Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Πώς φτάσαμε στην πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων ΜΟΝΟ


Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, με βάση τα οποία η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι εξαιρετικά μακρόχρονη διαδικασία, σε αντίθεση με το εμπόριο ελπίδας των τελευταίων εβδομάδων.


Η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Από αύριο η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν μόνο πληροφορίες, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τους υγειονομικούς και στη συνέχεια σε οίκους ευγηρίας.


Στις 26 Δεκεμβρίου, θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech, σύνολο 9.750 δόσεων. Οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικό», «Θριάσιο» και στο «Ασκληπιείο» της Βούλας.


Στις 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή στα: Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις 29 Δεκεμβρίου.


Έως τις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Έως το τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να παραδοθούν 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου του ίδιου εμβολίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί μόνο από τη Pfizer 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.


Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους και έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρίες που θα κάνουν τη διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων. Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.


Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τον πολύ μικρότερο αριθμό εμβολίων που τελικά θα φτάσουν στη χώρα, σε σχέση με όσα υποσχόταν αρχικά η κυβέρνηση.


«Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας την ευθύνη στη διαπραγμάτευση της ΕΕ.https://independentnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...