Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Μαύρα» μαντάτα από την αγορά με πάνω από 150.000 «λουκέτα» και 400.000 ανέργους

 αγορά κλειστή_1


Ήδη, όπως κατέγραψε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία OPINION POLL, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατέγραψε πολύ σοβαρές ζημιές τη φετινή χρονιά, με το μέλλον για πολλές από αυτές να φαντάζει εξαιρετικά «θολό».

«Θηλιά» οι υποχρεώσεις Μαρτίου – Απριλίου

«Είναι σαφές ότι με μια οικονομία, η οποία το 2020 είχε δυο lockdown, δηλαδή κλειστές επιχειρήσεις, με τον τζίρο που σε κάποιους κλάδους δεν ξεπέρασε -στην καλύτερη περίπτωση- το 50%, με την εστίαση που έχασε -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- το 79% του τζίρου του 2019, υπάρχουν τεράστια προβλήματα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και προσθέτει: «Εμείς έχουμε προειδοποιήσει πως με τα σημερινά δεδομένα πάνω από 150.οοο είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να ανοίξουν. Πραγματοποιήσαμε μάλιστα και σχετική έρευνα, όπου το 42% στο χώρο της εστίασης δηλώνει πως δεν θα ξανανοίξει, όπως και το 35% στο λιανεμπόριο αλλά και το 22% στις υπηρεσίες».

Ο ίδιος συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «αυτό καταδεικνύει μια αβεβαιότητα του κόσμου και ταυτόχρονα μια πολύ κακή ψυχολογία. Δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, ας σκεφτούμε τι θα συμβεί το 2021. Αν δεν ανοίξει η αγορά σύντομα, θα υπάρξει μια βροχή υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις. Όταν λοιπόν κληθούν οι επιχειρήσεις να τις καλύψουν τον Μάρτιο-Απρίλιο, θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα οδηγηθούν μοιραία στο κλείσιμο το αργότερο μέχρι το Μάιο. Ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, κάποιες από αυτές πάλι δεν θα έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να ανοίξουν. Οπότε είτε η κυβέρνηση θα δώσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και θα προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του 50% των οφειλών, είτε οδηγούμαστε μοιραία σε μείωση της μεσαίας τάξης ακόμη και σε ποσοστό 50%. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά το επισημαίνει η Κομισιόν όταν προειδοποιεί πως στην Ευρώπη -και ειδικά στη νότια Ευρώπη- υπάρχει κίνδυνος για κλείσιμο του 50% των μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το αίτημα για κούρεμα οφειλών έχει αποκτήσει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, με φωνές από χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία» τονίζει ο κύριος Χατζηθεοδοσίου.

Στην κυβέρνηση το «μπαλάκι»

Υπογραμμίζει δε πως «Με βάση αυτά, το 2021 ξεκινάει με πολύ δυσοίωνους όρους. Χαιρόμαστε που συζητιέται από την κυβέρνηση το αίτημά μας για πιο ευνοϊκούς όρους σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά αυτό δεν φτάνει από μόνο του σε καμιά περίπτωση. Κι αυτό γιατί όλα αυτά τα λεφτά που θα εξοικονομήσει μια επιχείρηση από αυτές τις ρυθμίσεις κυμαίνονται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ. Δεν λέμε πως είναι άσχημα αλλά τόσα είναι. Δυστυχώς αυτά δεν αρκούν».

«Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές: είτε διαχειρίζεται το θέμα με τον τρόπο που προανέφερα, είτε εφόσον ισχυρίζεται πως δεν έχει λεφτά, θα πρέπει να πει ξεκάθαρα στην κοινωνία πως οδηγούμαστε σε μια μείωση των επιχειρήσεων, η οποία θα ξεπεράσει 25-30%. Αυτό συνεπάγεται εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά άνω του 30% αλλά και τρομερά κοινωνικά προβλήματα» προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΕΑ και συνεχίζει:

«Από την πλευρά μας, εμείς αντιπροτείνουμε να ανοίξει με κάποιο τρόπο η αγορά, ώστε να έχουν δυνάμεις και ρευστότητα οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησα σήμερα το άνοιγμα του λιανεμπορίου με SMS ή με τηλεφωνική ενημέρωση. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν κλάδοι, οι οποίοι κατά την περίοδο των γιορτών μόνο, βγάζουν το 40% του ετήσιου τζίρου τους. Αν δεν τους βοηθήσεις όταν θα αρχίσει το πρώτο κύμα των εκπτώσεων στις 8 Ιανουαρίου, τότε θεωρήστε δεδομένο πως ούτε το 50% δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Έκρηξη της ανεργίας

Διευκρινίζει μάλιστα ότι «σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμούμε την προστασία της δημόσιας υγείας, όμως η περίπτωση του click away απέδειξε ότι η κοινωνία βγήκε όλη προς τα έξω χωρίς να αποτραπεί αυτό που φοβόταν η κυβέρνηση, καθώς οι ουρές στα καταστήματα ήταν πολύ μεγάλες. Σας καλώ ευθέως να καταγράψετε ότι όπου κατέστη δυνατό οι κανόνες καταπατήθηκαν, με τους πελάτες να μπαίνουν μέσα σε μαγαζιά. Εμείς λοιπόν προτιμάμε ένα πολύ πιο ελεγχόμενο τρόπο, δηλαδή με ενημέρωση (τηλεφωνική, με SMS ή και email), ώστε να ξέρει κανείς ποιον έχει μέσα στο μαγαζί του και να μπορεί να ελεγχθεί αυτό, σε αντίθεση με την ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει και η οικονομία. Γιατί αν δεν συμβεί αυτό σε μια χώρα, όπως η δική μας που δεν είναι πλούσια όπως η Γερμανία, όπου μπορεί το κράτος να κρατάει τα καταστήματα κλειστά αλλά τους δίνει πίσω το 70%-80% των εσόδων, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα έχει εκτός από οικονομικές και εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις. Θα γλυτώσουμε, όπως έχω ξαναπεί, από τον λοιμό και θα κινδυνέψουμε από λιμό» υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για την απώλεια θέσεων εργασίας ο κύριος Χατζηθεοδοσίου αναφέρει:

«Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, οι νέοι άνεργοι, εφόσον επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια, θα ξεπεράσουν τις 300-400.000. Θα πρέπει να εξηγήσουμε πως ειδικά στις επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης, απασχολούνται 3-10 άτομα. Κατά συνέπεια τυχόν κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του εν λόγω κλάδου θα συμπαρασύρει και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων. Επιπλέον, ακόμη και σήμερα ο πραγματικός αριθμός των ανέργων δεν είναι σε καμιά περίπτωση αυτός που δηλώνει η κυβέρνηση, για να είμαστε ειλικρινής. Όποιος παίρνει το επίδομα, δεν θεωρείται άνεργος. Όταν σταματήσει όμως το επίδομα, άνεργος θα είναι».

Αποκλειστικά στις μεγάλες αλυσίδες το όφελος από το click away

Αφήνει δε αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με την εφαρμογή του click away.

«Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να δηλώνει πως διασώθηκε ένα 30-35% του περσινού τζίρου. Αυτό όμως αφορά τις 100-150 μεγάλες αλυσίδες, που είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το click away αλλά και την κατ’οίκον παράδοση μέσω online παργγελίας» υπογραμμίζει ο κύριος Χατζηθεοδοσίου και καταλήγει αναφέροντας: «Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, ανακοίνωσε πως έκανε τον μεγαλύτερο τζίρο όλων των ετών φέτος. Λογικό είναι, έχει τον μηχανισμό και το έκανε, το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες αλυσίδες. Ο μικρός όμως πως θα μπορέσει να δουλέψει;».

πηγή: tvxs

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε