Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι σ'έναν τρισάθλιο καταυλισμό

Τις τελευταίες μέρες, το Υπουργείο Μετανάστευσης μεταφέρει με το σταγονόμετρο από τη Μόρια προς τα στρατόπεδα της ενδοχώρας ευάλωτες ομάδες προσφύγων, κάνοντας λόγο για αποσυμφόρηση, όταν μιλάμε για χιλιάδες εγκλωβισμένους σε σχέση με τη χωρητικότητα ενός τρισάθλιου καταυλισμού, για απάνθρωπες συνθήκες που η κυβερνητική πολιτική, της πλήρους ευθυγράμμισης με τις ευρωπαϊκές εντολές, όχι απλώς διαιωνίζει, αλλά αναπόφευκτα επιδεινώνει.
Οι κινήσεις αυτές αφορούν σε προσωρινό άδειασμα χώρου για τις νέες καραβιές προσφυγιάς  που στοιβάζονται στη Μόρια. Με την ίδια κυνικότητα ο εμπαιγμός συνεχίζεται, ενώ αξιοποιείται  επικοινωνιακά η «αποσυμφόρηση».
Να θυμίσουμε ότι με βάση τη συμφωνία με την Τουρκία σε όλους τους αιτούντες άσυλο επιβάλλεται γεωγραφικός περιορισμός και υποχρεωτική παραμονή στα hotspots των νησιών, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου. Ακόμα και αν γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τις ευάλωτες ομάδες, αυτή είναι προσωρινή και όσο το αίτημα εκκρεμεί, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς που διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία. Επιπλέον, ο τεχνοκρατικός χαρακτηρισμός «ευάλωτες ομάδες», που απλά διασφαλίζει ένα είδος διαλογής - ποιος θα παραμείνει στην κόλαση, ποιος θα φύγει προσωρινά- δεν είναι παρά το άλλοθι μιας κτηνώδους λογικής ότι δήθεν υπάρχουν ανθρωπιστικά κριτήρια για την προστασία των πιο αδύναμων. Οι οποίοι μεταφέρονται σε κοντέινερς στην ενδοχώρα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων! Δεν μπορεί όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παριστάνει ότι στηρίζει τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας που σπέρνει το θάνατο και τη προσφυγιά, την ίδια στιγμή που προσκυνά τους υπαίτιους αυτής της φρίκης, συντάσσεται με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και βάζει πλάτη στους σχεδιασμούς τους, έχοντας προφανώς το δικό της μερίδιο ευθύνης σ’ αυτό το πρωτοφανές κύμα ξεριζωμού. Δεν μπορεί να κλαψουρίζεις για τους χιλιάδες θαλασσοπνιγμένους στη Μεσόγειο όταν καλείς το ΝΑΤΟ και τη Frontex, ως μηχανισμούς δήθεν διάσωσης, για να αλυσοδένουν το Αιγαίο, παραδίδοντας κυριαρχικά δικαιώματα στο όνομα της περιφρούρησης των ευρωπαϊκών συνόρων. Δεν μπορείς να αναφέρεσαι σε «παράτυπους» μετανάστες στηρίζοντας την ενίσχυση της διείσδυσης της ΕΕ στις χώρες της Αφρικής, δηλαδή την ένταση της λεηλασίας αυτών των χωρών, ως κίνητρο για την ανακοπή της μαζικής μετανάστευσης. Να παριστάνεις ότι σέβεσαι τις διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες όταν αποδέχεσαι το κουρέλιασμα των δικαιωμάτων τους, το κόψιμο – ράψιμο της προσφυγικής ιδιότητας στα μέτρα που ταιριάζουν στα τείχη της ΕΕ, ανακαλύπτοντας «ευάλωτες» ομάδες.  Προσπερνώντας προκλητικά το γεγονός ότι αρκεί η καθημερινή ψυχική και σωματική βία που αναπαράγει η εφιαλτική κατάσταση στα κέντρα κράτησης, η πολύμηνη παραμονή και επιβίωση εκεί μέσα, για να καθιστά πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων το λιγότερο «ευάλωτους»!
Στα δε «κέντρα φιλοξενίας» της ενδοχώρας, στρατόπεδα χωρίς στοιχειώδη υποδομή, που δεν καλύπτουν ούτε τον αριθμό των ανθρώπων, ούτε τις ανάγκες τους -αλλά σε σύγκριση με τα hotspots των νησιών η κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως πρότυπα κέντρα διαβίωσης- η απόγνωση, η ανασφάλεια, η εξαθλίωση τροφοδοτούν και συντηρούν ένα διαρκές έκρυθμο κλίμα, με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων και εθνοτήτων. Τελευταίος τραγικός απολογισμός ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου από τη Συρία, στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Όσους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να επιστρατεύσει η κυβέρνηση, η παρατεταμένη ομηρεία και το μάντρωμα χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές τις συνθήκες, θα εξακολουθεί να πυροδοτεί αιματηρές συρράξεις.
Στο προεκλογικό σκηνικό που στήνεται, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, εκμεταλλεύεται δημαγωγικά το Προσφυγικό για να στείλει το δικό του μήνυμα από το κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου. Βάζοντας στο επίκεντρο την τοπική κοινωνία συνδέει τις αδιανόητες συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτά τα κέντρα με την ελλιπή φύλαξη των συνόρων. Εστιάζει, παραδοσιακά, στο δόγμα της ασφάλειας, μέσω ενίσχυσης της καταστολής και των μηχανισμών απόκρουσης καθώς και στην  αύξηση των απελάσεων στην Τουρκία. Αξιοποιεί ταυτόχρονα την καρατόμηση, από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, του διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Α. Ηλιόπουλου, -που κατήγγειλε κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων από ΜΚΟ και κράτος, ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση- και αναμασά τα γνωστά παραμύθια περί διαφάνειας και αξιόπιστης διαχείρισης. Πέρα και έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, όλο αυτό το βάρβαρο καθεστώς που έχει χτιστεί μεθοδικά σε κάθε Σύνοδο της ΕΕ για το Προσφυγικό, η ΝΔ το αποδέχεται μέχρι κεραίας, υιοθετώντας παράλληλα όλο και πιο ξενοφοβικές θέσεις, προκειμένου να συγκεντρώσει το ακροδεξιό ακροατήριο.

★★★

Στον απόηχο ενός ακόμα ναυαγίου στη Μεσόγειο με 34 νεκρούς, η ιταλική κυβέρνηση Κόντε μετρά τις αποτρόπαιες επιτυχίες της. Οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες ήδη διαμοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Μετά από πιέσεις και απαγορεύσεις ελλιμενισμού στα λιμάνια της Ιταλίας, με τις ευλογίες των υπόλοιπων κρατών–μελών, εξασφάλισε να μην επιχειρούν διασωστικά στη Μεσόγειο και η λιβυκή ακτοφυλακή ανενόχλητη να προχωράει στις αναχαιτίσεις. Στο εσωτερικό μέσω διατάγματος προωθεί πακέτο σκληρών μέτρων που θα δυσκολεύει τόσο τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες, όσο και την παραμονή τους στην Ιταλία.
Στη Γερμανία πάλι, που το θέμα του Προσφυγικού δημιουργεί διαρκώς τριγμούς και αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία.  Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας θα καθορίζουν την παραμονή μεταναστών, μετά φυσικά τον διαχωρισμό των αιτούντων άσυλο σε πρόσφυγες και «οικονομικούς» μετανάστες. Με βάση λοιπόν τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, στην κατεύθυνση της έντασης του ξεδιαλέγματος ανθρώπων με κριτήριο τις απαιτήσεις του γερμανικού κεφαλαίου, μόνο οι εξειδικευμένοι μετανάστες που θα βρίσκουν εργασία μέσα σε έξι μήνες και θα μιλούν τη γλώσσα, θα παραμένουν στη Γερμανία. Όπως, άλλωστε, το έθεσε ο Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Die Welt, εκφράζοντας ωμά τις προθέσεις των Γερμανών βιομηχάνων, οι μαζικές απελάσεις είναι ένα μέτρο μη ρεαλιστικό στην εφαρμογή του και χρειάζεται ενίσχυση στις προσπάθειες ενσωμάτωσης των  προσφύγων.
Σ’ όλο αυτό το πλέγμα καταστολής, πνιγμών και αποκρούσεων, παράνομης κράτησης και τρομοκράτησης στις χώρες εισόδου, βάρβαρης εκμετάλλευσης στις ισχυρές χώρες αλέθονται οι πρόσφυγες, καθώς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να ισοπεδώνουν τη Συρία. 
Και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγράφει το πέρασμα από τη Μεσόγειο ως το πιο θανατηφόρο και κάνει συστάσεις στην αυστριακή κυβέρνηση του Κουρτς και των ακροδεξιών συμμάχων του που ασκούν την προεδρία της ΕΕ …για ένα δίκαιο και λειτουργικό σύστημα ασύλου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...