Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ξεκίνησε στη Βόρεια Ευρώπη η μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση των τελευταίων δεκαετιών

Ξεκίνησε από τις 26 Οκτωβρίου και θα τελειώσει στις 7 του Νοέμβρη η νατοϊκή άσκηση - μαμούθ  Trident Juncture 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νατοϊκή  άσκηση των τελευταίων δεκαετιών.
Στην άσκηση συμμετέχουν 50.000 άτομα, από τα οποία 20.000 του στρατού ξηράς, 24.000 του ναυτικού, 3.500 της αεροπορίας και 1.500 περίπου άτομα από «συμμαχικές» δυνάμεις.  Συμμετέχουν 31 «συμμαχικές χώρες» με 280 περίπου αεροσκάφη, 65 πλοία και πάνω από 10.000 διαφόρων τύπων και χρήσεων οχήματα.  Η άσκηση γίνεται με κέντρο την ανατολική και κεντρική Νορβηγία, τις γύρω από αυτήν περιοχές του Ατλαντικού, τον εναέριο χώρο της Σουηδίας και της Φιλανδίας και θα συμπεριλαμβάνεται η Βαλτική.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη πολιτική συμφωνία και των άλλων αστικών δυνάμεων, όχι μόνο εμπλέκει τη χώρα μας στους επιθετικούς τυχοδιωκτικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αλλά συμμετέχει ενεργά με στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη  νατοϊκή άσκηση  με τέσσερα αεροσκάφη F-16  και τρείς επιτελείς σε ειδικό νατοϊκό επιτελείο. Το τι σημαίνει η συμμετοχή της χώρας μας στην άσκηση αυτή αλλά και η γενικότερη εμπλοκή της στο ΝΑΤΟ θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας.
Η άσκηση εντείνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που διαρκώς κλιμακώνονται και τροφοδοτούνται μετά τη ρωσική άσκηση ΑΝΑΤΟΛΗ 2018 και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς.
Η νατοϊκή αυτή άσκηση κινείται με βάση τον άξονα της «Νέας Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2017, διενεργείται σε συντονισμό με την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων» και υλοποιεί τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου 2018. Προβάλει σαν δικαιολογία ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μια επίθεση από τη Ρωσία και ότι μπορεί με επιτυχία να προστατέψει μια ή περισσότερες  νατοϊκές  χώρες που δέχονται επίθεση.
Γι΄ αυτό επισήμως η άσκηση αυτή εμφανίζεται σαν μια συγκεκριμένη πρόβα και δηλώνεται από τα στρατιωτικά αμερικανικό-νατοϊκά επιτελεία ότι θα προσομοιώνει «τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας» και πως μπορεί «να διασφαλιστεί πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται, μπορούν να λειτουργούν από κοινού και  είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή, από οποιαδήποτε κατεύθυνση».  Ακόμα, επίσημα νατοϊκά επιτελικά κέντρα δηλώνουν ότι με την άσκηση αυτή, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δοκιμάζουν το λεγόμενο δόγμα «πολύ-χωρικού πολέμου» και της «στρατιωτικής κινητικότητας», δηλαδή οι δυνάμεις διαφόρων χωρών, «όπως η Ελλάδα για παράδειγμα», έχουν τη δυνατότητα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μπορούν να πολεμήσουν σε πολλά μέτωπα με διαφορετικό περιβάλλον.
Όλα αυτά βέβαια, όπως και ο βασικός σκοπός της άσκησης, είναι η αντιπαράθεση και ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία που καθόλου δεν ενδιαφέρονται να κρύψουν οι νατοϊκοί επιτελείς.  Ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σε δήλωσή του αναφέρει «Βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία η οποία έχει υλοποιήσει μια μεγάλη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, διοργανώνει πολλές μεγάλες ασκήσεις και έχει εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές της δυνατότητες. Και το πιο σημαντικό, είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ενάντια στους γείτονές της όπως έχουμε δει στη Γεωργία και στην Ουκρανία».
Εξ άλλου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες στρατηγικές γνώσεις για να διαπιστώσει κανείς πως η άσκηση γίνεται στην αυλή της Ρωσίας, αναπτύσσεται κατά μήκος όλων των δυτικών συνόρων της και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτσι διατεταγμένες ώστε να καλύπτουν επιθετικά κάθε σημείο που κρίνουν σκόπιμο.
Όπως ήταν αναμενόμενο άμεση ήταν η απάντηση και οι προειδοποιήσεις από τη πλευρά της Ρωσίας. Κατά τη συνάντησή του με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ο Πούτιν δήλωσε πως αν οι πύραυλοι των ΗΠΑ «αναπτυχθούν στην Ευρώπη φυσικά θα απαντήσουμε με κάποιο τρόπο. Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμφωνούν με αυτό θα πρέπει να αντιληφτούν ότι εκτίθενται σε απειλή πιθανού ανταποδοτικού χτυπήματος. Είναι προφανές. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να θέσουμε την Ευρώπη σε τέτοιο κίνδυνο». 
Εντωμεταξύ ο ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως οι αυξημένες νατοϊκές στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στα ρωσικά σύνορα έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Σημείωσε ακόμα με έμφαση πως τα σχέδια να εγκατασταθεί στη Πολωνία μόνιμη στρατιωτική βάση, τονίζοντας πως μαζί με το γεγονός  ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εμπλέκονται σε στρατιωτικά γυμνάσια που προσομοιάζουν με επίθεση ενάντια στη Ρωσία, «θα επηρεάσουν την περιφερειακή σταθερότητα και θα πυροδοτήσουν ρωσική απάντηση». Για να απευθύνει ανοικτά την απειλητική προειδοποίηση πως αν οι ΗΠΑ «αναπτύξουν μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη η Ρωσία θα απαντήσει στοχοποιώντας τις χώρες που έχουν στα εδάφη τους πυραύλους».
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και μια νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών μπαίνουν σε μια νέα φάση, η απειλή για τοπικές, περιφερειακές αλλά και γενικευμένες συγκρούσεις με συμβατικά και πυρηνικά όπλα αποτελούν μια θανάσιμη απειλή για τις χώρες και τους λαούς. Οι κολοσσιαίες στρατιωτικές πολεμικές ασκήσεις από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς, η προσπάθεια συσπείρωσης χωρών και η δημιουργία αντίπαλων στρατοπέδων έχουν τη φονική οσμή του πολέμου, την καταστροφή χωρών και το μακέλεμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...