Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Ηλέκτρα Αποστόλου ηρωίδα του κομμουνιστικού κινήματος, εκτελέστηκε σαν σήμερα 26 Ιούλη 1944.

"Ηλέκτρα": Σαν σήμερα, 26 Ιουλίου 1944, το πτώµα µιας γυναίκας µεταφέρεται στο νεκροτοµείο και η έκθεση του ιατροδικαστή πιστοποιεί φριχτές παραµορφώσεις και κακώσεις στο σώµα και στο κεφάλι. Η δολοφονημένη είναι η 32χρονη αντιστασιακή Ηλέκτρα Αποστόλου, στέλεχος της ΟΚΝΕ, της
ΕΠΟΝ και του και του ΚΚΕ και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών.Ήταν μέλος της καθοδήγησης, υπεύθυνη της διαφώτισης της ΚΟΑ και επικεφαλής της ομάδας που έφτιαχνε το έντυπο προπαγανδιστικό υλικό στην Αθήνα, βοηθώντας τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των κατακτητών.
 
Είχε συλληφθεί το προηγούμενο πρωί από τους δολοφόνους της Ειδικής Ασφάλειας (της "Ελληνικής Γκεστάπο"). Κράτησε ηρωική στάση απέναντι στους  βασανιστές:"Από πού είσαι; Από την Ελλάδα! Πώς σε λένε; Είμαι Ελληνίδα! Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου; Ολοι οι Ελληνες!". 

Αφού την βασάνισαν φρικτά και την δολοφόνησαν, έριξαν το παραμορφωμένο σώμα της στον δρόμο. Το επόµενο διάστηµα ένα πρωτοφανές κύµα εκτελέσεων σάρωσε την Αθήνα. Σε µια εβδοµάδα (1-7 Αυγούστου), 50 άτομα, ανώτερα/µεσαία στρατιωτικά στελέχη, χωροφύλακες και ταγµατασφαλίτες εκτελέστηκαν απο την ΟΠΛΑ.

Πάνω στα πτώματα βρίσκονταν σηµειώµατα µε το όνοµα "Ηλέκτρα" και έναν αριθµό (1,2,3 κλπ)."Ο λαός της Αθήνας εκδικήθηκε το µαρτυρικό θάνατο της Ηλέκτρας τιµωρώντας παραδειγµατικά τους βασανιστές της". Στις δίκες-παρωδία των εγκληματιών συνεργατών των ναζί, ο επικεφαλής της Ειδικής
Ασφάλειας Αναστάσιος Λάμπου καταδικάστηκε 7 φορές σε θάνατο αλλά αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1952. Τα ίδια έγιναν και με τα άλλα ανθρωπόμορφα κτήνη της Ειδικής, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο ή ισόβια.Το δεξί του χέρι, υποδιοικητής της Ειδικής Ασφάλειας, συνταγματάρχης της
ΧωροφυλακήςΑναστάσιος Πάτερης 

καταδικάστηκε σε ισόβια. Σύντομα όμως όχι μόνο επανήλθε στην υπηρεσία, αλλά έγινε αντιστράτηγος και αρχηγός της Χωροφυλακής το 1954-1957.Ο αρχιβασανιστής της Ειδικής Παρθενίου καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά αποκαταστάθηκε στο σώμα και έγινε μοίραρχος.

ΥΓ Η ιατροδικαστική έκθεση για τον βασανισμό και της δολοφονία της Ηλέκτρας απο την Ειδική Ασφάλεια. Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Ριζοσπάστη 10/11/1944:

ΥΓ 2 Η "Ειδική Ασφάλεια" ένα σώμα παρακρατικών αρχιβασανιστών και δολοφόνων, που δολοφονούσε και βασάνιζε στην οδ.Μέρλιν, στο "Κρυστάλ" στην διάρκεια της κατοχής, δεν πρωτοεμφανίστηκε στην κατοχή. Ήταν δημιούργημα του Ελληνικού αστικού κράτους και του Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Η Ειδική δημιουργήθηκε το 1929 για δίωξη των κομμουνιστικών οργανώσεων. Την αναβάθμισε Μεταξάς και έγινε αιχμή και των δοσιλογικών κυβερνήσεων.Πολύ πριν έρθει η Γερμανική Γκεστάπο, η Ελλην.αστική τάξη είχε φτιάξει δική της"Γκεστάπο"ενάντια στο εργατικό κίνημα και τους κομμουνιστές.

https://twitter.com/praxis_review/status/1287260448363089926

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...