Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Εκσυγχρονισμός» ή το ποδοπάτημα των δικαιωμάτων από τους εργοδότες

 Bosses-1068x600


Στη νομοθεσία και στη διαδικασία των διαγωνισμών δημοσίου για την ανάθεση έργων σε εταιρείες υποτίθεται, μέχρι σήμερα, ότι υπάρχει και κάποιος υποτυπώδης όρος να λαμβάνεται υπόψη το πόσο μια εταιρεία τηρεί την εργατική νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτόν, η εταιρεία μπορεί να αποκλείεται από τον διαγωνισμό, αν τα δύο τελευταία χρόνια πριν από την διεξαγωγή του της έχουν επιβληθεί τρεις φορές πρόστιμο, με τη μορφή της πράξης επιβολής προστίμου, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας.

Είτε της έχουν επιβληθεί δύο πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αδήλωτη εργασία.

Σήμερα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων («Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημόσιων Συμβάσεων»), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, καταργείται ακόμη και αυτός ο υποτυπώδης όρος «υποχρέωσης» της εργοδοσίας να τηρεί την εργατική νομοθεσία, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ένα και μόνο ένα στόχο. Την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Γιατί παρόλο που η προηγούμενη διάταξη δεν απέτρεπε πραγματικά την εργοδοσία από το να καταπατά την εργατική νομοθεσία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανέχεται ούτε αυτή. Θέλει ασύδοτη την εργοδοσία να καταπατά και τα ελάχιστα αυτά εργατικά δικαιώματα που έχουν μείνει.

Η σχετική αναμόρφωση είναι πολύ εύγλωττη και για το τι εννοεί η κυβέρνηση ως «εκσυγχρονισμό» και «απλοποίηση» του νομοθετικού πλαισίου και των διαδικασιών για τη λειτουργία επιχειρήσεων: Η τήρηση διατάξεων που αναφέρονται σε μια ελάχιστη προστασία των εργαζόμενων στην επιχείρηση είναι «αναχρονισμός» και «γραφειοκρατία». Ενώ «εκσυγχρονισμός» είναι οι διατάξεις που «απλοποιούν» την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες χωρίς αυτοί να έχουν καμία συνέπεια!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε