Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Μ-Λ ΚΚΕ: Για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά

Κυβερνητική κρίση ξέσπασε ύστερα από την υποβολή παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά την οποία έκανε αποδεκτή ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών.
Στη διαμάχη που υπόβοσκε, εδώ και καιρό, ανάμεσα στον Ν. Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας και αρχηγό των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, που ξέσπασε ανοιχτά στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, ο Α. Τσίπρας τάχθηκε με το μέρος του δεύτερου, ξεκαθαρίζοντας πως θα πάει μέχρι τέλους μαζί του και σπρώχνοντας σε παραίτηση τον πρώτο.

Αυτό για το οποίο νοιάζεται, πάνω από όλα, ο πρωθυπουργός, είναι η επιβίωση της κυβέρνησής του. Αυτό μπορεί να του το εξασφαλίσει ο Π. Καμμένος, και γι αυτό, στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, του ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να συνταχθεί με τη ΝΔ σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής για να ρίξουν την κυβέρνηση. Αναλαμβάνοντας μια τέτοια δέσμευση, ο Π. Καμμένος έγινε αυτόματα ο εγγυητής της διατήρησης της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το κυβερνητικό σωσίβιο, και ο Α. Τσίπρας περιήλθε σε μια ιδιότυπη θέση ομηρίας.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι στην αμερικανόπνευστη συμφωνία των Πρεσπών και ενεργώντας σαν πειθήνιο όργανο, διαβεβαίωσε τα υπερατλαντικά αφεντικά του ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Φαίνεται όμως πως η συμφωνία των Πρεσπών, που προσυπέγραψαν οι δυο υποτελείς κυβερνήσεις της Ελλάδα και της πΓΔΜ, κάτω από την μπαγκέτα των ΗΠΑ, συναντά μεγάλα προβλήματα και στις δυο χώρες και γίνεται καταλύτης πολιτικών εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...