Αναβάλλονται οσονούπω τα χειρουργεία στην πρώην μεγάλη «αυτοκρατορία». Για πρώτη φορά από τότε που ο σκληρός θατσερισμός διέλυσε μέχρι τα θεμέλια (και) το αξιοζήλευτο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είναι τόσο ορατά τα θλιβερά αποτελέσματα. Εκεί άλλωστε εφαρμόστηκε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, το όραμα δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρπακτικά με ιδιωτικά και ιδιοτελή συμφέροντα βυσσοδόμησαν στην πανάκριβη δημόσια περιουσία που πλήρωνε με το αίμα του ο βρετανικός λαός, όλες οι τιμές κατασκευής και εξοπλισμού διπλασιάστηκαν και αφαίμαξαν το δημόσιο ταμείο, οι ιατρικές υπηρεσίες έγιναν ακριβοθώρητο όνειρο και προσβάσιμες μόνο στους πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές άρχισαν να πληρώνονται με το «κομμάτι», είδαν τους μισθούς τους να κατρακυλούν με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν επικίνδυνα οι υγειονομικοί σε απόλυτους αριθμούς. Ξεκίνησαν τότε οι αθρόες προσλήψεις μεταναστών από φτωχές χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- μια και ακόμα οι μισθοί για τους αλλοδαπούς πολίτες ήταν σχετικά υψηλοί όπως και το πανάκριβο κόστος ζωής.

Η εγκατάλειψη του βρετανικού ΕΣΥ οδηγεί σήμερα στα τραγικά αποτελέσματα και μας δείχνει ολόκληρη την εικόνα μικρογραφία της οποίας τείνει να γίνει και η Ελλάδα. Προηγήθηκε βέβαια το ακόμα χειρότερο παράδειγμα των ΗΠΑ με τους δύο στους τρεις πολίτες να παραμένουν ανασφάλιστοι και απροστάτευτοι ενώ ακόμα και τα ψήγματα αναδιάρθρωσης του Ομπάμα τινάχτηκαν στον αέρα από τον Τραμπ.