Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΑΡΚΟ: ακόμα μια παράταση ζωής

Μια λύση που θα δώσει υποτίθεται συνέχεια στη λειτουργία της πολύπαθης μεταλλευτικής βιομηχανίας, δόθηκε μετά από διαπραγμάτευση των διοικήσεων ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ.
Η ΛΑΡΚΟ υποχρεώθηκε στην ουσία να αποδεχθεί τους όρους που έθεσε η ΔΕΗ και η συμφωνία που έγινε θα πάρει τη μορφή σύμβασης, που θα εγκριθεί από τις γεν. συνελεύσεις των δυο εταιρειών. Βάσει της συμφωνίας η ΛΑΡΚΟ αποδέχθηκε να περιορίσει την παραγωγή της, ώστε το μηνιαίο κόστος της ηλεκτρικής κατανάλωσης από τα 5,5 εκ. ευρώ σήμερα να μειωθεί στα 4,4 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα εκχωρείται από εισροές πελατών της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης και για παροχή εγγυήσεων προς τη ΔΕΗ για έγκαιρη αποπληρωμή του ρεύματος σε μηνιαία βάση. Υπήρξε επίσης συμφωνία για αποπληρωμή του υφιστάμενου χρέους των σχεδόν 300 εκ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή αίρει την καταγγελία της υφιστάμενης σύμβασης σχετικά με την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας, που έληγε μετά το τελεσίγραφο της ΔΕΗ, στις 11 Ιανουαρίου και η ΛΑΡΚΟ διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της.
Ένα θέμα όμως είναι κατά πόσο η μείωση της παραγωγής για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φέρει και έσοδα στη βιομηχανία ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Το ζητούμενο της μείωσης του κόστους παραγωγής, που είχε υποδείξει παλιότερα η ΔΕΗ, ίσως έχει αποδέκτες τους εργαζόμενους και τις απολαβές τους. Πάντως η λύση αυτή δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, καθώς δεν προκύπτει κάποιος σχεδιασμός για τον εκσυχρονισμό της εταιρείας και την καθετοποίηση της παραγωγής.
Εκτός του χρέους προς τη ΔΕΗ (η οποία παραμένει βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ) επίκειται και η οριστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΔΕΕ). Ππληροφορίες κάνουν λόγο για τις 24 Ιανουαρίου, με την επιδίκαση ποσού άνω των 135 εκατομμυρίων, για δήθεν παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Το ποσό αυτό αφορά σε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες, αλλά και για τη συμμετοχή του σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην οποία ήταν βασικός μέτοχος (τώρα οι μετοχές του έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ), κατά την περίοδο από το 2009 έως και το 2011.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 7 Γενάρη μπαίνει σε λειτουργία ο νέος βελτιωμένος και αναβαθμισμένος διαδικτυακός τόπος του Μ-Λ ΚΚΕ

Στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ (Μάης 2018) επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ιστότοπος του Κόμματος στο διαδίκτυο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως μέσα από την πορεία αυτή πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τους όρους μιας ζωντανής λειτουργίας του με διαρκή, έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.

Κλυδωνίζονται οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Δύσκολος ο ρόλος των λακέδων του ιμπεριαλισμού Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ - αλλά και στη χώρα μας, μετά την παραίτηση Κοτζιά - με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να δίνει «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς, αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, πιέζουν σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η νέα έκθεση ΟΟΣΑ υπόσχεται, όπως λέει και ο τίτλος της, «ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση» ή αλλιώς επιστροφή στην «κανονικότητα». Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στη σχολική τάξη, εύλογα, ρωτάνε; Σε ποια «κανονικότητα»; H επιστροφή στην «κανονικότητα» Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η αποψίλωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (35.0000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 8 χρόνια), οι μηδενικοί διορισμοί, η αύξηση της αναλογίας μόνιμης και ελαστικής εργασίας (περίπου 15% οι πάσης φύσεως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), η τρομερή αύξηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε 2-5 σχολεία (περίπου το 25% του συνόλου), η εξαφάνιση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνο…