Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός, εμβόλια, μάσκες, 5G, θεωρίες συνομωσίας – η Ακροδεξιά σε δράση διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του ιατρικού περιοδικού «American Journal of Tropical Medicine and Hygiene», εντοπίστηκαν περισσότερες από 2.300 διαφορετικές ανυπόστατες φήμες, fake news  και θεωρίες συνωμοσίας για τον covid 19, σε 25 γλώσσες σε 87 χώρες! Σύμφωνα μ’ αυτές τις θεωρίες, η πανδημία δεν υπάρχει, είναι κατασκεύασμα των κυβερνήσεων και του κατεστημένου για να εξυπηρετήσουν δόλιους σκοπούς και στόχους. Η ταχύτητα μάλιστα «διασποράς» τους ξεπερνά κατά πολύ την διασπορά του ίδιου του covid 19…   
 Σε μια σειράς χώρες βλέπουμε το φαινόμενο της διοργάνωσης πορειών διαμαρτυρίας ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές για τον covid 19, κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και ενάντια στον μαζικό εμβολιασμό, όταν θα έχει βρεθεί το εμβόλιο.

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου τέτοιες διαδηλώσεις έγιναν στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στην Ζυρίχη, στην Ρώμη, στην Κοπεγχάγη, στην Μαδρίτη.  Στο Παρίσι, την Ζυρίχη, την Ρώμη και την Κοπεγχάγη, συμμετείχαν μόλις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές. Η πορεία στη Μαδρίτη όμως ήταν αξιόλογη σε μέγεθος ενώ στο Λονδίνο και ειδικά στο Βερολίνο είχαμε πολλές χιλιάδες.

Μαδρίτη

Στην Μαδρίτη συμμετείχαν 3.000 άτομα και μια από τις κεντρικές φιγούρες ήταν ο ηθοποιός και τραγουδιστής Mιγκέλ Μποσέ, που υποστηρίζει την θεωρία πως τον covid 19 προκάλεσε το 5G δίκτυο κινητών τηλεφώνων και πως βασικός υπαίτιος είναι ο Mπιλ Γκέιτς.

Λονδίνο

Στα τέλη του Αυγούστου πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Tραφάλγκαρ του Λονδίνου, με τον τίτλο-ομπρέλα «Ενωμένοι για την Ελευθερία». Πανό και πικέτες απεικόνιζαν συνθήματα κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Μπίλ Γκέιτς, αλλά και κατά της κυβέρνησης, όπως: «Τέλος στα κυβερνητικά ψέματα», «Κυβέρνηση τρομοκράτης που πολεμά τον λαό».
Ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν ομάδες που κρατούσαν την σημαία της «Βρετανικής Ένωσης Φασιστών»  (σ.σ. φασιστικό κόμμα με ιδρυτή τον Όσβαλντ Μόσλευ που έδρασε από το 1932 ως το 1940 όταν και απαγορεύτηκε). Άλλοι δήλωναν υποστηρικτές της νέας πρωτοβουλίας «Stand Up X», που καταγγέλλει την «δικτατορία του lockdown», αρνείται τους εμβολιασμούς και ζητά να καταργηθούν τα 5G κινητά.
Ενώ οι κεντρικοί ομιλητές ήταν ένα πρωτοφανές συνονθύλευμα. Περιλαμβάνονταν γιατροί και νοσοκόμες που απολύθηκαν από τις δουλειές τους γιατί δήλωναν πως ο covid 19 είναι ψέμα ενώ το παρών έδωσε και ο Πιρς Κόρμπιν, αδερφός του πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, γνωστός αντιεμβολιαστής και αρνητής της κλιματικής κρίσης. Δεν έλλειπε ακόμα και ο Ντέιβιντ Άικπάλαι πότε συνωμοσιολόγος, με πολύ πλούσιο βιογραφικό, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είναι αρνητής του Ολοκαυτώματος, είχε προβλέψει ότι θα γινόταν η συντέλεια του κόσμου το 1997, είναι αρνητής της κλιματικής κρίσης και εγκέφαλος της θεωρίας πως η Βρετανική βασιλική οικογένεια είναι στην πραγματικότητα ερπετά…

Βερολίνο: Τον τόνο έδωσε η ακροδεξιά

Η μαζικότερη όμως διαδήλωση αρνητών του covid 19 οργανώθηκε στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, με σχεδόν 40.000 διαδηλωτές. Και αυτή ήταν η δεύτερη φορά μετά την πορεία της 1ης Αυγούστου με 20.000 παρόντες.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχε μεγάλη ποικιλία, όπως και στο Λονδίνο. Αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι, άνθρωποι που θεωρούν τα μέτρα για τον covid 19 ως απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και μαζικά μπλοκ διαφορετικών νεοφασιστικών ομάδων. Υπήρχαν εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν την σημαία της Χιτλερικής Γερμανίας. Μπλοκ είχαν οι ακροδεξιοί «Πολίτες του Ράιχ» («Reichsbürger»). Selfies από την συμμετοχή του στη διαδήλωση ανέβασε ο Αυστριακός χίπστερ ακροδεξιός, Μάρτιν Σέλνερ, ηγέτης του εθνικιστικού «Κινήματος Ταυτότητας» («Identitäre Bewegung Österreichs»). Ψηφοφόροι και στελέχη του ακροδεξιού «ΑfD» («Alternative für Deutschland») επίσης έδωσαν το παρών, όπως ο Λάιφ – Έρικ Χολμ, βουλευτής του κόμματος, που έγραψε στο Twitter πως η διαδήλωση είναι «νίκη της ελευθερίας». 
Από τους βασικούς διοργανωτές της συγκέντρωσης ήταν ο επιχειρηματίας της πληροφορικής, Μίχαελ Μπάλβεγκ, ιδρυτής  της  πρωτοβουλίας «Querdenken-711» («Σκεπτόμενοι αντικομφορμιστές-711») που πρωτοεμφανίστηκε στη Στουτγάρδη. Ο ίδιος, σε κατά καιρούς συνεντεύξεις του, έχει αρνηθεί σχέσεις με την Ακροδεξιά ή άλλα πολιτικά κόμματα. Αλλά δεν πείθει, καθώς ο επίσημος εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, Στέφαν Μπέργκμαν, συστηματικά προωθεί στα social media, ισλαμοφοβικές, αντισημιτικές, ρατσιστικές και συνωμοσιολογικές απόψεις και βίντεο.
Ανάμεσα στο πλήθος υπήρχαν και πολλές αθώες πικέτες του είδους «Ειρήνη, Ελευθερία, Αγάπη», ενώ από όλους φωνάζονταν το σύνθημα «Κάτω η κυβέρνηση της Μέρκελ». Κι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι –δικηγόρος, αντιεμβολιαστής, πολέμιος κι αυτός του δικτύου 5G και του Μπιλ Γκέιτς. Αλλά τελικά την παράσταση έκλεψε το πιο δυναμικό κομμάτι της συγκέντρωσης, οι περίπου 2.000 φασίστες που επιχείρησαν να σπρώξουν την αστυνομία και να εισβάλουν στο κοινοβούλιο.
Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε πως καμιά δημοσκόπηση δεν δίνει στις απόψεις των αρνητών/συνομωσιολόγων μεγάλη απήχηση στη Γερμανική κοινωνία. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του «Politbarometer», το 60% των Γερμανών εγκρίνει τα κυβερνητικά μέτρα για τον covid 19, 28% πιστεύει πως θα χρειαστούν κι άλλα σκληρά μέτρα και μόλις το 10% τα θεωρεί υπερβολικά.  Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Βρετανία, όπου η δημοσκόπηση του «Ipsos-Mori» δείχνει ότι το 85% των Βρετανών συμφωνούν με τον μαζικό κρατικό εμβολιασμό, όταν θα βρεθεί το εμβόλιο κατά του covid-19.

Επιπλοκές στη συνείδηση

Η πρόβλεψη ότι τέτοιες πορείες θα συνεχίσουν δεν είναι υπερβολική.  
Ζούμε στην εποχή της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλισμού μετά το ‘29-’33. Η κατάρρευση του σταλινισμού, της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας και των περισσότερων νέων αριστερών σχηματισμών των δύο προηγούμενων δεκαετιών, έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κενό. Αυτό, σε συνδυασμό με την φθορά και την αναξιοπιστία πολλών κατεστημένων κομμάτων και θεσμών, δημιουργεί ευκαιρίες για την άνθιση ανορθολογικών θεωριών, για την εμφάνιση νέων λαϊκιστικών μορφωμάτων και προσωπικοτήτων, αλλά και για την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς. Κι όλα αυτά μαζί καταλήγουν να επιβεβαιώνουν την θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων, δηλαδή ότι αν αυτό το πολιτικό κενό δεν βρει τρόπο να το καλύψει η αριστερά, τότε θα προσπαθήσει να το κάνει η ακροδεξιά.
Έτσι η πολιτική στροφή αντιεμβολιαστικών ομάδων προς τα δεξιά σε κάποιες χώρες –όπως καταγράφουν δημοσιογραφικές έρευνες– βαδίζει παράλληλα με την πρόσφατη δημόσια αμφισβήτηση των εμβολίων γενικά από το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» στην Γαλλία και το «Κίνημα των 5 αστέρων» και την «Λίγκα του Βορρά» στην Ιταλία.
Την ίδια ώρα κραυγαλέες θεωρίες συνωμοσίας υιοθετούνται αυτούσιες από λαϊκιστές ηγέτες και φυσικά την Ακροδεξιά. Η λίστα όσων έχουν ακουστεί από το στόμα του Όρμπαν, του Τράμπ, του Μπολσονάρου ή στην δική μας την περίπτωση του Κ. Βελόπουλου και της «Ελληνικής Λύσης», είναι ατελείωτη.
Πιο πλατιά και χτυπημένα από την κρίση στρώματα αναζητούν κάποιου είδους «παρηγοριά» απέναντι στο καπιταλιστικό χάος και την βαρβαρότητα. Και μπορεί να τη βρίσκουν στις θεωρίες συνωμοσίας που ανακατεύονται με αντικυβερνητικά συνθήματα, με καταγγελίες της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης αλλά και του Σόρος, του Γκέιτς κλπ, σε συνδυασμό με πολύ φρενολογία…
Και γιατί όχι, αυτή η «παρηγοριά» θα μπορούσε να δοκιμαστεί και ως μια εναλλακτική διαμαρτυρίας και στο εκλογικό επίπεδο. Όπως η πρόσφατη ιστορία απέδειξε (κορυφαίο το παράδειγμα Τράμπ), η γραφικότητα κάποιων απόψεων ή προσωπικοτήτων, κάθε άλλο παρά συνεπάγεται περιθωριοποίηση και ακινδυνότητα.http://net.xekinima.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...