Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα και η συντριπτική απόδειξη μιας ολέθριας πολιτικής που εδώ και εννέα μήνες ακολουθεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία και όχι -όπως γίνεται καθαρό από τις εξελίξεις- για την αντιμετώπισή της. Έχοντας επιβάλει από τις αρχές Νοεμβρίου -και με σχεδόν θερινές θερμοκρασίες- το 2ο lock down, βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, αφού στα μέσα Δεκεμβρίου τίποτα από τα όσα συμβαίνουν δεν προοιωνίζουν την ύφεση και τον έλεγχο της κατάστασης.

Με την Ελλάδα να είναι μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως χώρες που έχει κλείσει ακόμη και τα σχολεία, την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ καταρρέει κάτω από το βάρος των 500 διασωληνωμένων με covid-19, όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα των ΜΜΕ λυσσομανά, η οργή έχει αρχίσει να απλώνεται, ανεπίστρεπτα, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Η φτώχεια και η ανεργία διογκώνονται με γοργούς ρυθμούς, η αναστολή ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν έχει κανένα υγειονομικό περιεχόμενο, ενώ οι νεκροί της πανδημίας στη χώρα, -όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται- είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν κατ’ αναλογία, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς, αυτούς άλλων χωρών που δεν επέβαλαν ποτέ απαγορεύσεις και lock down.

Η πολιτική της «ατομικής ευθύνης» φαίνεται να αγγίζει τα όρια της και η ώρα του καταλογισμού των πραγματικών ευθυνών να πλησιάζει για τους «υπεύθυνους τιμωρούς» της ΝΔ. Ό,τι και αν λένε, η κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα εννέα μήνες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού είναι το αποτέλεσμα και το αποκλειστικό δημιούργημα της πολιτικής τους και κανενός άλλου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να αποδράσει από τη σκληρή πραγματικότητα και τις ευθύνες της, με τις υποσχέσεις των μαζικών εμβολιασμών. Ένα νέο προπαγανδιστικό κύμα έχει εξαπολυθεί, για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις και να δημιουργήσει κάλπικες ελπίδες για το τέλος αυτής της κατάστασης. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, για την απρόσκοπτη στήριξη της κυβερνητική πολιτικής, νέο πακέτο χρηματοδότησης κατευθύνεται προς τα ΜΜΕ. Αυτή τη φορά, οι νέοι πακτωλοί, θα γίνουν υποτίθεται σποτάκια και εκπομπές, για την εμπέδωση της ανάγκης του μαζικού εμβολιασμού. Στην πραγματικότητα, με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εξασφαλίζει την καταθλιπτική μονοφωνία των ΜΜΕ, ώστε να συνεχίζουν να παρουσιάζουν κάθε φωνή άρνησης αυτής της πολιτικής, ως υπόθεση «αρνητών» και ψεκασμένων.

Με αυτό τον τρόπο άλλωστε αντιμετωπίζεται κάθε εύλογη αμφισβήτηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας που μπορεί να εξασφαλίζουν εμβόλια που παράχθηκαν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Σε ό,τι αφορά την αριστερά και το Μ-Λ ΚΚΕ, είναι σαφές, ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο με αντιλήψεις που αρνούνται γενικώς τα εμβόλια και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση ασθενειών. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι κάτω από την πίεση της κυβερνητικής προπαγάνδας θα μείνουμε άφωνοι παρατηρητές των όσων διαδραματίζονται στην Ελλάδα και τον κόσμο, με αφορμή την παραγωγή του εν λόγω εμβολίου.

Για την ιστορία…

Όπως σημειώναμε σε προηγούμενο φύλλο του Λαϊκού Δρόμου (5/9/2020): «Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία του κορονοϊού, ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ξέσπασε ένας λυσσαλέος ανταγωνισμός για την ανακάλυψη και την κατοχύρωση του εμβολίου. Ένας επίσημος και ανεπίσημος βρόμικος πόλεμος, με γεγονότα όπως αυτό της απόπειρας χρηματισμού γερμανών ερευνητών από τον Τράμπ, αποκάλυπτε στα μάτια της ανθρωπότητας ποιες είναι οι πραγματικές αγωνίες και επιδιώξεις των ισχυρών «προστατών» του κόσμου μπροστά σε αυτά τα ζητήματα».

Αν και ο ΠΟΥ, όπως και κάθε άλλος επιστημονικός φορέας διαβεβαίωναν ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα εμβόλιο πριν την Άνοιξη του 2021, οι εξελίξεις απέδειξαν ξανά, ότι η ουδέτερη «επιστημονική κοινότητα» υποτάσσει τα πορίσματα και τις αποφάσεις της στην πολιτική και τα συμφέροντα των ισχυρών. Τελικά όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι έτοιμα να διαθέσουν το εμβόλιο των δικών τους συμφερόντων το Φθινόπωρο του 2020! Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να το διαθέσει στην αγορά και ξεκίνησε εμβολιασμούς, ενώ η Δύση των ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και η Κίνα, δηλώνουν ότι έχουν παραγάγει το εμβόλιο και ξεκίνησαν εμβολιασμούς!.

Πριν καν κλείσει ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας, οι παγκόσμιοι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας έχουν βγάλει τα εμβόλια στην αγορά(!) και προετοιμάζουν την ανθρωπότητα για την επιβολή ενός πρωτόγνωρου μαζικού εμβολιασμού. Εξίσου πρωτόγνωρα είναι και τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από τα κράτη και τους λαούς του κόσμου γι’ αυτό το εγχείρημα. Ο ΠΟΥ έχει εδώ και καιρό σταματήσει να θέτει χρονικές προϋποθέσεις για την ασφαλή παραγωγή εμβολίων και περιορίζεται σε παραινέσεις του τύπου «δεν πρέπει η χρονική πίεση να λειτουργήσει σε βάρος της ασφάλειας». Όσοι επιστήμονες εκφέρουν διαφορετική γνώμη ή διατυπώνουν αμφιβολίες και ερωτήματα κατακρίνονται από τα ΜΜΕ, με τη γνωστή ευκολία που διακρίνει τους επιστημονικά έγκυρους δημοσιογραφικούς αστέρες.

Όμως είναι ανιστόρητος όποιος με ευκολία προσπερνάει το πολιτικό πλαίσιο των ανταγωνισμών και της επιδίωξης αυτών των τεράστιων κεφαλαίων από τα παγκόσμια κοράκια. Στο «εύφορο» έδαφος που δημιούργησε η πανδημία και ο τρόπος που αξιοποιήθηκε, αυτές είναι οι μόνες αρχές πάνω στις οποίες κινήθηκε η κούρσα για την παρασκευή αυτού του εμβολίου. Πριν καν το εμβόλιο παρασκευαστεί, δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί στα σεντούκια των πολυεθνικών του φαρμάκου, είτε εν είδει δωρεάς (θυμίζουμε ότι στις 26/5/2020, υπό την Κομισιον διοργανώθηκε μαραθώνιος συγκέντρωσης χρημάτων(!) με τίτλο GlobalResponse, όπου 9,5 δισ. από κρατικά ταμεία μεταφέρθηκαν σε πολυεθνικές), είτε με συμβόλαια προαγοράς! Ένα τέτοιο, με την Astra Zeneca για το εμβόλιο της Οξφόρδης διαφήμισε τον Αύγουστο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες με τέτοια συμβόλαια, προπλήρωσαν το κόστος έρευνας, παρασκευής και διάθεσης σε διάφορες εταιρίες, πριν καν ξεκινήσουν οι δοκιμές! Και αυτά τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, που παρουσιάστηκαν ως φιλανθρωπικά γκαλά, δεν μπορεί να περνούν απαρατήρητα.

Αποτελεσματικότητα και παρενέργειες

Σε αυτές τις συνθήκες ασύδοτης δράσης των φαρμακοβιομηχάνων, δεκάδες εμβόλια έχουν μπει στη γραμμή παραγωγής. Το κλίμα τρόμου που έχει καλλιεργηθεί είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο εμβολιασμό, είτε υποχρεωτικά είτε από επιλογή, διασφαλίζοντας ασύλληπτα κέρδη. Την ίδια στιγμή τα τεράστια ποσοστά αποτελεσματικότητας των -μόλις χτες- παραγμένων εμβολίων ανακοινώνονται το ένα μετά το άλλο. Μέχρι το εμβόλιο του κορονοϊού, τα στάδια δοκιμών και η εφαρμογή των εμβολίων σε ομάδες πληθυσμών, με τρόπο που θα οδηγούσε σε ποσοστά και συμπεράσματα, απαιτούσαν δέκα και πλέον χρόνια. Τώρα οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι οι νέες τεχνικές μπορούν να τα λύσουν αυτά σε οκτώ μήνες.

Την ίδια στιγμή βέβαια που με ευκολία εκδίδουν ποσοστά αποτελεσματικότητας για κάθε εμβόλιο, όπως οι ίδιοι οι ειδικοί διαβεβαιώνουν, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε καν τη χρονική διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα συγκεκριμένα εμβόλια. Και δεν είναι σε θέση, επειδή η ανάγκη του χρόνου εφαρμογής για την εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων είναι στην πραγματικότητα απαράβατος όρος.

Και αν μια αστοχία σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αποτελεσματικότητας -θεωρητικά τουλάχιστον- δε δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις παρενέργειες. Οι βεβιασμένες δοκιμές των εμβολίων δημιουργούν (εύλογα) αμφιβολίες και ερωτηματικά. Ακόμα περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ούτε οι ίδιες οι εταιρίες δεν θέλουν να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες. Στη σύμβαση προαγοράς του εμβολίου της Astra Zeneca, που υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, υπήρχε η ρήτρα με βάση την οποία η εταιρία δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις παρενέργειες του εμβολίου της για τα επόμενα πέντε χρόνια! Και αυτή την ευθύνη που δεν αναλαμβάνουν ούτε οι εταιρίες, προβλέπεται να «αναλάβουν» τα κράτη για λογαριασμό τους.

Όσο βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σημασία των εμβολίων στην ανθρώπινη πρόοδο, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο παράγεται το εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν μπορεί παρά να δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά και ανησυχία. Άλλωστε αν κάτι έγινε φανερό ακόμα και στον πιο αθώο, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, είναι ότι αυτή η επιστήμη μπορεί να είναι «…τσούλα των δήμιων». Και ότι όλα τα πορίσματα των «ειδικών» εδώ και εννέα μήνες υπακούουν πρώτα και κύρια στις ανάγκες της πολιτικής τους. Από τις παλινωδίες με τις μάσκες και τις «ασφαλείς» πολυπληθείς σχολικές αίθουσες του Μαγιορκίνη, μέχρι τα τελευταία πορίσματα των ειδικών και του υπουργού υγείας, που διαβεβαιώνουν ότι πολλές ΜΕΘ θα σήμαιναν περισσότερους νεκρούς!

Κάλπικη κυβερνητική αισιοδοξία και νέα αυταρχική επιβολή

Ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση και η αυλή των ΜΜΕ παρουσιάζουν την έναρξη των εμβολιασμών ως το τέλος των προβλημάτων! Αυτό άλλωστε έχει γίνει το ύστατο επιχείρημά τους από την επιβολή του 2ου lock down και μετά. Ακόμη όμως και αν το πιο θετικό σενάριο για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των εμβολίων βγει αληθινό, σύμφωνα με τους ειδικούς και πάλι, θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα έτος για να αντιμετωπιστεί ο ιός. Όχι δηλαδή πριν το τέλος του επόμενου έτους. Η ποσότητα των εμβολίων, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τον εμβολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια ανοσίας τους, οι μεταλλάξεις που εμφανίζουν οι κορονοϊοί δεν επιτρέπουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς.

Γι’ αυτό το λόγο το νέο αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης είναι κάλπικο. Τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, ούτως ή άλλως, δε θα λυθούν το Γενάρη. Και η μόνη επιστημονικά ορθή και σίγουρη αντιμετώπιση της πανδημίας αυτή τη στιγμή μπορεί να προκύψει από την ενίσχυση του ΕΣΥ και από τη λήψη πραγματικών μέτρων πολιτικής προστασίας. Από αυτά δηλαδή που αρνείται πεισματικά εδώ και εννέα μήνες να κάνει η κυβέρνηση. Και όσο δεν τα κάνει, επειδή -όπως αποδεικνύεται- οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με απαγορεύσεις και αστυνομοκρατία, το πρόβλημα θα έρχεται ξανά και ξανά, όσα lock down και αν καταφέρει να επιβάλει. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω των εμβολίων αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι δεδομένος. Οι ανάγκες σε κλίνες, ΜΕΘ, προσωπικό, μαζικά τεστ και φάρμακα που αντιμετωπίζουν τον ιό είναι. Η κυβέρνηση παρουσιάζει την έναρξη των εμβολιασμών ως άμεση λύση, με στόχο να εξασφαλίσει λίγη ακόμα ανοχή και αδράνεια απέναντι στην εγκληματική πολιτική των εγκλεισμών, των απαγορεύσεων και της καταστολής. Όμως είναι βέβαιο ότι και αυτή η ανοχή θα τελειώσει.

Μπορεί δια στόματος πρωθυπουργού να διαβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό, όμως διαμορφώνουν ένα πλαίσιο με βάση το οποίο τελικά είναι. Αν από αυτό κρίνεται το δικαίωμα στην εργασία, η εγγραφή στο σχολείο ή η δυνατότητα να ταξιδέψεις, τότε γίνεται φανερό ότι επιβάλλεται ένα καθεστώς υποχρεωτικών εμβολιασμών. Για εμβόλια μάλιστα που παρασκευάστηκαν κατά παράβαση κάθε χρονικής προϋπόθεσης, με βάση τουλάχιστον τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Αυτό, μαζί με τις φασιστικές απειλές του Πορτοσάλτε περί «υποχρεωτικού εμβολιασμού των βλαμμένων», αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αντιδημοκρατική ακροδεξιά διολίσθηση της ΝΔ. Μπορούμε να υποθέτουμε ότι -με δεδομένη την περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων σήμερα και την αυξημένη ζήτηση που από ό,τι φαίνεται θα υπάρχει- δεν κρίνεται (τουλάχιστον ακόμα) σκόπιμη η επιβολή της νέας υποχρεωτικότητας. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να υποθέτουμε τι θα συμβεί αν για διάφορους λόγους (αποτελεσματικότητας, ή παρενεργειών κλπ) μείνουν αδιάθετοι μεγάλοι αριθμοί τέτοιων εμβολίων.

Η πολιτική αυτή δε θα σταματήσει με κανένα εμβόλιο

Το πόσο αποτελεσματικά θα αποδειχθούν τα νέα εμβόλια στην καταπολέμηση του ιού και σε πόσο χρόνο είναι ζήτημα που θα κριθεί στο μέλλον. Για τις αυταπάτες όμως που καλλιεργούνται (σκόπιμα ή όχι) ότι η άφιξη του εμβολίου θα σημάνει και το τέλος αυτής της πολιτικής που επιβλήθηκε εδώ και εννέα μήνες, απάντηση υπάρχει. Και είναι αρνητική. Αυτή η πολιτική δε θα τερματιστεί με κανένα εμβόλιο. Γιατί απλά επιβάλλεται με πρόσχημα την πανδημία και όχι για την αντιμετώπισή της. Όλο το αντιλαϊκό και αντεργατικό πλαίσιο που ψηφίστηκε αυτή τη περίοδο, οι τεράστιες αρνητικές ανατροπές στην εκπαίδευση, το χτύπημα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, οι απαγορεύσεις, η αστυνομοκρατία, οι χουντονόμοι και η νέα ακροδεξιά καταστολή ήρθαν για να μείνουν. Μαζί και η πολιτική εγκατάλειψης του ΕΣΥ και ιδιωτικοποίησης της υγείας, όπως μαρτυρά και ο νέος προϋπολογισμός. Όσο αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται, όσο αυτή η κατάσταση αναστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων θα εξακολουθεί να επιβάλλεται με κάλπικα διλήμματα και εκβιασμούς, ο λαός θα πληρώνει με εκατόμβες, φτώχεια ανεργία και καταστολή. Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα για την ανατροπή της.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος