Πιο συγκεκριμένα, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στο εμβληματικό «χωροταξικό-περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο, προβλέπεται «η οικονομική στήριξη του λογαριασμού επιδότησης των παραγωγών ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)». Στον ιδιότυπο κουμπαρά «για την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης» θα περάσουν αφενός τα ποσά από το νέο «πράσινο» χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης (0.03 ευρώ/λίτρο από 1/1/2021 που θα κάνει ακόμα πιο δυσβάσταχτο το κόστος μετακίνησης του λαού, αλλά και της μεταφοράς προϊόντων με συνέπεια την εκτόξευση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών). Αφετέρου η έκτακτη χρέωση 2 ευρώ ανά MW το 2021 στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και η έκτακτη ειδική εισφορά στους σταθμούς ΑΠΕ, που τέθηκαν σε λειτουργία έως τις 31/12/2015, σε ποσοστό 6% επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τρέχον έτος, με τους ευαγείς ομίλους να μετακυλίουν όπως πάντα τα βάρη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των εργατολαϊκών στρωμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει προίκα για τις πάσης φύσεως επενδυτικές δραστηριότητες των ξένων και ντόπιων μεγαλοκαρχαριών της ενέργειας τις τεράστιες εκτάσεις που αποτελούν ιδιοκτησία της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, κανοναρχώντας fast-truck διαδικασίες για την αλλαγή χρήσης τους και την μετατροπή τους σε «Ζώνες Απολιγνιτοποίησης».
Παράλληλα εισάγεται κλιμακωτή τιμολόγηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που φέρνει σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος στις μεγάλες επιχειρήσεις, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ.
Στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου «κλεισίματος όλων των ζημιογόνων μονάδων και αύξησης του μεριδίου σε ΑΠΕ από 2% σήμερα στο 20% το 2024», η ΔΕΗ μείωσε κατά 50.6% τη λιγνιτική παραγωγή το πρώτο εννιάμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αν και το μερίδιό της στην αγορά προμήθειας ρεύματος μειώθηκε κατά 7% προς όφελος των αεριτζήδων-ανταγωνιστών της, τα κέρδη της επταπλασιάστηκαν ελέω της αύξησης κατά 15% της τιμής του ρεύματος, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Χατζηδάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, εγκαλώντας ωστόσο εκ δεξιών την κυβέρνηση «για μεταφορά των δικτύων της χώρας σε έναν ιδιώτη χωρίς ανταγωνισμό… ούτε στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τα έχετε καταφέρει».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος