Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελέγκω Μανουσάκη: Η πανδημία του COVID-19 και η διπλή φύση της επιστήμης

Είναι σαφές ότι η επιστήμη είναι σημαντική για την καταπολέμηση του ιού. Πρέπει να μάθουμε πως εξαπλώνεται ο ιός, τους τρόπους προφύλαξης και ποιοι είναι πιο αποτελεσματικοί. Χρειάζεται να μπορούμε να υπολογίζουμε τον αριθμό των κρουσμάτων για να σχεδιάσουμε την φροντίδα των ασθενών. Χρειάζεται να γνωρίσουμε τη μοριακή δομή του ιού για να σχεδιάσουμε τεστ, θεραπευτικά σχήματα και να αναπτύξουμε εμβόλια. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρατήρηση, την έρευνα, τα πειράματα που χτίζουν την επιστημονική γνώση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια ώρα, όμως, αποκαλύπτεται και η πολιτική φύση της επιστήμης. Ο χειρισμός του COVID- 19 δείχνει πως η επιστήμη ελέγχεται, παγιδεύεται και εκμεταλλεύεται με τρόπους που είναι αντίθετοι με τα ενδιαφέροντα των πολιτών και της δημόσιας υγείας.


Αυτά γράφει ο F. Rosenthal και εξηγεί όλους τους πολιτικούς χειρισμούς των ΗΠΑ: για παράδειγμα, αλλαγές επιστημόνων που δεν είναι σύμφωνοι με το δόγμα Τραμπ στις διάφορες επιστημονικές επιτροπές που έχει αποδυναμώσει. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η πανδημία έχει τα γνωστά αποτελέσματα, με τις ΗΠΑ να είναι πρώτες στη λίστα των θυμάτων, παρόλη την επάρκεια του επιστημονικού ερευνητικού δυναμικού, μία αντίθεση που η ερμηνεία της είναι πολιτική.

Η χαρακτηριστική περίπτωση των ΗΠΑ

Τρεις είναι οι βασικές επισημάνσεις κατά τον F.Rosenthal σε σχέση με την πανδημία στις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε, όπως σημείωνα, ότι οι ΗΠΑ είναι πρώτες στην ιατρική βιολογική έρευνα και είναι απορίας άξιον πως αυτή η γνώση δεν έχει επιδράσει με θετικό τρόπο στην εξάπλωση του ιού, δηλαδή στον περιορισμό του.
Πρώτον, η έρευνα για την υγεία και την ιατρική στις ΗΠΑ είναι κυρίως προσαρμοσμένη στην ανάπτυξη φαρμάκων για διάγνωση και θεραπεία χρόνιων παθήσεων για τον προφανή λόγο, τα κέρδη της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Επομένως, η έρευνα για τις πανδημίες υστερεί. Οι έρευνες στον τομέα των πανδημιών επεκτείνονται και σε άλλους τομείς εκτός της καθαρά βιολογικής ιατρικής, όπως κοινωνικούς παράγοντες φυλή, φτώχια, κοινωνικο-οικονομικoύς παράγοντες, που στις ΗΠΑ είναι υποβαθμισμένοι.
Δεύτερον, αυτές οι κραυγαλέες παραλήψεις αφορoύν και τις προηγούμενες πανδημίες, αλλά σε αυτή -με το να απομακρύνουν επιστήμονες από επιτροπές- δεν αναφέρονται στις κοινωνικές παραμέτρους και έδωσαν εντολή ότι η οποιαδήποτε αναφορά θα πρέπει να εγκρίνεται από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όπως και ότι όποιος σχολιάζει δημόσια τις λάθος πληροφορίες που έδινε ο πρόεδρος Τραμπ, θα χάνει το αξίωμα του.
Τρίτον, τα δεδομένα για την πανδημία μορφοποιούνται με ένα τρόπο ώστε να εξυπηρετούν πολιτικά ενδιαφέροντα. Ο ιός χαρακτηρίζεται ο εισβολέας από το εξωτερικό, ο κινέζος ιός, για να χαϊδέψει την ξενοφοβία και να απομακρύνει τη σκέψη των πολιτών από τα λάθη της διαχείρισης της κυβέρνησης και να δικαιολογεί την επίθεση στον ΠΟΥ. Η ατομική συμπεριφορά τονίζεται σαν τον κύριο παράγοντα αντιμετώπισης και κυριαρχεί στα ΜΜΕ, ενώ υποβαθμίζονται πολιτικές και κανονισμοί που θα έπρεπε να δημιουργούν πιο ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας. Οι όποιες φωνές από την κοινωνία των πολιτών, ακόμα και από περιθωριοποιημένους πληθυσμούς που είναι οι πιο ευάλωτοι, υποβαθμίζονται.

Θεωρίες συνωμοσίας αντί δημόσιας υγείας

Τι είναι αυτό που γεννά την άρνηση της επιστημονικής γνώσης και προβάλει τις ψευδοεπιστημονικές απόψεις;
Όταν επιδεινώνεται η κατάσταση εγκαταλείπεται, παραμελείται και στρεβλώνεται η επιστημονική γνώση που αφορά την πανδημία, όπως για παράδειγμα για το ρόλο της κλιματικής αλλαγής, τότε δημιουργείται χώρος για την ανάπτυξη αντιδραστικών δυνάμεων, δυστυχώς ανάμεσα και σε πολιτικούς με παγκόσμια εμβέλεια.
Αναπτύσσονται θεωρίες συνομωσίας, θεωρώντας ότι μέτρα δημόσιας προστασίας από την πανδημία είναι επικίνδυνα και πρέπει να αγνοούνται. Οι θεωρίες αυτές που προωθούνται από αντιδραστικές δυνάμεις, δημιουργούν σύγχυση και διαιρούν τους πολίτες, αποδυναμώνοντας τη δυνατότητα oι κοινωνίες να απαιτούν ένα ικανό δημόσιο σύστημα υγείας που να καταπολεμά την πανδημία.
Ενώ η επιστήμη είναι το απαραίτητο εργαλείο για να εμποδίσει την διασπορά του ιού, η αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου, υποβαθμίζεται από την επέμβαση των πολιτικών (πολιτικών και πολιτικής).
Ο Richard Levins (ένας πολύ σημαντικός επιστήμονας που μελετούσε με ολιστική προσέγγιση πληθυσμούς, ήταν οικολόγος, βιολόγος και συνδύαζε την επιστήμη με την πολιτική θεωρία) είχε ένα σύνθημα “Να κοιτάζουμε το όλο”. Από το 1990 παρουσίασε εργασία μαζί με άλλους συνεργάτες στην ομάδα εργασίας του Harvard, με τίτλο «Νέες και αναδυόμενες ασθένειες». Η δουλειά τους έδειξε ότι οι ανησυχητικές νέες μολύνσεις έχουν προκύψει από αλλαγές στο περιβάλλον, είτε φυσικές, είτε προκαλούμενες από ανθρώπους.
Ο R. Levins μάς μιλά για τη διπλή όψη της επιστήμης: «Ενώ πρέπει να καταπολεμάμε τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη διαμορφώνεται, για να εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα εκείνων που έχουν την εξουσία, παράλληλα να επιβεβαιώνουμε και να υπερασπιζόμαστε την εγκυρότητα των επιστημονικών πληροφοριών που είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των πανδημιών».

Ελέγκω Μανουσάκη

για την ΕΠΟΧΗ,https://independentnews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ, αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχήΟι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών» στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!),αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ ως «απάντηση» στην τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖΟι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ,…

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του Συγγρού, το πιο πολύ είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι Τοσίτσηδες, οι Ζαππαίοι, οι Μπενάκηδες, οι Αβέρωφ, οι Ζωγράφηδες, οιΒαλλιάνοι, οι Μαρασλήδες και τράβα κορδέλα, ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…»….