Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Γιατί επανακάμπτει ο Γ. Παπανδρέου;


Γράφει ο Δημήτρης Δεσύλλας

[Το άρθρο είχε γραφτεί πριν φύγει από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά]

Η πολιτική επανεμφάνιση του Γ. Παπανδρέου (ΓΑΠ) είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης των εξής παραγόντων:

1. Του απρόβλεπτου γεγονότος της αποχώρησης της Φ. Γεννηματά από την αρχηγία του ΚΙΝΑΛΛ για λόγους υγείας.

2. Αστικών και επιχειρηματικών επιδιώξεων για πιο αποτελεσματικό πολιτικό δικομματισμό – διπολισμό: Ισχυρή – αυτοδύναμη ΝΔ και ως εναλλακτική λύση η “κεντροαριστερή” συνεργασία – συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για νέο δίπολο που θα ενσωματώνει καλύτερα γι’ αυτούς την επερχόμενη εργατική και λαϊκή οργή (ακρίβεια κ.α.) απ’ ότι το υπάρχον δικομματικό σχήμα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

3. Της προσπάθειας μετάγγισης στην Ελλάδα της επανάκαμψης, διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη, της νεοσυντηρητικής – νεοκεϋνσιανικής σοσιαλδημοκρατίας.

4. Του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος στις επόμενες διπλές εκλογές του 2022. Με κάλπικη “αναλογική” στις πρώτες και υπερενισχυμένη – ληστρική στις δεύτερες.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) να παίξει ρυθμιστικό – συγκυβερνητικό ρόλο. Συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώριμη για τα Ελληνικά δεδομένα και επιπλέον παραχωρεί πολιτικό χώρο και ρόλο στην Αριστερά.

5. Των εντόνων αντιπαραθέσεων των ομάδων και μηχανισμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ. ΑΛΛ.) για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ.

6. Των προσωπικών φιλοδοξιών του ίδιου του ΓΑΠ, να γίνει τώρα ο πολιτικός ρυθμιστής και ως συγκυβερνήτης με τον ΣΥΡΙΖΑ να “ξεπλύνει” τον εαυτό του και ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ, από το Καστελόριζο, τα δύο πρώτα μνημόνια και τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη (κυβέρνηση Παπαδήμου).

Γίνεται σφοδρή ενδοαστική διαμάχη και παρέμβαση των καθεστωτικών ΜΜΕ, για το ποιόν ωφελεί και ποιόν βλάπτει η εκλογή του ΓΑΠ στην ηγεσία ΠΑΣΟΚ (Μητσοτάκη ή Τσίπρα) και ποιόν πρέπει να στηρίξουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ (Λοβέρδο ή ΓΑΠ).

Εκείνους που σίγουρα ζημιώνει, άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα, είναι τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό, το κίνημα και την Αριστερά.

Νέα Ιωνία 25/10/2021

https://pandiera.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%ce%b3-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%85/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pandiera%2Fkadd+%28Pandiera.gr+RSS%29


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μ-Λ ΚΚΕ : Κυριακή 28 Απρίλη στην Πλατεία Καισαριανής και πορεία στο Σκοπευτήριο

Το Μ-Λ ΚΚΕ, 80 χρόνια από την ανυπέρβλητη θυσία των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Καισ...