίση. Τα εξαιρετικά ρευστά και αβέβαια χαρακτηριστικά που σφραγίζουν την τρέχουσα συγκυρία θα διαρκέσουν.
Ευρύτατα λαϊκά στρώματα διαπιστώνουν πως η βασική πολιτική γραμμή των κομμάτων του νέου διπολισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) και των κομμάτων εφεδρειών (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) ταυτίζεται. Ενώ η ΝΔ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και προβάλλεται σαν ο βέβαιος διεκδικητής της κυβερνητικής εξουσίας, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστά που θα εξασφαλίζουν σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Τα έργα και οι ημέρες της αντιδραστικής Δεξιάς σε όλη τη μεταπολεμική ιστορία του τόπου και οι διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στους ισχυρούς -εντός και εκτός της χώρας- για την αδιασάλευτη συνέχιση και εφαρμογή της μνημονιακής βαρβαρότητας βάζουν φραγμό.
Η περίφημη επιχείρηση ανασυγκρότησης της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, με ισχυρά κέντρα εξουσίας να πριμοδοτούν κραυγαλέα το ΚΙΝΑΛ, χρεοκόπησε εν τη γενέσει. Η κρίση και τα αδιέξοδα του αστικού πολιτικού συστήματος εντείνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...