Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Με άλλη ματιά - ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ

Κρατάτε βήμα σταθερό!
Κι έχουμε ακοίμητον εχθρό!
Κατακαημένοι ποιητές και τεχνίτες του λόγου, σπεύσατε να αλλάξετε λειτούργημα. Σήμερα μοδάτο είναι το επάγγελμα του γλωσσαριο- συντάκτη.
Παρουσιάστηκε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους από τον αντιπρόσωπο του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), το πόνημα «Γλωσσάριο για τη δημοσιογραφία στην Κύπρο». Το πολυσυζητημένο γλωσσάρι, ένα τομίδιο με τίτλο «Λέξεις που έχουν σημασία: Γλωσσάριο για τη δημοσιογραφία στην Κύπρο/Önem Taşiyan Kelimener: Kıbrıs’taki Gazetecilik Için Bir Sözlük:» το οποίο περιέχει 53 λέξεις και φράσεις. Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων, το 50% του κόστους του λεξικού της υποτέλειας, δηλαδή 25.000 ευρώ, έδωσε η Γερμανία. 53 λέξεις στοίχησαν 50.000 ευρώ, δηλαδή 943,39622 ευρώ η λέξη!! Τόσα δε θα μπορούσε ούτε ο Σαίξπηρ να φανταστεί να ζητήσει για τον «Άμλετ» πχ. 

Ο εκπρόσωπος για την... Ελευθερία του Τύπου, είπε ότι το γλωσσάριο στοχεύει στην ενθάρρυνση υιοθέτησης νέων προσεγγίσεων και μιας νέας σκέψης.
Η ομάδα εργασίας κατέληξε σε εύρεση εναλλακτικής λέξης ή φράσης σε 39 περιπτώσεις προκειμένου να βρεθεί μία μέση οδός ώστε ορολογίες φορτισμένες ιδεολογικά αλλά και συναισθηματικά να αποφορτιστούν. Η στήλη σημειώνει πως οι συντομογραφίες Ε/κ και Τ/κ, σημαίνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Σημειώνει ακόμα πως το Κυπριακό δεν έχει λυθεί, προφανώς, λόγω των... συναισθηματικών φορτίσεων και όχι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
 Ενδεικτικά αναφέρουμε με περισσότερες λεπτομέρειες μερικές από τις λέξεις/φράσεις που «ενοχλούν»:
Αττίλας: Σύμφωνα με το γλωσσάρι ο όρος χρησιμοποιείται από τα ε/κ μέσα, μερικές φορές, όταν αναφέρονται σε τουρκικά στρατεύματα, κάτι που έχει αρνητική έννοια, αφού υποδηλώνει ότι ο τουρκικός στρατός είναι βάρβαρος. Αυτή η υποδήλωση μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική για κάποιους Τ/κ που θεωρούν τον τουρκικό στρατό ως σωτήρα τους. Σημειώνουμε εδώ, πως η επιχείρηση κατάληψης του βορείου τμήματος της Κύπρου, το 1974, είχε το κωδικό όνομα «Αττίλας», δοσμένο από τους ίδιους τους Τούρκους!! Αντί αυτού η ομάδα σύνταξης προτείνει τις φράσεις «Τουρκικός στρατός ή τουρκικά στρατεύματα».
Μπουντρούμι: Προτείνεται η λέξη Φυλακή.
Κυπριακός λαός που χρησιμοποιείται από τους Ε/κ προτείνεται το: Ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Μητέρα Πατρίδα: αντίστοιχα Ελλάδα και Τουρκία.
Ειρηνευτική επιχείρηση: (έτσι ονομάστηκε ο Αττίλας, που θα έφερνε ...ειρήνη στο πολύπαθο νησί): Χαρούμενη Ειρηνευτική επιχείρηση.
Τουρκική στρατιωτική επέμβαση:  Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.
Ψευδοκυβέρνηση/λεγόμενη Κυβέρνηση/ «Κυβέρνηση»: Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Το Τούρκος και το Έλληνας: ως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.
 Ελεύθερες περιοχές: Αντί αυτού προκρίνεται η χρήση της φράσης «Νότιο μέρος της Κύπρου».
Κατοχικός στρατός: Προτείνεται η φράση Τουρκικός στρατός/τουρκικά στρατεύματα.
Κατεχόμενες περιοχές/κατεχόμενα: Υπάρχει η τ/κ άποψη ότι ο εν λόγω όρος είναι προκατειλημμένος και πολιτικά φορτισμένος. Αντί αυτού προτείνεται ο όρος «Το βόρειο μέρος της Κύπρου».
Έποικοι: Τα περισσότερα ε/κ μέσα αναφέρονται με αυτή τη λέξη και αναφέρονται στους Τούρκους που ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Αντί αυτής μπορούν να χρησιμοποιούνται τα εξής: Τούρκοι πρόσφυγες, άτομα τουρκικής καταγωγής/Τούρκοι που διαμένουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Δεν βρέθηκε κοινός όρος για 14 λέξεις και φράσεις και δεν συμφωνήθηκε εναλλακτική λύση. Για μερικές από αυτές η στήλη δημιουργικά προτείνει:
Ε/κ Ηγέτης:  ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ.
Ήρωας / μάρτυρας: ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ.
Εισβολή:  ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ.
Βόρεια Κύπρος: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
Κατοχή: ΚΑΤΟΧΗ με μεγάλα γράμματα.
Ψευδοκράτος (τουρκοκυπριακό): ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ 40 ΧΡΟΝΩΝ.
Κυπριακή Δημοκρατία: Η ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΑ.
 Δημιουργική Λογιστική ο Σημίτης, Δημιουργική Γλωσσοπλασία οι επικυρίαρχοι, «σύμμαχοι και εταίροι», οι φίλοι μας, Δημιουργικές Χαρούμενες Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις των σταυρωτήδων. Πως λέμε  Δημιουργικό, Χαρούμενο και Ειρηνικό το Νέο Έτος; Ή, Ειρήνη σε όλο τον Κόσμο, που εύχονται στα καλλιστεία; Έτσι!  Μπουρδολογίας το ανάγνωσμα.
Όσο κι αν προσπαθήσουν «δημιουργικά», το μπουντρούμι για τους λαούς θα είναι μπουντρούμι, ο Αττίλας θα είναι Αττίλας, η Κατοχή, Κατοχή και τα Εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών, θα είναι Εγκλήματα. Όσες  «νέες προσεγγίσεις» διαστροφής της γλώσσας κι αν επιχειρήσουν.
Οι λέξεις έχουν τη σημασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...