Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το κύμα κακοκαιρίας και οι εργαζόμενοι στη διανομή (ντελίβερι)

Στις αρχές του Δεκέμβρη πολυδιαφημίστηκε η επικείμενη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που θα προσδιορίζει τις  υποχρεώσεις των εργοδοτών στον χώρο της εστίασης που απασχολούν διανομείς με μηχανάκι. Στον ένα μήνα που μεσολάβησε τίποτα ακόμα δεν έχει γίνει. Και βέβαια το μεγάλο θέμα δεν είναι μόνο αυτές ή οι άλλες διατάξεις της εγκυκλίου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχεται η εφαρμογή της, όταν ήδη δεν εφαρμόζεται η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία.
Το εταιρικό μηχανάκι και η κάλυψη του κόστους των καυσίμων από τον εργοδότη αποτελεί πάγιο αίτημα των σωματείων των διανομέων, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, καθώς ο κλάδος τους “μετράει” πολλά ατυχήματα κάθε χρόνο, από τα οποία κάποια είναι θανατηφόρα. Οι διανομείς συχνά εκβιάζονται και απειλούνται να δουλεύουν για ψίχουλα, χωρίς δώρο Χριστουγέννων ή επιδόματα Πάσχα και αδείας, περιμένοντας το φιλοδώρημα των πελατών και ρισκάροντας καθημερινά τη σωματική τους ακεραιότητα.
Λιγότερα ήταν τα καταστήματα που λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους (ντελίβερι), κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας, όχι λόγω ξαφνικής ευαισθησίας, αλλά καθαρά από φόβο για ενδεχόμενα εργατικά ατυχήματα. Υπήρξαν όμως και εξαιρέσεις, όπως φαίνεται και σε βίντεο που έκαναν το γύρο στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα προβλήματα όμως δεν λύνονται με διαδικτυακές διαμαρτυρίες και ευχολόγια, ούτε με το μεγαλύτερο πουρμπουάρ που θα δώσουν οι πελάτες. Ο μαγαζάτορας θέλει να κερδίσει και πάντα θα βρίσκεται κάποιος διανομέας που θα πνίγεται να μη χάσει το μεροκάματο. Μόνο με τη μαζική συσπείρωση των διανομέων στα σωματεία τους μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Μπορεί αυτός ο δρόμος να είναι δύσκολος, αλλά είναι και ο μόνος δρόμος που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 7 Γενάρη μπαίνει σε λειτουργία ο νέος βελτιωμένος και αναβαθμισμένος διαδικτυακός τόπος του Μ-Λ ΚΚΕ

Στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ (Μάης 2018) επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ιστότοπος του Κόμματος στο διαδίκτυο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως μέσα από την πορεία αυτή πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τους όρους μιας ζωντανής λειτουργίας του με διαρκή, έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.

Κλυδωνίζονται οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Δύσκολος ο ρόλος των λακέδων του ιμπεριαλισμού Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ - αλλά και στη χώρα μας, μετά την παραίτηση Κοτζιά - με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να δίνει «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς, αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, πιέζουν σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η νέα έκθεση ΟΟΣΑ υπόσχεται, όπως λέει και ο τίτλος της, «ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση» ή αλλιώς επιστροφή στην «κανονικότητα». Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στη σχολική τάξη, εύλογα, ρωτάνε; Σε ποια «κανονικότητα»; H επιστροφή στην «κανονικότητα» Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η αποψίλωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (35.0000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 8 χρόνια), οι μηδενικοί διορισμοί, η αύξηση της αναλογίας μόνιμης και ελαστικής εργασίας (περίπου 15% οι πάσης φύσεως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), η τρομερή αύξηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε 2-5 σχολεία (περίπου το 25% του συνόλου), η εξαφάνιση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνο…