Επιμέλεια: Κατερίνα Κουτσελάκη

Εκατομμύρια Βρετανοί προκαλούν στον εαυτό τους «σιωπηλό κακό» μέσω της επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ στο σπίτι, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς τα σχετικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η εν λόγω συνήθεια έχει εκτοξευτεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι τα νέα στοιχεία αφορούν μόνο την Αγγλία, ωστόσο το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία πίνουν κρασί, μπύρα ή οινοπνευματώδη ποτά σε ποσότητες επιβλαβείς για την υγεία τους, σύμφωνα με στοιχεία του Κυβερνητικού Γραφείου για τη Βελτίωση της Υγείας και τις Ανισότητες.

Η καθηγήτρια Τζούλια Σινκλέρ, πρόεδρος του Τμήματος Εθισμών κι Εξαρτήσεων στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιατρικής, επισημαίνει ότι η στροφή στην κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid – 19 ευθύνεται εν μέρει για την άνοδο της κατάχρησης, που συνήθως διαρκεί περισσότερες ώρες από ότι αν γινόταν η κατανάλωση σε μια παμπ. 

Τα στοιχεία που βασίζονται σε έρευνες του YouGov δείχνουν ότι το 18,1% των ενηλίκων στην Αγγλία έπιναν με «αυξανόμενο ή υψηλότερο κίνδυνο» τους τρεις μήνες έως το τέλος Οκτωβρίου 2021, που αντιστοιχεί σε 8 εκατομμύρια άτομα.

Πρόκειται για πολύ υψηλότερο νούμερο από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την πανδημία, όταν το 12,4% ή περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι έπιναν σε αυτά τα επίπεδα, με τα αντίστοιχα νούμερα και ποσοστά τον Οκτώβριο του 2019 να είναι 11,9%, ή περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το NHS συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Η αυξανόμενη κατανάλωση αλκοόλ ή ο υψηλότερος κίνδυνος κατανάλωσης αλκοόλ ορίζεται από τα τεστ για τον έλεγχο της αναγνώρισης διαταραχών από τη χρήση αλκοόλ, που πραγματοποιούν επαγγελματίες, τα οποία θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των ανθρώπων. Εξετάζουν για παράδειγμα, πόσο συχνά πίνουν οι άνθρωποι, πόσες μονάδες καταναλώνουν τη φορά, αν αισθάνονται ποτέ ένοχοι και αν μερικές φορές, λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ασυνεπείς στις συνήθεις δραστηριότητές τους. 

Η Σινκλέρ τονίζει ότι τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπερδιπλάσιος αριθμός ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες πίνουν αλκοόλ σε επικίνδυνα επίπεδα, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και το άγχος που προκαλεί η πανδημία, ενώ κάποιοι έχουν διαμορφώσει συνήθειες που αφορούν το αλκοόλ.

Ερωτηθείσα εάν τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος θα μπορούσαν να θεωρηθούν το «νέο φυσιολογικό», η Σινκλέρ απάντησε στο PA Media: «Το καλύτερο και πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι οι πότες υψηλότερου κινδύνου θα επιστρέψουν τα επόμενα πιθανώς πέντε χρόνια στον κανονικό κίνδυνο κατανάλωσης αλκοόλ – πίσω εκεί που ήταν. Αλλά οι άνθρωποι δεν θα γυρίσουν ξαφνικά εκεί που ήταν – κανείς από εμάς δεν θα γυρίσει ξαφνικά πίσω.

Αυτό που θα δούμε είναι ότι μερικοί άνθρωποι που ίσως έπιναν επικίνδυνα πολύ, αλλά δεν ήταν σωματικά εξαρτημένοι, θα έχουν φτάσει πλέον σε αυτό το σημείο του σωματικού εθισμού και η περίπτωση αυτή δεν αφορά μια ομάδα που μπορεί ξαφνικά να απομακρυνθεί από αυτήν την εξάρτηση.

Αυτό που ήταν πραγματικά ξεκάθαρο ήταν ότι ακόμη και εννέα μήνες κατανάλωσης αλκοόλ, όπως είδαμε το 2020, ήταν αρκετοί για να σπρώξουν ένα ολόκληρο πλήθος ανθρώπων πέρα από τα όρια. Δεν έχουμε δει ακόμη τα φετινά δεδομένα, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι θα είναι σημαντικά».

Η Σινκλέρ σημείωσε ότι μερικοί άνθρωποι που δεν έπιναν ποτέ, παρά μόνο όταν έβγαιναν έξω ή πήγαιναν σε παμπ, τώρα έπιναν στο σπίτι. «Στη συνέχεια, έχετε κάποιες περιοδικές στιγμές που μπορείτε να πιείτε και στην παμπ», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλάζετε ξαφνικά τη συμπεριφορά σας στο να μην πίνετε στο σπίτι ή το ποτό στην παμπ γίνεται πλέον το επιπλέον;»

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν φτάσει ακόμη στο στάδιο που να συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα και προκαλούν στον εαυτό τους «σιωπηλό κακό», εκτίμησε. Το ποτό στο σπίτι «μπορεί να συνεχιστεί για ώρες» και οι άνθρωποι δεν ελέγχουν τις ποσότητες, καθώς «τα ποτά δεν έρχονται σε μερίδες», είπε.

Η Σινκλέρ ανέφερε ακόμη ότι οι ασθενείς εισάγονταν στα νοσοκομεία σε «πολύ πιο σοβαρή» κατάσταση. «Είχαμε περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από τρομώδες παραλήρημα – το πραγματικά απειλητικό για τη ζωή μέρος του στερητικού του αλκοόλ συνδρόμου – και καταλήγουν στην εντατική», είπε. «Έχω δει περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο μας σε αυτή την κατάσταση [κατά τη διάρκεια της πανδημίας] από ό,τι έχω δει τα προηγούμενα έξι χρόνια».

πληροφορίες από: theguardian.com