Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πόλεμοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου σε αριθμούς: Πόσο κόστισαν στις ΗΠΑ, πόσοι σκοτώθηκαν

 ΗΠΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


«Από τα τέλη του 2001, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει και είναι υποχρεωμένες να δαπανήσουν ένα ποσό που εκτιμάται στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το δημοσιονομικός έτος 2020, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του προϋπολογισμού που σχετίζονται και έρχονται ως αποτέλεσμα των πολέμων μετά την 11η Σεπτεμβρίου», αναφέρεται σε μελέτη του «Costs of War Project»

Την ίδια ώρα, διαφορετική μελέτη του ίδιου πρότζεκτ υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος αυτών των πολέμων, ήτοι τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες, μεταξύ 770.000 και 801.000

Εικόνα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν, ειδικότερα, στους πολέμους σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, αλλά και άλλες χώρες, όπου σημειώνονται μικρότερες συρράξεις. 

Να σημειωθεί ότι τα περυσινά στοιχεία έκαναν λόγο για συνολικές προγραμματισμένες δαπάνες της τάξεων των 5,9 τρισ. δολαρίων και για περίπου 500.000 θανάτους. 

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο σε εκτιμήσεις του για τις δαπάνες της περιόδου μεταξύ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και της 31ης Μαρτίου του 2018, μιλούσε για 1,5 τρισ. δολ..

Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς στους πολέμους, οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στο Ιράκ, όπου η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ξεκίνησε στις αρχές του 2003. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Costs of War Project», σκοτώθηκαν 184.232 – 207.156 Ιρακινοί πολίτες, εξ αιτίας του πολέμου, ενώ συνολικά οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλους τους πολέμους των ΗΠΑ, από το 2001, ανέρχονται σε 312.971 – 335.745.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε