Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιός φταίει για την κατάσταση στη Λέσβο;



Δεν είναι ότι δεν ήξεραν. Ήξεραν και παραήξεραν.
«Γιατροί του κόσμου», «Γιατροί χωρίς σύνορα», «Διεθνής αμνηστία», « Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», επανειλημμένα  είχαν χτυπήσει καμπάνες. Κανένας τους δεν είχε διάθεση να τους ακούσει. Έξι μήνες από την εμφάνιση του COVID-19  τον Μάρτιο, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις  η κυβέρνηση δεν έκανε καμία σημαντική υγειονομική παρέμβαση.
Ας βγει ο εξαφανισμένος υπουργός υγείας κύριος Κικίλιας να μας πει τι ενέργειες έκανε το υπουργείο του για την Μόρια; Ας μας πει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κύριος Νίκος Χαρδαλιάς, τι μέτρα πάρθηκαν για την Μόρια. Δεν ρωτάμε καν τον κύριο Μηταράκη. Είναι εκτός πολιτικής λογικής. Εμμονικός διπρόσωπος. Ο εμπρηστής της Λέσβου.

Και ας μην επικαλούνται συνεχώς το παραμύθι της κλειστής δομής, που θα έσωζε την κατάσταση. Ουσιαστικά ο καταυλισμός της Μόριας ήταν από το Μάρτιο κλειστή δομή. Ήταν σε συνεχή καραντίνα. Πόσα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού έκαναν αυτούς τους έξι μήνες στους πρόσφυγες; Μήπως κανένα;
Ας μας πουν ο περιφερειάρχης κύριος Μουτζούρης κι ο δήμαρχος κύριος Κύτελης, που είναι και γιατρός, τι υγειονομικά μέτρα απαίτησαν να πάρει η κυβέρνηση;  Στο κάτω-κάτω  κι αν ακόμα δεν συμπαθούσαν τους πρόσφυγες, θα έπρεπε να παρθούν μέτρα για να προφυλαχθούν  οι Λέσβιοι συμπατριώτες τους. Ο καταυλισμός της Μόριας με την υπόλοιπη Λέσβο ήταν συγκοινωνούντα δοχεία. Ο ένας κινδύνευε να μολύνει τον άλλον. Παρόλη την καραντίνα υπήρχε επαφή με την Μυτιλήνη. Τόσοι εργαζόμενοι πηγαινοέρχονταν.
Τίποτα δεν έκαναν. Μπλεγμένοι στα κομματικά δίχτυα της ΝΔ, ήταν ανίκανοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο κύριος Μουτζούρης ανάρτησε το γελοίο πανό του λαϊκισμού «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας» και πέραν αυτού ουδέν.
Η κυβέρνηση έλαβε κάποια ειδικά μέτρα για την υπόλοιπη Λέσβο, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19.  Αδιαφόρησε  για  το πιο ευάλωτο υγειονομικά μέρος του πληθυσμού τους  πρόσφυγες. Ο ιός εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και δεν θα έφτανε από την Μυτιλήνη στη Μόρια, ή και αντίστροφα;
Σήμερα που οι ευθύνες όλων βοούν, προσπαθούν  αυτό που έγινε να το παρουσιάσουν σαν κάτι τυχαίο. Σαν θέλημα θεού. Σαν  σεισμό. Ποιος  μπορεί να αποτρέψει έναν σεισμό;
Ταΐζουν τον κόσμο με αντιπροσφυγικό, ρατσιστικό κουτόχορτο, με εθνικιστική προπαγάνδα, για να καλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.
Για όλο αυτό το υγειονομικό μπάχαλο ποιος  θα απολογηθεί; Ποιος είναι υπεύθυνος για την διασπορά του ιού; Ποιος επιτέλους θα αναλάβει την ευθύνη;
Η κρίση αυτή έχει ονοματεπώνυμο. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης απαθής  για την ανθρωπιστική κρίση στην Λέσβο, ανίκανος να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, ανίκανος να προλάβει, ανίκανος να συντονίσει τους υπουργούς του, είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτό που βιώνουμε σήμερα. Κρύβεται πίσω από την κολακεία  των εξαγορασμένων ΜΜΕ και των εξωραϊσμένων δημοσκοπήσεων.
Το μόνο που ξέρει, είναι να εξαγγέλλει κάθε τόσο νέες δομές και να στέλνει ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα και διμοιρίες των ΜΑΤ. Για να μας δέρνουν. Σήμερα δέρνουν τους πρόσφυγες, τους πετούν χημικά και αποτρέπουν αυτούς που κρύβονται στις γύρω περιοχές να εμφανιστούν.
Συνειδητά ενθαρρύνει τον εκφασισμό της κοινωνίας θεωρώντας ότι πολιτικά τον συμφέρει.
Όπως έκανε στον Έβρο.
Και μεγάλο δυστυχώς μέρος της κοινωνίας  ενδίδει. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση στο FB κάποιου πολιτοφύλακα,  που θέλει να πυροβολήσει στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ «φυσικούς κινούμενους στόχους».
Και την μέρα της πορείας συμπαράστασης στους πρόσφυγες, όταν επιτέθηκαν τα ΜΑΤ με χημικά, κάποιοι διαδηλωτές βρήκαν προστασία σε εισόδους κατοικιών ή σε αυλές σπιτιών.
Και περίοικοι ως σύγχρονοι «κουκουλοφόροι»  καταδότες,  χωρίς να έχουν γίνει αξιόποινες πράξεις, τους κατέδιδαν στην αστυνομία.
Όλα αυτά σε συνοικισμό προσφύγων της καταστροφής του 1922.
Τα ΜΑΤ και οι αστυνομικοί  που μας έστειλαν δυστυχώς δεν μπορούν να σταματήσουν τον κορονοϊό.
Το πολύ-πολύ να μολυνθούν και αυτοί και να τον διασπείρουν…https://mplokia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...