Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστολή – γροθιά στο στομάχι από πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ

 kara-tepe-plimmira


Χειρότερη, από πολλές απόψεις, χαρακτηρίζουν πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ την κατάσταση, που είναι αναγκασμένοι να βιώνουν 7.000 άνθρωποι, σε σχέση με αυτή στο στρατόπεδο της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε από τη φωτιά του Αυγούστου. 

Με πρόσφατη επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φαν Ντερ Λάιεν, ζητούν η Ευρώπη να τους φερθεί τουλάχιστον εξίσου με τον τρόπο που φέρεται στα ζώα τονίζοντας πως στερούνται βασικά δικαιώματα ως ανθρώπινα όντα.

«Διαβάσαμε στις εφημερίδες πόσα χρήματα έδωσε η ΕΕ στην ελληνική Κυβέρνηση για να δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις μας. Επίσης εμείς έχουμε μεταξύ μας μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς» λένε στην επιστολή τους.

«Αν θέλετε να μας βοηθήσετε, αναρωτηθείτε: πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα;» σημειώνουν και προσθέτουν ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για τη βελτίωση των συνθηκών στον  καταυλισμό θυμίζοντας ότι την περιμένουν από τον Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, όταν βρέχει ολόκληρο το στρατόπεδο και οι σκηνές πλημμυρίζουν, ενώ δεν υπάρχει θέρμανση, ζεστό νερό και τα παιδιά τους δεν μπορούν να πάνε σε σχολείο ή παιδικό σταθμό. «Αν αρρωστήσουμε περιμένουμε ώρες να πάρουμε ιατρική περίθαλψη και η τροφή είναι επαρκής αλλά όχι υγιεινή».

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι κανένας από τους διαμένοντες «δεν είναι σε θέση να εκφράσει μια “φυσιολογική συμπεριφορά”, γιατί όλη μέρα πρέπει να ψάχνουμε για καθαρό νερό, φαγητό, ένα ζεστό μέρος. Όλοι ζούμε με φόβο και αγωνία. Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά είναι τόσο καταθλιπτικοί που το ένα τρίτο από αυτούς σκέφτονται την αυτοκτονία. Σας ρωτάμε ταπεινά: θα μας συμπεριφέρονταν έτσι εάν ήμασταν ζώα;»

Oι πρόσφυγες θυμίζουν επίσης τις υποσχέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αντ’ αυτού, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, πολλοί περιμένουν ακόμα τη συνέντευξή τους, μερικοί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τέλος, δηλώνουν διαθέσιμοι να βοηθήσουν και να δουλέψουν σκληρά με προσωπική εργασία  για να βελτιωθεί το καμπ, σημειώνοντας πως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται είτε από εθελοντές είτε από οργανώσεις.

*Ακολουθεί όλη η επιστολή  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε