Την πλήρη απουσία σχεδιασμού από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καταδεικνύουν οι Επιθεωρητές Εργασίας ξεμπροστιάζοντας τον Γ. Βρούτση που πρόσφατα εξέδωσε πανηγυρική (αλλά και παραπλανητική) ανακοίνωση σχετικά με την «ενεργή στήριξη» και «αναβάθμιση» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Το Σώμα που θα έπρεπε αυτήν την περίοδο να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και για την αντιμετώπιση της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, δεν έχει προετοιμαστεί καθόλου τους τελευταίους 10 μήνες και έχει αφεθεί αδρανοποιημένο σε δεύτερη μοίρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη πραγματοποίησε πρόσφατα σύσκεψη με τους διευθυντές του ΣΕΠΕ, μετά από 17 ολόκληρους μήνες (!) και απλά ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων, χωρίς όμως να έχει θέσει ένα επαρκές κανονιστικό πλαίσιο ή να έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τους ελεγκτές.

Επί της ουσίας, ενώ πολλές δομές του ΣΕΠΕ κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ δεν έχουν ληφθεί μέτρα ουσιαστικής προφύλαξης των επιθεωρητών εργασίας και ενώ η υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη (και υποβαθμισμένη από την μετατροπή της, το καλοκαίρι του 2019, σε απλή Γενική Διεύθυνση), η γ.γ. του υπουργείου θέτει ως μόνο στόχο την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των αποστάσεων σε χώρους δουλειάς. Απαλλάσσοντας έτσι τον εργοδότη από την ευθύνη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας…

Τα παραπάνω καταγγέλλει σε αναλυτική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε.), η οποία από τον περασμένο Μάρτιο είχε ζητήσει από τον ίδιο τον Γ. Βρούτση συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς ποτέ να εισακουστεί.

Είχε προτείνει:

– τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ και θα μεταφέρει στις Επιθεωρήσεις και στους Επιθεωρητές εξειδικευμένα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης και θα ενημερώνει για οποιεσδήποτε αλλαγές στις οδηγίες,

– την αποστολή σαφών οδηγιών για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων που άπτονται των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας, σε σχέση πάντα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία,

– τη χορήγηση κατάλληλου και επαρκούς εξοπλισμού για την προστασία από τον κορωνοϊό (π.χ. ειδικές στολές εργασίας, ιδίως σε βιομηχανικούς χώρους) στους Επιθεωρητές Εργασίας, οι οποίοι βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του πυρός και διενεργούν καθημερινά ελέγχους σε εργασιακούς χώρους/εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε όλη την επικράτεια.