Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υεμένη, Αφγανιστάν και Συρία πρώτες στη λίστα των σοβαρότερων ανθρωπιστικών κρίσεων

 01- Burkina Faso


Η μεγάλη εικόνα: Και οι τρεις αντιμετωπίζουν χρόνια βία και αστάθεια, και η Υεμένη είναι μία από τις τέσσερις χώρες που κινδυνεύουν από πείνα το επόμενο έτος (οι άλλες είναι η Μπουρκίνα Φάσο, το Νότιο Σουδάν και η βορειοανατολική Νιγηρία).

Πρώτα 10: Υεμένη, Αφγανιστάν, Συρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Μπουρκίνα Φάσο, Νότιο Σουδάν, Νιγηρία, Βενεζουέλα, Μοζαμβίκη.

Χώρες λίστας παρακολούθησης: Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κολομβία, Λίβανος, Μάλι, Νίγηρας, Παλαιστίνη, Σομαλία, Σουδάν.

Τα καλά νέα: Σε ενημέρωση με δημοσιογράφους, ο ΔΣ της IRC Ντέιβιντ Μίλιμπαντ σημείωσε ότι η «παγίδα του άμεσου αντίκτυπου του COVID» στις 20 αυτές χώρες ήταν λιγότερο σοβαρή από όσο φοβούνταν.

Ωστόσο, οι έμμεσες επιπτώσεις σε εκστρατείες δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, θεραπείες για ασθένειες όπως η ελονοσία, και ποσοστά υποσιτισμού ήταν σοβαρές λόγω του ιού και των οικονομικών επιπτώσεων του, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού.

Εστιάζοντας: Η Μπουρκίνα Φάσο είναι νέα χώρα στην πρώτη δεκάδα του IRC.

«Μόλις πριν δυο χρόνια, η Μπουρκίνα Φάσο δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικά μαζικές συγκρούσεις ή εκτοπισμούς», σύμφωνα με την έκθεση της IRC. Αλλά ο αριθμός των εκτοπισμένων εκεί έχει διπλασιαστεί φέτος σε πάνω από 1 εκατομμύριο.

«Για πολύ καιρό, η Μπουρκίνα Φάσο γλίτωσε από τις γειτονικές συγκρούσεις», αναφέρει ο διευθυντής της IRC στη χώρα, Αλέν Καβενάιλε, αναφερόμενος στη βία σε άλλες χώρες της κοιλάδας του Σαχέλ, όπως το Μάλι.

Ο πρώην πρόεδρος Blaise Compaoré είχε ουσιαστικά δημιουργήσει μια ανακωχή με τις τοπικές ένοπλες ομάδες, αλλά κατέρρευσε μετά την εκδίωξή του το 2014. Ο μαζικός εκτοπισμός ξεκίνησε το 2018 και επιταχύνθηκε τον τελευταίο χρόνο, λέει ο Καβενάιλε. Μικρές ομάδες ενόπλων μαχητών θα έρθουν συχνά σε μια κοινότητα, θα σκοτώσουν έναν τοπικό ηγέτη και θα αναγκάσουν όλους τους άλλους να φύγουν με τίποτα άλλο εκτός από ρούχα στην πλάτη τους.

Με λίγα προσφυγικά στρατόπεδα ή άλλες εγκαταστάσεις διαθέσιμες, οι εκτοπισμένοι. κυρίως γυναίκες και παιδιά. φιλοξενούνται σε άλλες κοινότητες, με τους πόρους εκεί να στραγγίζονται.

Ο Roch Kabore επανεξελέγη πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο στις 26 Νοεμβρίου. Αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους μαχητές και επιχείρησε να δημιουργήσει «φυσαλίδες ασφαλείας» γύρω από μεγάλες πόλεις.

πηγή: guernicaeu.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρεσιτάλ Πιπιλή – Λοβέρδου: “Οι συνταξιούχοι Έλληνες είναι κακομαθημένοι” και “δεν πεθαίνουνε κιόλας”

Ανδρέας Συγγρός: O «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη & το αστικό κράτος τον τίμησε «εθνικό ευεργέτη»

«Δυστυχισμένοι Αρβανίτες της Αττικής, πού να ξέρετε πως τα έργα και οι δωρεές του  Συγγρού , το πιο πολύ  είναι ιδρώτας και αίμα δικό σας .  Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι  Τοσίτσηδες,  οι  Ζαππαίοι , οι  Μπενάκηδες , οι  Αβέρωφ , οι  Ζωγράφηδες , οι Βαλλιάνοι , οι  Μαρασλήδες  και τράβα κορδέλα,  ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» ….

Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ (vid)

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, μιας χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ κι ο στενότερος συμμάχος των ΗΠΑ,  αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση  για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα (ακούστε το ηχητικό στο τέλος) ότι  δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών»  στην Ανατoλική Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την  αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ  ως «απάντηση»  στην τουρκική προκλητικότητα  στην περιοχή. Ο Ισραηλινός Πρέσβης χάλασε το παραμύθι: Δεν έχουμε νησιά ούτε και άποψη για την ΑΟΖ Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε