Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «τείχος» του Τραμπ… τείχος κερδοσκοπίας και ρατσιστικής βαρβαρότητας

Στην τρίτη βδομάδα βρίσκεται η μερική αναστολή λειτουργίας (shutdown) σημαντικών κοινωνικών υπηρεσιών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους μετά την απόφαση Τραμπ να μην εγκρίνει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αν αυτός δεν περιλάμβανε κονδύλι 5,7 δις. δολαρίων, για την ανέγερση του διαβόητου τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Εξαιτίας αυτής της απόφασης 800 χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι βρέθηκαν από τις 22 Δεκεμβρίου, εν μέσω εορτών, και συνεχίζουν να βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών ή εργάζονται αμισθί.

Η εκβιαστική απόφαση Τραμπ που θέτει σε ομηρία τους εργαζόμενους και τον αμερικανικό λαό, ήρθε ως απάντηση στην απόφαση της Γερουσίας, στην οποία είχαν καταλήξει οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς, για σχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης των δημοσίων υπηρεσιών έως τις 8 Φεβρουαρίου, το οποίο δεν περιελάμβανε τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του διαβόητου τείχους. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο της σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης που σοβεί στις ΗΠΑ και εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία.
Η αντιπαράθεση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο με την ανάληψη της ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 3 Ιανουαρίου, από τους Δημοκρατικούς που πλειοψηφούν πλέον στο σώμα μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ο Τραμπ διαμήνυσε ότι η παύση λειτουργίας του κράτους μπορεί να κρατήσει και μήνες, αν οι Δημοκρατικοί δεν συναινέσουν πλήρως στα ρατσιστικά και αντιμεταναστευτικά σχέδιά του.
Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, αλλά παραμένουν αντίθετοι με την κατασκευή του τείχους, το οποίο θεωρούν δαπανηρό και αναποτελεσματικό.
Η κόντρα Λευκού Οίκου – Κογκρέσου προαναγγέλλει τις σκληρές συγκρούσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν, δεδομένης της δέσμευσης των Δημοκρατικών για σειρά κοινοβουλευτικών ερευνών, που θα ξεκινήσουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του, για την πιθανή συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και το προεκλογικό επιτελείο συμβούλων του Αμερικανού προέδρου το 2016.
Παρά τις εκατέρωθεν βολές, με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη για το αδιέξοδο, στο παρασκήνιο διενεργούνται διαπραγματεύσεις για την άρση του.
Σε μια κίνηση πίεσης προς τους Δημοκρατικούς ο Τραμπ προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό. Χαϊδεύοντας το ακροδεξιό ακροατήριο επιδόθηκε σε ένα κήρυγμα μίσους και αντιμεταναστευτικής ρητορείας, διατυπώνοντας την ανυποχώρητη στάση του για την αναγκαιότητα ανέγερσης του τείχους, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Καλλιεργώντας κλίμα εκφοβισμού χαρακτήρισε την κατάσταση ως “κρίση ασφαλείας” που παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις.
“Πόσο αίμα Αμερικανών πρέπει να χυθεί μέχρι το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του;” διερωτήθηκε, αναφερόμενος σε μια σειρά εγκλημάτων που τα απέδωσε σε μετανάστες.
Κάνοντας παράλληλα μια κίνηση “καλής θέλησης” προς τους Δημοκρατικούς συμπλήρωσε πως αφού το “αξιώνουν οι Δημοκρατικοί”, θα συμφωνήσει το τείχος να είναι “από χάλυβα και όχι από μπετόν”.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατηγόρησαν τον Τραμπ για παρουσίαση ψευδών στοιχείων και απόπειρα τρομοκράτησης του αμερικανικού λαού.
Η Νάνσι Πελόσι υποστήριξε ότι με τη διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης ο Αμερικανός πρόεδρος κρατά ομήρους τους δημοσίους υπαλλήλους και τον αμερικανικό λαό, ενώ ο γερουσιαστής Σούμερ ζήτησε να ψηφιστεί η πρόταση των Δημοκρατικών, που επιτρέπει την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και να συνεχιστεί η συζήτηση για την ασφάλεια των συνόρων. Συμπληρώνοντας όμως με νόημα ότι: “Μην τρέφετε αυταπάτες. Και οι Δημοκρατικοί και ο πρόεδρος θέλουν να ενισχυθεί η ασφάλεια στα σύνορα. Ωστόσο διαφωνούμε ριζικά με τον πρόεδρο όσον αφορά το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το κάνουμε”.
Στις επικρίσεις όσων αντιτίθενται στην κατασκευή του τείχους επιχείρησε να απαντήσει ο υιός Τραμπ, με ανάρτησή του στο instagram. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρομοίασε τους μετανάστες με άγρια ζώα του ζωολογικού κήπου από τα οποία κινδυνεύουν οι επισκέπτες, εκφράζοντας όλο το αντιμεταναστευτικό και ρατσιστικό του μένος, καλλιεργώντας “κλίμα πολιορκίας” στον αμερικανικό λαό. “Γνωρίζετε γιατί μπορείτε να εκτιμήσετε μια ημέρα στον ζωολογικό κήπο; Λόγω των τειχών, είναι αποτελεσματικά” έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.
Σε συνάντηση που ακολούθησε του διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου αποτυπώθηκε η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και η ένταση που επικρατεί, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για “έξαλλη” αποχώρηση Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε στο αγαπημένο του twitter ότι η συνάντησή του με τους Δημοκρατικούς ηγέτες στο Κογκρέσο ήταν “ένα απόλυτο χάσιμο χρόνου”. Για να συμπληρώσει: “Ρώτησα τι θα συμβεί σε 30 μέρες αν γρήγορα επαναφέρω τη λειτουργία, πρόκειται να εγκρίνετε την Ασφάλεια των Συνόρων, που περιλαμβάνει ένα Τείχος ή ένα Τείχος από χάλυβα; Η Νάνσι είπε ΟΧΙ. Είπα χαίρετε, τίποτα άλλο δεν έχει αποτέλεσμα”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 7 Γενάρη μπαίνει σε λειτουργία ο νέος βελτιωμένος και αναβαθμισμένος διαδικτυακός τόπος του Μ-Λ ΚΚΕ

Στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ (Μάης 2018) επισημάνθηκε η ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ιστότοπος του Κόμματος στο διαδίκτυο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως μέσα από την πορεία αυτή πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τους όρους μιας ζωντανής λειτουργίας του με διαρκή, έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.

Κλυδωνίζονται οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Ζάεφ

Δύσκολος ο ρόλος των λακέδων του ιμπεριαλισμού Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ-ΕΕ Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια στη γειτονική πΓΔΜ - αλλά και στη χώρα μας, μετά την παραίτηση Κοτζιά - με το πολιτικό σκηνικό να εμφανίζεται ιδιαίτερα ρευστό και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να δίνει «μάχη» στη Βουλή για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς, αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, πιέζουν σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τραγούδι της Αγγλίδας Vera Lynn υποσχόταν στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα ηλιόλουστο μέλλον στους στρατιώτες που έδιναν τις ζωές τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η νέα έκθεση ΟΟΣΑ υπόσχεται, όπως λέει και ο τίτλος της, «ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση» ή αλλιώς επιστροφή στην «κανονικότητα». Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στη σχολική τάξη, εύλογα, ρωτάνε; Σε ποια «κανονικότητα»; H επιστροφή στην «κανονικότητα» Να αποδεχτούμε λοιπόν ότι είναι πια «κανονικότητα» η δραματική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η αποψίλωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (35.0000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 8 χρόνια), οι μηδενικοί διορισμοί, η αύξηση της αναλογίας μόνιμης και ελαστικής εργασίας (περίπου 15% οι πάσης φύσεως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί), η τρομερή αύξηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε 2-5 σχολεία (περίπου το 25% του συνόλου), η εξαφάνιση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, η απίστευτη εντατικοποίηση χρόνο…