Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η διοίκηση Τραμπ απειλεί τα καραβάνια των μεταναστών με «φονική βία»

Στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ, στην πολιτεία της Τιχουάνα, έχουν συγκεντρωθεί ήδη τρεις χιλάδες μετανάστες – πρόσφυγες, από τα καραβάνια που εγκαταλείπουν χώρες της Κεντρικής Αμερικής και ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις δέκα χιλιάδες. Σε μια συνοριακή γραμμή μήκους διακοσίων περίπου μιλίων, έχουν ήδη αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία κοντά στις έξι χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες, για να ενισχύσουν τα δύο χιλάδες μέλη της εθνοφρουράς, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των μεταναστών στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ και η διοίκησή του, επιδιδόμενοι σε μια ξέφρενη λογοκοπία ρατσιστικού μίσους, προσπαθούν όλο το προηγούμενο διάστημα, να αφαιρέσουν την ανθρώπινη υπόσταση των κατατρεγμένων μεταναστών, παρουσιάζοντάς τους ως αιμοδιψείς εγκληματίες επιδρομείς, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μια ενδεχόμενη χρήση δολοφονικής βίας εναντίον τους. Σύμφωνα με το military times, ο Λευκός Οίκος μέσω του Επικεφαλής του Προσωπικού Τζον Κέλλυ, εξέδωσε διαταγή βάση της οποίας δίδεται η έγκριση στις μονάδες του στρατού να «διενεργήσουν εκείνες τις στρατιωτικές προστατευτικές δραστηριότητες, που ο υπουργός άμυνας θεωρεί λογικά απαραίτητες» ώστε να προστατευθεί το υπόλοιπο προσωπικό που εποπτεύει τα σύνορα. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν «την επίδειξη ή χρήση βίας (συμπεριλαμβανόμενης της φονικής βίας, όπου κρίνεται απαραίτητη), έλεγχο πλήθους, προσωρινή κράτηση και σωματικό έλεγχο». Λίγες μέρες πριν ο ίδιος ο Τραμπ έχει πει ότι αν οι διαμαρτυρόμενοι μετανάστες πετάξουν πέτρες εναντίον των αμερικανικών αρχών, οι πέτρες θα θεωρηθούν σφαίρες και θα υπάρξει ανάλογη απάντηση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποπειράθηκε με διάταγμα να αποκλείσει από αίτηση ασύλου τους μετανάστες των καραβανιών, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Άλλωστε ακόμη και οι εντολές που περιλαμβάνονται στη διαταγή για το στρατό, προσκρούουν σε διάφορα νομικά ζητήματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του στρατού. Η ουσία πίσω απ’ όλα αυτά, ίσως να βρίσκεται σε διαφωνίες, που υπάρχουν εντός του αμερικανικού κράτους για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Παράλληλα, οι μετανάστες έρχονται και αντιμέτωποι με την καταστολή του Μεξικανικού κράτους, το οποίο κατ’ εντολή των ΗΠΑ, έχει περάσει από τα λόγια και τις απειλές στις πράξεις. Ήδη έχουν συλληφθεί εκατοντάδες μετανάστες τόσο στην πολιτεία της Τιχουάνα όσο και στα σύνορα Μεξικού – Γουατεμάλας. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι μεξικανικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να στρέψουν την κοινή γνώμη της χώρας ενάντια στα καραβάνια, με διάφορα φθηνά επικοινωνιακά τρικ, όπως για παράδειγμα ότι οι μετανάστες αρνούνται το μεξικάνικο φαγητό, που τους προσφέρουν διάφοροι αλληλέγγυοι Μεξικανοί. Αρκετές φορές δεν αφήνουν τα καραβάνια να διέρχονται και να σταθμεύουν σε κατοικημένες περιοχές, οπότε αυτά συνεχίζουν τη διαδρομή τους χωρίς προμήθειες, μέσα από τις πιο άγριες και αφιλόξενες περιοχές, ελεγχόμενες πολλές φορές από τα καρτέλ των ναρκωτικών.
Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος της Τιχουάνα είπε, «Τολμώ να πω ότι δεν είναι όλοι μετανάστες. Σίγουρα υπάρχουν και μερικοί καλοί άνθρωποι, αλλά πολλοί είναι κακοί για την πόλη μας», δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ηχώ του Τραμπ. Άλλωστε, όλα αυτά τα έλεγε ενώ φορούσε ένα κόκκινο καπέλο που έγραφε επάνω «να κάνουμε την Τιχουάνα μεγάλη ξανά», παραλλαγή του γνωστού προεκλογικού συνθημάτος του Τραμπ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...