Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Και οι δύο εκδοχές του Προϋπολογισμού ενσωματώνουν τα αντιλαϊκά μέτρα τριών μνημονίων

Και οι δύο εκδοχές του Προϋπολογισμού ενσωματώνουν τα αντιλαϊκά μέτρα τριών μνημονίων και υπηρετούν τη διαιώνιση της μνημονιακής βαρβαρότητας

Δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού 2019, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% (190,1 δις € σε τρέχουσες τιμές) το 2019. 
Το εντυπωσιακό είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται το προσχέδιο πάνω στο καυτό ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων αλλά και των άλλων «παροχών», στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Έτσι, εμφανίζεται με δύο όψεις, που αντικαθρεφτίζουν και την κυβερνητική πολιτική. Η μία όψη αφορά την προς το εσωτερικό με τίτλο «Προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», αποτελεί μία επικοινωνιακή εικόνα με βάση την πρωθυπουργική ρήση για την «αποτελεσματικότητα» των (αντι)ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και των ψευτοπαροχών με βάση το «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη».
Στην όψη αυτή αντικαθίστανται τα συμφωνημένα με τους δανειστές «αντίμετρα», με τις «παροχές» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Παράλληλα, προβλέπει «πρωτογενές πλεόνασμα» 3,56% (6,8 δις €) του ΑΕΠ για το 2019. Εδώ το υπερπλεόνασμα περιορίζεται στα 122 εκατ. €. Θυμίζουμε ότι οι «παροχές» Τσίπρα στη ΔΕΘ, ήταν οι εξής: α) μείωση έως και 50% του ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες σε δύο δόσεις, με την πρώτη για το 2019, β) μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από την 1/1/2021 κατά μία μονάδα, γ) μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ και έως 35% από 1/1/19, δ) κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς – ΚΟΙΝΣΕΠ, ε) εκκίνηση των διαδικασιών για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η άλλη όψη απευθύνεται στους δανειστές και είναι μονταρισμένη πάνω στα επίσημα συμφωνημένα αλλά και νομοθετημένα μέτρα για περικοπή των συντάξεων κλπ., κλπ. Στην όψη αυτή προβλέπεται  «πρωτογενές πλεόνασμα» 4,14% (7,88 δις €) του ΑΕΠ (έναντι 3,74% του ΑΕΠ φέτος). Αυτό εξασφαλίζει υπερπλεόνασμα 1,223 δις € που θα προκύψει από το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Με λίγα λόγια αποκαλύπτεται και το εύρος της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.
Γίνεται προφανές από την παραπάνω πρακτική, ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αποφύγει, προς το παρόν, μονομερείς ενέργειες και να προωθήσει το θέμα των συντάξεων και των άλλων «παροχών» μέσω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Προφανώς και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα δεχθεί δεκάδες τροποποιήσεις, με πρώτη αυτή της επεξεργασίας των Προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατά τη διαδικασία του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει κανονικό σχέδιο Προϋπολογισμού στις 15 Οκτώβρη στην Κομισιόν, με βάση το οποίο θα ξεκινήσουν οι «διαπραγματεύσεις» πιθανότατα μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, οπότε και μετά την έγκριση από την Κομισιόν θα κατατεθεί το οριστικό κείμενο για έγκριση από τη Βουλή στα τέλη Δεκέμβρη. Μέχρι τότε θα υπάρξει διαρκής «κοπτοραπτική» μέχρι το τελικό κείμενο, τα δε ποσά των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και «υπερπλεονασμάτων», εκφράζουν προς το παρόν «ευσεβείς πό­θους» της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αρκεί να πούμε πως τα αντίστοιχα ποσά της Κομισιόν για τα ελληνικά «πρωτογενή πλεονάσματα», βρίσκονται λίγο πάνω από το μισό των κυβερνητικών αριθμών! Για το λόγο αυτό αναφέρονται απλά ενδεικτικά με στόχο να αναδειχθεί η αντιλαϊκή γραμμή της μνημονιακής πολιτικής. Τα περί «καθαρής εξόδου» και περί «τέλους των Μνημονίων» παραχωρούν πλέον τη θέση τους σε συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιμένει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περικοπή των συντάξεων εάν αφαιρεθούν τα αντίμετρα και αντικατασταθούν με τις διαβόητες «παροχές» του Τσίπρα. Μάλιστα, υπολογίζει επιπλέον ένα περιθώριο υπερπλεονάσματος (122 εκατ. €), πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, που προκύπτει αφού χρηματοδοτηθούν τόσο η μη περικοπή των συντάξεων (ύψους 2,065 δις €), όσο και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (ύψους 1,041 δις €). Να σημειώσουμε τέλος ότι η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπή των συντάξεων θα συνδεθεί με παραπέρα πετσόκομμα άλλων προνοιακών κονδυλίων (λ.χ. με σοβαρή μείωση του επιδόματος ενοικίου, εξαφάνιση ΕΚΑΣ, κ.α.), αλλά και κάποιων «αντιμέτρων» που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ύψους 1,9 δις €. Με δύο λόγια η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάλλει μία αναδιανομή μεταξύ των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, δημιουργώντας έναν ιδιότυπο «κοινωνικό αυτοματισμό», στρέ­φοντας τη μία μερίδα των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας κατά της άλλης.
★★★

Σε ό,τι αφορά το σύνολο του Προϋπολογισμού 2019, αρκεί να πούμε πως μέσα του αποτυπώνονται οι αντιλαϊκές πτυχές τριών Μνημονίων, 714 εφαρμοστικών νό­μων, χιλιάδων προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και τροπολογιών, αλλά και η ενσωμάτωση νέων μέτρων. Ολόκληρο το «αφήγημα» της «ανάπτυξης» είναι βασισμένο στην πρωτοφανή φοροληστεία και στις τεράστιες περικοπές των κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων. Και η κυβέρνηση δεν μιλά πλέον για «καθαρή έξοδο», εγκαταλείποντας την ρητορική πως η Ελλάδα «θα ελέγχεται μόνον αν πιάνει τους στόχους και όχι με ποια μέσα το κάνει».
Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας αναμένονται στο 18,2%. Εδώ αρκεί να πούμε πως «απασχολούμενος είναι άτομο ηλικίας πάνω από 15 ετών το οποίο την εβδομάδα αναφοράς εργάστηκε έστω και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος». Με αυτά λοιπόν τα τερτίπια η ανεργία μειώνεται σημαντικά.
Οι νέες επενδύσεις ενισχύονται σε ποσοστό 11,9% του ΑΕΠ, δηλ. κατά 2,26 δις € μέσω των αθρόων παροχών της κυβέρνησης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειωμένου κατά 300 εκατ. €. Θυμίζουμε και τις παροχές των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπως π.χ. α) τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019. Το όφελος που καρπούνται τα μεγάλα συμφέροντα αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ σύμφωνα με το ΜΠΔΣ 2018-20, β) την κρατική επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20. Το μέτρο αυτό που φθάνει μάλιστα τα 103 εκατ. €, συνδέεται με την εκκίνηση των διαδικασιών για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τον πιο αντεργατικό νόμο Βρούτση (ΝΔ), που προ­­βλέπει ότι ο μισθός θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση και κριτήριο τα συμφέροντα των κερδών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋ­πολογισμού, οι αναμενόμενες «αυξήσεις» στους μέσους ονομαστικούς μισθούς για το 2019 αναμένονται μόλις στο 1,4%. Όταν όμως ανακοινώνεται ότι ο επίσημος πληθωρισμός για το 2019 θα ανακάμψει, στο 1,2%, τότε τα ψίχουλα των αυξήσεων των ονομαστικών μισθών εξανεμίζονται.
Περιττό να σημειώσουμε πως όλες τις πραγματικά αθρόες παροχές προς το κεφάλαιο, καλείται να τις πληρώσει –μέσω του Προϋπολογισμού- ο λαός. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ.Φέσσας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και στο Χρηματιστήριο, αναφερόμενος στις ψευτοπαροχές Τσίπρα προς τους εργαζόμενους, δηλώνει προκλητικά ότι: «…το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, που αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν».
Η συνολική μάζα των κρατικών εσόδων αναμένεται στα 53,8 δις € (αυξημένα κατά 500 εκατ. €), οι δε έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης κ.ά.) αναμένεται να εκτοξευθούν στα 27,6 δις € (700 εκατ. € πάνω).
Οι ασφαλιστικές εισφορές προβλέπονται στα 21,6 δις € από 21,2 δις € φέτος.
Τέλος για τα αναδρομικά δικαστικών και ενστόλων θα διανεμηθούν περί τα 800 εκατ. €, δηλ. ένα σοβαρό ποσό σε σχέση με το « πρωτογενές πλεόνασμα» που αναμένεται να προκύψει.

