Είναι φανερό ότι περίσσεψε η υποκρισία για τις «αντιδημοκρατικές πρακτικές» της κυβέρνησης Λουκασένκο, που «παρανομεί και αυθαιρετεί για να εξοντώσει πολιτικούς της αντιπάλους». Ανεξάρτητα όμως από το τι είναι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας και ποιος είναι πραγματικά ο «ακτιβιστής» που συνελήφθη, προκαλεί πικρό γέλιο να διεκδικούν οι ΗΠΑ, και η ΕΕ τον ρόλο του θεματοφύλακα των δημοκρατικών δικαιωμάτων!

Είναι γνωστό ότι παρόμοιες πρακτικές όχι μόνο έχουν εφαρμόσει ΗΠΑ–ΕΕ αλλά αυτές οι ίδιες έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο αυτών των πρακτικών. Σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις έχουν επιδοθεί τόσο οι ΗΠΑ όσο κι η ΕΕ.

Δεν έχει περάσει καιρός από την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Μήπως όμως ξεχάστηκε η περιβόητη… «air CIA» και οι εκατοντάδες μυστικές πτήσεις των «ιπτάμενων φυλακών» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στα χρόνια μετά την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» το 2001, με δεκάδες από αυτές να σταματούν και σε ελληνικά αεροδρόμια, με απαγωγές υπόπτων που επιβιβάζονταν βίαια σε αεροπλάνα προς άγνωστη κατεύθυνση;

Είναι οι πρώτοι διδάξαντες σε παρόμοιες ενέργειες με αυτές της κυβέρνησης της Λευκορωσίας που σαφώς είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Άρα η στάση τους είναι υποκριτική και ο στόχος τους σαφής καθώς μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος στη Λευκορωσία που είχαν το άρωμα των επεμβάσεων των ΗΠΑ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. ΗΠΑ και ΕΕ αξιοποιούν την αυταρχικότητα της κυβέρνησης Λουκασένκο και η εξέλιξη με την απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους είναι βούτυρο στο ψωμί τους ως ακόμη ένας μοχλός πίεσης προς τη λευκορωσική κυβέρνηση, μετά από προηγούμενες κυρώσεις, απειλές, προειδοποιήσεις, χρηματοδότηση αντιπολιτευόμενων οργανώσεων κ.ά.

Και δυο κουβέντες για τη σύλληψη του ναζιστή που εμφανίζεται στα δυτικά ΜΜΕ ως “ανεξάρτητος δημοσιογράφος”.

Ο Ρομάν Προτασέβιτς δεν είναι τυχαίος. Με συμμετοχή στις αντικομμουνιστικές κινητοποιήσεις στην Ουκρανία το 2014 , ο Ρομάν Προτασέβιτς είναι δραστήριο στέλεχος της ένοπλης νεοναζιστικής οργάνωσης “Μέτωπο Νεολαίας” (δεύτερη φωτογραφία), που συσπειρώνει τους νοσταλγούς της κατοχής της Λευκορωσίας από τους ναζί.

Και βέβαια, δεν έχει κανένα λόγο να κρύβει την ιδεολογική του ταυτότητα, ως νεοναζί εθνοπροδότης που θαυμάζει τους κατακτητές της πατρίδας του, Τεύτονες ιππότες. Αυτό το κατακάθι, που η Λευκορωσία το κατηγορεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, είναι που συγκίνησε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Μια Ε.Ε. που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα σε σφηκοφωλιά κάλυψης των νοσταλγών του ναζισμού σε όλη την ανατολική Ευρώπη.

Ας δούμε κάποιες από τις δραστηριότητες του “ακτιβιστή, ανεξάρτητου δημοσιογράφου” Ρόμαν Προτάσεβιτς

Eνεργό μέλος της εθνικιστικής οργάνωσης «Pahonia», μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει προχωρήσει σε δράσεις μαζί με το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας ήταν ο 26χρονος μπλόγκερ Ρόμαν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη στο Μινσκ από το καθεστώς Λουκασένκο. Την Κυριακή ο Προτάσεβιτς επέστρεφε στη Λιθουανία, τόπο αυτοεξορίας του, από την Ελλάδα, όπου παραβρέθηκε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Svetlana Tikhanovskaya. Μετά την αποχώρησή της, φαίνεται πως ο ίδιος παρέμεινε στη χώρα μας για… διακοπές.

Σε καταστροφή αγάλματος του Λένιν στο Κίεβο το 2014

Κατά τον ουκρανικό εμφύλιο, σύμφωνα με έρευνα της αντιναζιστικής ερευνητικής πλατφόρμας FoiaRequest.net (https://cutt.ly/wnwpHBc), ο Προτάσεβιτς ήταν μέρος ακροδεξιών διαδηλωτών του Μαϊντάν στο Κίεβο τη διετία 2013-2014, ενώ μια εικόνα στο Facebook τον δείχνει, φορώντας τη σημαία της λευκής δημοκρατίας της Ρουθηνίας (Υπερκαρπάθια Ουκρανία), να συμμετέχει στην καταστροφή ενός αγάλματος του Λένιν. Σύμφωνα μάλιστα με φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Προτάσεβιτς «υπηρέτησε στον τομέα επικοινωνίας του τάγματος Αζόφ κατά τον πόλεμο στο Ντονμπάς».

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2018

Ο ίδιος παρακολούθησε από κοντά, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2017, σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, ευρισκόμενος, όπως φαίνεται από φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις γραμμές νεοναζιστικού μαύρου μπλοκ. Συμμετείχε μάλιστα στην εγκατάσταση ενός προσωρινού εθνικιστικού μνημείου αλλά και σε δράσεις συμβολικού καψίματος βιβλίων. Τον Απρίλιο του 2018 βρέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον για σειρά επαφών, στην «πιο σημαντική εβδομάδα της ζωής» του, όπως έγραψε ο ίδιος. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε να εργάζεται στο υποστηριζόμενο οικονομικά από τις ΗΠΑ ραδιόφωνο Euroradio.fm.

Με χαρακτηριστική χιτλερικής έμπνευσης “αρχαιολευκορωσική” εμφάνιση,

Ο Προτάσεβιτς διετέλεσε το 2020 ιδρυτής και αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων Nexta, ενός καναλιού στο Telegram, υποστηριζόμενου από το πολωνικό-λευκορωσικό κανάλι Belsat. Το εντυπωσιακό ήταν πως το Nexta, που πρωτοστάτησε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και φέρεται να χρηματοδοτείται από πολωνικές μυστικές υπηρεσίες, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, έχοντας πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, σε μια χώρα, πάντως, που κατατάσσεται στον πάτο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (158η θέση σε 180 χώρες).

Επικεφαλής ενός από τα μαυροντυμένα Τάγματα Εφόδου του νεοναζιστικού Μετώπου Νεολαίας.

Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Είναι προσφιλής και διαχρονική τακτική των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων να χρηματοδοτούν αδρά και να “στήνουν” οργανώσεις που με διάφορους τρόπους προωθούν τα συμφέροντά τους στο εσωτερικό τρίτων χωρών.

Μια απλή επίσκεψη μόνο στο επίσημο site του National Endowment for Democracy – NED, που αποτελεί επίσημα οργάνωση – παρακλάδι της CIA, αρκεί για να δει κανείς τα τεράστια ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνται τέτοια “κέντρα” στη Λευκορωσία και πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

https://www.e-prologos.gr