Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες

Με το κλίμα των τελευταίων συναντήσεων σε ηγετικό επίπεδο, που εμπέδωσαν το κλίμα αστάθειας σε διεθνές πεδίο και ρευστότητας στις σχέσεις και έντασης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ηγέτιδες ιμπεριαλιστικές χώρες, με τα προμηνύματα α­κό­μα και σκληρότερου ανταγωνισμού έως και μικρότερων ή ευρύτερων αναφλέξεων, ένας πραγματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσά τους, και αυτός δεν βρίσκεται  στο επίπεδο των δηλώσεων ή των φραστικών «υπερβάσεων», αλλά παίρνει πλέον σάρκα και οστά και εξελίσσεται σε μία σύγκρουση ανάμεσά τους με σοβαρές διαστάσεις και συνέπειες.

Πρόκειται για τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την διακυβέρνηση Τράμπ, η οποία ονομάστηκε από τους διάφορους αναλυτές «επιστροφή στον προστατευτισμό» και αφορούσε την επιβολή δασμών σε βασικά προϊόντα ευρείας γκά­μας που εισάγονται στην Αμερική από την Ευρώπη, την Κίνα κυρίως, αλλά και άλλες χώρες όπως π.χ ο Καναδάς και το Μεξικό.
Τα τελευταία δεδομένα με μια ορισμένη σειρά :
► Στις 6 Ιουλίου οι αμερικανοί επιβάλλουν δασμούς συνολικού ύψους 3,4 δις δολαρίων σε προιόντα προέλευσης Κίνας.
► Η Κίνα απαντά με την επιβολή ισόποσης αξίας δασμών σε αμερικανικά προιόντα.
► Οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν λίστα κινεζικών προιόντων αξίας 200 δισ δολαρίων στα οποία θα επιβάλλουν δασμούς 10% στην αξία τους.
► Οι ευρωπαίοι διατυπώνουν εκκλήσεις για την αποφυγή των συγκρούσεων και του χάους όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
► Ταυτόχρονα πραγματοποιείται συνάντηση ΕΕ – Κίνας όπου καταλήγουν σε κοινή δήλωση για «πολυμερές εμπορικό σύστημα», και συστήνουν ομάδα εργασίας για μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
► Η Κίνα προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ, αντιδρώντας ταχύτατα στην εξαγγελία του αμερικανικού Λευκού Οίκου για δασμούς στα κινεζικά είδη των 200 δις, παρά το ότι τα μέτρα  αυτά δεν θα έχουν εφαρμογή πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
► ΕΕ και Ιαπωνία έρχονται στις αρχές της βδομάδας σε εμπορική συμφωνία ονό­ματι JEFTA, που θα αφορά την δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου για συναλλαγές που αγγίζουν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είναι μία συμφωνία μαμούθ η μεγαλύτερη από όσες έχει κάνει η ΕΕ, με προσδόκιμα οφέλη από την πλευρά της Ευρώπης για τον αγροτικό τομέα και τις υπηρεσίες (χρηματοπιστωτικά, ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές), ενώ από την πλευρά της Ιαπωνίας τα οφέλη κατανέμονται προς την αυτοκινητοβιομηχανία της μέσα από μια ολιγόχρονη μεταβατική περίοδο.
► Η ΕΕ επιβάλλει δυσθεώρατο πρόστιμο ύψους 4,3 δις ευρώ, στην Google για αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών της. Αν δεν συμμορφωθεί σε 90 μέρες, αναμένεται νέο πρόστιμο ίσο με το 5% του ημερήσιου παγκόσμιου τζίρου της μητρικής της εταιρίας, της Alphabet.
Η αλληλουχία των αποφάσεων, των συμφωνιών, των ενεργειών και των εξαγγελιών δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία πως ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι πλέον προ των πυλών, ένα μεγάλο πεδίο μαχών έχει ήδη ανοίξει και για τις συνέπειές του τόσο για τις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις οικονομίες τους, αλλά και για τις υπόλοιπες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες θα είναι από σημαντικές και σοβαρές έως ανυπολόγιστες.
Εννοείται, επίσης, πως οι θιασώτες και προπαγανδιστές της «παγκοσμιοποίησης», των «ολοκληρωτικών καπιταλισμών», της υποτίμησης των ενδοϊμπεριαλιστικών α­ντι­θέσεων και των συνεπειών τους, θα κληθούν πάραυτα να συμμαζέψουν τα υπολείμματα  από  τα κομμάτια και θρύψαλα των θεωριών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...