★★★

Στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και αναφερόμενος στο θέμα του διπλού σεναρίου ο μεν επικεφαλής του ΕSM, Κλ.Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της κατάθεσης δύο σεναρίων Προϋπολογισμού, παραπέμποντας τις τελικές αποφάσεις σε επόμενες συνεδριάσεις, και δηλώνοντας ότι: «…η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις μετά το μνημόνιο και οι δανειστές θα κρίνουν και θα αποφασίσουν και για το τι θα γίνει με τις συντάξεις το 2019, αλλά και το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα του 2018»! Αλλά και ο «φιλέλληνας» Επίτροπος, Π.Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε ότι στις 15 Οκτώβρη «…για να κρίνουν αν εξασφαλίζεται ο στόχος για τα πλεονάσματα, περιμένει ένα κανονικό Προσχέδιο Προϋπολογισμού, και όχι σενάρια…» Εξάλλου, ο πρόεδρος του Euro­group Μ. Σεντένο, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων δήλωσε ότι: «…δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα ήδη έχει μεταρρυθμιστεί», ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο ελπίδας στις κυβερνητικές εξαγγελίες. 
Φυσικά, το ΔΝΤ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επικροτήσει τυχόν ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, μιας και πρόκειται για δική του πρόταση, αλλά ο συμβουλευτικός του χαρακτήρας δεν του επιτρέπει πλέον την άσκηση «βέ­το».
Σημειώνουμε πως το Eurogroup θα εξετάσει το θέμα των συντάξεων πιθανόν σε έκτακτη συνεδρίαση το Νοέμβρη και πάντως πριν ο Προϋπολογισμός κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Επίσης, η αναστάτωση που προκαλεί η Ιταλία στην Ευρωζώνη, αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία για την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι ο νέος Προϋπολογισμός, πέρα από τις βέβαιες αναπροσαρμογές των αριθμών και των ποσοστών, αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής συγκυρίας. Απαλλάσσει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο από μεγάλο όγκο φόρων, εισφορών και δεσμεύσεων, παρέχοντάς του παράλληλα ισχυρά «επενδυτικά κίνητρα». Αποσυγκροτεί τον δημόσιο τομέα. Ψαλιδίζει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Ξεθεμελιώνει τα Ασ­φαλιστικά Ταμεία. Διαλύει την Υγεία. Υποβαθμίζει την Παιδεία. Εκμηδενίζει την Πρόνοια. Ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Χαρίζει τα «κόκκινα» δάνεια στα ξένα funds. Ισοπεδώνει το λαϊκό εισόδημα με τους ασήκωτους φόρους. Κι όλ’ αυτά προκειμένου να μεταγγίσει τα τεράστια ποσά που προκύπτουν με τις παραπάνω αντιδραστικές εφαρμογές, από τις τσέπες των εργατολαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων, κλπ., στα θησαυροφυλάκια των δανειστών-τοκογλύφων του ελληνικού κράτους και σε περιούσιους ντό­πιους τυχοδιώκτες, ξένους επιχειρηματίες-«επενδυτές» και πάνω απ’ όλα στην κυριαρχία των πανίσχυρων ξένων μονοπωλίων. «Αρπάξτε τις ευκαιρίες» προέτρεψε ο Τσίπρας τους Αμερικάνους κεφαλαιούχους στη Νέα Υόρκη, προτρέποντάς τους να λεηλατήσουν τη χώρα και να αρπάζουν το δημόσιο πλούτο.
Τελικά, αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως ένας Προϋπολογισμός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο αναδιανομής των λαϊκών εισοδημάτων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των επιδιώξεων της μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων πατρώνων της, που αλυσοδένει το λαό μας και τον σέρνει αλυσοδεμένο στην κατεύθυνση της προώθησης των κερδοσκοπικών πολιτικών του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και των εξοπλιστικών προγραμμάτων και απαιτήσεων που επιβάλλει το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Από την πλευρά του, ο λαός καλείται ν’ αντιδράσει στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την καταστολή, την οικονομική καταστροφή, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τώρα που τα αποτελέσματα της ανελέητης λιτότητας δεν πείθουν πια κανένα για τις τυχόν «καλύτερες ημέρες» που ευαγγελίζονται οι οικονομικοί επαΐοντες. Η κυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου έσπειρε θύελλες και πρέπει να θερίσει καταιγίδες.
Η πάλη ενάντια στο νέο Προϋπολογισμό, που συμπυκνώνει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...