Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο της Πορείας για το 2019.

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο της Πορείας για το 2019 με επιλογές ζωγραφικών και χαρακτικών έργων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η επιλογή των έργων που αναπαράγονται σε αυτό το ημερολόγιο έγινε φυσικά με κριτήριο το θέμα και τις αναφορές του κάθε έργου, αλλά παράλληλα έχει γίνει προσπάθεια να ληφθεί υπόψη το μέγεθος και οι δυνατότητες τις αναπαραγωγής στις σελίδες του ημερολογίου. Έτσι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε έργα χαρακτικά ή σχέδια, το πρωτότυπο μέγεθος των οποίων δεν διαφέρει τρομακτικά από το μέγεθος της αναπαραγωγής. Επίσης, για αντίστοιχους λόγους, το άσπρο – μαύρο των χαρακτικών ή το λιτό χρώμα ορισμένων σχεδίων επίσης διευκολύνει στην εκτύπωση και σίγουρα βοηθάει στο να αναδεχθεί η βαρύνουσα σημασία του θεματικού περιεχομένου.

Έτσι με άξονα της πορείας μέσα στον ιστορικό και ζωγραφικό χρόνο, την σαφή πρόθεση του έργου να μιλήσει για κοινωνικά γεγονότα της εποχής του, φαίνεται κατάλληλη αρχή, για τον μήνα Ιανουάριο, να συνοδεύεται από ένα χαρακτικό του Γκόγια, από τη σειρά «Τα δεινά του πολέμου». Τους επόμενους μήνες συνοδεύουν έργα των Πάμπλο Πικάσο,  Κάτε Κόλβιτζ, Γιώργου Δήμου, του Τάσου και άλλων. Η ένταση του κοινωνικού σχολιασμού στα έργα των ζωγράφων και των χαρακτών αυτών κυμαίνεται, άλλοτε καταγγελία, άλλοτε προβολή και ανύψωση των λαϊκών και κοινωνικών αγώνων, άλλοτε έμμεση αναφορά, πάντα όμως επιτυγχάνεται μια ‘συγκινητική’ αμεσότητα και οξύτητα σαν εικαστικό αποτέλεσμα.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 7 Γενάρη μπαίνει σε λειτουργία ο νέος βελτιωμένος και αναβαθμισμένος διαδικτυακός τόπος του Μ-Λ ΚΚΕ

Στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ (Μάης 2018) επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ιστότοπος του Κόμματος στο διαδίκτυο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως μέσα από την πορεία αυτή πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τους όρους μιας ζωντανής λειτουργίας του με διαρκή, έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.

Κλυδωνίζονται οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Δύσκολος ο ρόλος των λακέδων του ιμπεριαλισμού Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ - αλλά και στη χώρα μας, μετά την παραίτηση Κοτζιά - με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να δίνει «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς, αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, πιέζουν σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η νέα έκθεση ΟΟΣΑ υπόσχεται, όπως λέει και ο τίτλος της, «ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση» ή αλλιώς επιστροφή στην «κανονικότητα». Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στη σχολική τάξη, εύλογα, ρωτάνε; Σε ποια «κανονικότητα»; H επιστροφή στην «κανονικότητα» Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η αποψίλωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (35.0000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 8 χρόνια), οι μηδενικοί διορισμοί, η αύξηση της αναλογίας μόνιμης και ελαστικής εργασίας (περίπου 15% οι πάσης φύσεως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), η τρομερή αύξηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε 2-5 σχολεία (περίπου το 25% του συνόλου), η εξαφάνιση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνο…