«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ
7/16-06-2020
ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 01: 29o Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο
1) 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο – Κατασκήνωση, 17 έως 19/07/2020 στο Στόμιο Λάρισας, συνδιοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης στο Νομό Λάρισας (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας).
Θα πραγματοποιηθεί το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο – Κατασκήνωση στις 17,18 & 19/07/2020 στο Στόμιο Λάρισας. Το Διήμερο αποτελεί θεσμό που ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετικό σημείο της Ελλάδας… συμμετέχουν επίσης εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής σε εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ο φετινός προορισμός είναι το Στόμιο της Λάρισας…Η ΚΝΕ σε συνεννόηση με την ιατρική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την λειτουργία του camping
Οι συνδιοργανωτές είναι: Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Σκηνές εκστρατείας, εξασφάλιση μέτρων πυρασφάλειας, χημικές τουαλέτες, τραπεζοκαθίσματα, εξέδρα, μετακινήσεις ατόμων, γεύματα…
Ο συνολικός προϋπολογισμός που ζητά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 17.700 ευρώ (ηχητική εγκατάσταση, ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων και χημικές τουαλέτες).
Εισηγούμαστε να εγκριθεί α) ο σκοπός του 29ου Αντιμπεριαλιστικού Διημέρου κατασκήνωσης στις 17,18 & 19/07/2020 στο Στόμιο και β) ο προϋπολογισμός του που θα πραγματοποιηθεί στην Π.Ε. Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση… Αποφασίζει
Εγκρίνει α) τον σκοπό του 29ου Αντιμπεριαλιστικού Διημέρου- κατασκήνωσης στις 17,18 & 19/07/2020 που θα πραγματοποιηθεί στο Στόμιο της Π.Ε. Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας και β) τον προϋπολογισμό του.
Εγκρίνει κατά πλειοψηφία την απόφαση.
Υπέρ ψήφισαν σαράντα δύο ( 42 ) μέλη και κατά ένα (1)… Η παρούσα απόφαση έλαβε α.α. 106.
Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Πινακάς»

Κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη. Και όσο και αν τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ επιχειρούν να περάσει στα μουλωχτά η «συνδιοργάνωση» του «αντιιμπεριαλιστικού διημέρου», η παραπάνω απόφαση (εισήγηση της παράταξης του ΚΚΕ) αποτελεί ένα ακόμη μνημείο συνδιαλλαγής με αυτούς που… «το ΚΚΕ δεν το βάζουν στο χέρι». Και είναι αποκαλυπτική για τα ιδεολογικά βάθρα και την πολιτική πρακτική ενός κόμματος, που δεκαετίες τώρα σιτίζεται στην αυλή του αστικού κράτους. Και είναι πλέον τόσο ισχυροί οι δεσμοί οικονομικής εξάρτησης με το κράτος που υποτίθεται θέλει να ανατρέψει, που ούτε ένα διήμερο κάμπινγκ δεν μπορεί να κάνει χωρίς την χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά.

Με ποιους αλήθεια δέχεται να συνδιοργανώνει τα αντιιμπεριαλιστικά κάμπινγκ και τις εκδηλώσεις του το ΚΚΕ; Ποιες πολιτικές δυνάμεις υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση που «εγκρίνει το σκοπό και την χρηματοδότηση» του διημέρου; Πρόκειται για τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ) που έχουν μετατρέψει την περιοχή της Θεσσαλίας σε Νατοϊκό ορμητήριο με την αναβάθμιση παλιών και τη δημιουργία νέων βάσεων σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Βόλο. Αυτοί που -στο όνομα της καθαρότητας- δεν δέχονται ούτε να βρεθούν στην ίδια πλατεία με απεργούς και διαδηλωτές άλλων πολιτικών χώρων για ένα οικονομικό αίτημα, πώς γίνονται τόσο ανοιχτόκαρδοι στη συνδιοργάνωση του «αντιιμπεριαλιστικού αγώνα» τους, με τον περιφερειάρχη της ΝΔ Αγοραστό και τους δεξιούς φορείς της Θεσσαλίας; Δεν πρόκειται για κάποια ασήμαντη λεπτομέρεια όπως θέλουν να την παρουσιάζουν τα στελέχη του ΚΚΕ, αλλά για καθαρό ξέπλυμα των πολιτικών φορέων της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της υποδούλωσης.

Τι σημαίνει να συνδιοργανώνει το ΚΚΕ «αντιιμπεριαλιστικές» εκδηλώσεις με την περιφέρεια Θεσσαλίας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί την απαγόρευση των διαδηλώσεων-εκδηλώσεων εφόσον αυτές δεν γίνονται υπό την έγκριση και τον έλεγχο της; Είναι το λιγότερο αφέλεια το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η απόφαση που αποτελεί εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης (ολόκληρο το κείμενο εδώ: https://­www.thessaly­.­gov.gr) έχει μικρή πολιτική σημασία. Πρόκειται για τα διαπιστευτήρια που καιρό τώρα δίνει το ΚΚΕ στο αστικό κράτος. Πρόκειται για την πολιτική της «υπεύθυνης» προσαρμογής στις πιέσεις και τις απαιτήσεις του αστικού κράτους, που σε αυτή τη φάση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για την αριστερά και το λαϊκό κίνημα. Αποτελεί στην ουσία αυτή η απόφαση για «συνδιοργάνωση» ένα ακόμη βήμα στην πολιτική της «υπεύθυνης στάσης», της ενότητας και της ομοψυχίας, που επέδειξε σε μια σειρά κρίσιμων γεγονότων (ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, καραντίνα, απαγορεύσεις) όλο αυτό το διάστημα το ΚΚΕ. Για μια ακόμη φορά εμφανίζεται ως η συνετή δύναμη της αστικής νομιμότητας, στα αριστερά του πολιτικού συστήματος. Και προτρέχει όχι απλά να ζητήσει έγκριση για τις εκδηλώσεις του, αλλά ακόμη και να εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής με τους εκπροσώπους της μεγαλοαστικής τάξης.

-Από πού αντλεί την πολιτική νομιμότητα να διεκδικήσει και τελικά να πάρει 17.700€ από την περιφέρεια Θεσσαλίας το ΚΚΕ; Από την ίδια, έξω από κάθε αρχή, πολιτική με την οποία πορεύεται εδώ και δεκαετίες και από την οποία εξαρτά την οικονομική του, και άρα την πολιτική του επιβίωση. Το ΚΚΕ απολαμβάνει κάθε παροχή του αστικού κράτους. Από τα εκατοντάδες κρατικά χρηματοδοτούμενα επαγγελματικά στελέχη, μέχρι τις τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις των κομμάτων, το ΚΚΕ είναι έτοιμο να δεχτεί κάθε κρατική χορηγία. Προσφέροντας το καλύτερο άλλοθι στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του (από την «αριστερά» μέχρι τους νεοναζί) να λυμαίνονται τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τα περιφερειακά και τα δημοτικά ταμεία. Δεν υπάρχει όμως αντιιμπεριαλιστικό κίνημα χρηματοδοτούμενο από τους φορείς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αριστερά και κομμουνιστικό κίνημα χρηματοδοτούμενα από το αστικό κράτος. Η αριστερά έχει κάθε λόγο να πρωτοστατεί στην εμπέδωση της αντίληψης ότι κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη από το κράτος και ότι κανείς δεν δικαιούται να κάνει τις εκδηλώσεις του με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Και αν από τη μια πρέπει να στηλιτεύεται το αίτημα για την οικονομική επιχορήγηση του «αντιιμπεριαλιστικού» κάμπινγκ του ΚΚΕ, από την άλλη, δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη η ευκολία με την οποία οι ελεγχόμενοι από τη ΝΔ φορείς της Θεσσαλίας, γίνονται χορηγοί και συνδιοργανωτές των «αντιιμπεριαλιστικών» του εκδηλώσεων. Και εκτός όλων των παραπάνω, ο βασικότερος λόγος όλων είναι ότι το περιεχόμενο του «αντιιμπεριαλιστικού κάμπινγ» του ΚΚΕ δεν είναι και τόσο… αντιιμπεριαλιστικό όσο παρουσιάζεται. Γιατί το ΚΚΕ δεν βλέπει στην Ελλάδα την ολόπλευρη εξάρτηση της χώρας από ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά στις αναλύσεις του την παρουσιάζει ως ενδιάμεση ιμπεριαλιστική δύναμη! Και ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, ως έναν αγώνα ξένο για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Και έξω από κάθε ιστορική ανάγνωση της ελληνικής πραγματικότητας, θεωρεί ότι αυτός ο αγώνας βάζει το λαό «κάτω από τη σημαία της μεγαλοαστικής τάξης». Και έχουν κάθε λόγο οι φορείς της ΝΔ να χρηματοδοτούν μια πολιτική που δίνει την μεγαλύτερη άφεση και το άλλοθι στην τάξη και την πολιτική που υπηρετούν.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ και στις ιδιαίτερες πολιτικές σχέσεις που διατηρεί το ΚΚΕ με τη δεξιά στην Ελλάδα. Σχέσεις που με την επάνοδο του Μητσοτάκη του νεότερου φαίνεται να περνούν σε νέα φάση. Αυτές τις σχέσεις που ξεκίνησαν με την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Μητσοτάκη (1989) και που γνώρισαν μεγάλες δόξες όλη τη δεκαετία του 1990 με πλατιά πανελλαδική συνεργασία ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και που ακόμα πιο ειδικά στο θεσσαλικό κάμπο, έγραψαν μερικές από τις πιο φαιδρές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος