Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με κυβερνητική κάλυψη θρασείς εκβιασμοί των εργοδοτών για τη μη καταβολή του πετσοκομμένου δώρου των Χριστουγέννων

 Ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ

Το δώρο Χριστουγέννων εφέτος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι κουτσουρεμένο. Η κυβέρνηση είχε φροντίσει, από το Σεπτέμβριο, να απαλλάξει τους εργοδότες και να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία, για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας και παίρνουν εδώ και μήνες την αποζημίωση «ειδικού σκοπού» (534€), ο υπολογισμός του δώρου για τη διάρκεια του χρόνου της αναστολής σύμβασης εργασίας, δεν γίνεται πλέον με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου αλλά με βάση την αποζημίωση των 534€.

Συνέπεια της νομοθετικής διάταξης, ήταν να υποστεί το δώρο Χριστουγέννων περικοπή του μέχρι και 50%. Ενώ κατά ορισμένους υπολογισμούς αυτή η κατηγορία ξεπερνά τους 1.000.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αυτή είναι μια ακόμη πτυχή της «στήριξης» που δίνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους που ήδη έχουν και απώλεια μέχρι 4 μισθούς αυτή τη χρονιά!


Τη Δευτέρα 21/12 έγινε η καταβολή από τους εργοδότες του μέρους που αντιστοιχεί στους πραγματικούς μισθούς που έχει λάβει ο εργαζόμενος από την επιχείρηση και την ίδια μέρα το κράτος κατέβαλε τα ποσά του αντιστοιχούν στον πραγματικό μισθό που έχει λάβει ο εργαζόμενος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως προέβλεπε η διάταξη.


Ακόμη όμως και αυτά τα ψίχουλα που αντιστοιχούν εφέτος στο δώρο-κοροϊδία των Χριστουγέννων, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, αμέτρητοι εργαζόμενοι τελικά το στερήθηκαν, πέφτοντας θύματα εκβιασμού των εργοδοτών. Δεν ήταν λίγοι οι εργοδότες, οι οποίοι έβαλαν μεν το πρωί της Δευτέρας 21/12, το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, αλλά λίγο αργότερα τους έστελναν στα τραπεζικά ΑΤΜ με… συνοδεία κάποιες φορές, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας. Το γεγονός ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, επιβεβαιώνεται και από καταγγελίες που υπάρχουν, πως κάποιοι απαιτούσαν και έπαιρναν ακόμα και το ποσοστό της αποζημίωσης που κατέβαλε το κράτος.


Οι καταγγελίες, κάποιες από τις οποίες, έχουν τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιηθεί, έχουν λάβει τέτοιες διαστάσεις που ανάγκασαν ακόμη και την εξαφανισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ να εκδώσει πρόσφατα ανακοίνωση για το τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος εάν δεν του έχει καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων έως 21 Δεκεμβρίου 2020. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: “Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά… και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες… οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων”.


Πρόκειται βέβαια για τον απόλυτο εμπαιγμό των εργαζομένων, μια μάταιη διαδικασία, καθώς ακόμη κι αν υπάρξει μηνυτήρια αναφορά, στον βρόντο θα πέσει, εφόσον η κυβέρνηση έχει φροντίσει να εξασφαλίσει πλήρως τους εργοδότες. Έτσι, σε ερώτηση σχετικά με το ποινικό αδίκημα στον εργοδότη που δεν θα καταβάλει το Δώρο στον εργαζόμενο λόγω της πανδημίας, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε, «τυπικά ισχύει αυτό, αλλά λόγω των συνθηκών υπάρχει μια ελαστικότητα… Δεν νομίζω ότι τόσο άμεσα θα υπάρχουν συνέπειες για τους εργοδότες»(!) κλείνοντας το μάτι στους εργοδότες και αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο να αρπάξουν το δώρο των εργαζόμενων όπως και σε κάθε είδους αυθαιρεσία…https://www.m-lkke.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε