Η σφαγή του Kent και το “Ohio” των Crosby, Stills, Nash & Young 

 Το ημερολόγιο έγραφε 21 Μαΐου 1970… 

Από το μακρινό Λος Άντζελες, ο Καναδός τραγουδοποιός Νιλ Γιανγκ συγκλονισμένος από το «Μακελειό του Κεντ», εμπνεύστηκε το τραγούδι “Ohio”. Στις 21 Μαΐου 1970 μπήκε στο στούντιο μαζί με τους Ντέιβιντ Κρόσμπι, Στέφεν Στιλς και Γκράχαμ Νας.

Οι τέσσερις τους αποτελούσαν τους Crosby, Stills, Nash & Young ή CSN&Y, ένα από τα σπουδαιότερα και επιδραστικότερα συγκροτήματα στην ιστορία της αμερικάνικης ροκ μουσικής.

Ο Neil Young όταν έγραφε αυτούς τους στίχους: «Οι τενεκεδένιοι στρατιώτες και ο Νίξον έρχονται, είμαστε πλέον μόνοι μας, αυτό το καλοκαίρι ακούω τα τύμπανα να χτυπάνε, τέσσερις νεκροί στο Οχάιο», ίσως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δημιουργούσε ένα από τα μουσικά σύμβολα του αγώνα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ…

Πώς άρχισαν όλα… 

4 Μάη 1970: «Πώς γίνεται να το βάζεις στα πόδια όταν γνωρίζεις;»

Η 4η Μάη του 1970 ήταν η τέταρτη μέρα μιας σειράς κινητοποιήσεων στο πανεπιστήμιο του Κεντ στο Οχάιο των Η.Π.Α. ενάντια στην απόφαση του προέδρου Νίξον να κλιμακώσει τον πόλεμο με στρατιωτικές επιχειρήσεις στη, γειτονική με το Βιετνάμ, Καμπότζη. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της εθνοφρουράς, οι φοιτητές δεν διαλύθηκαν και ακολούθησαν αψιμαχίες με πετροπόλεμο και δακρυγόνα. Κάποια στιγμή, οι στρατιώτες της εθνοφρουράς, προελαύνοντας εφ´ όπλου λόγχη, άνοιξαν πυρ ενάντια στο πλήθος δολοφονώντας τέσσερις και τραυματίζοντας άλλους εννιά φοιτητές, ένας από τους οποίους έμεινε παράλυτος.

Οι τέσσερις δολοφονημένοι φοιτητές-φοιτήτριες του Kent State University: Allison Krause, 19 χρονών, William Schroeder, 19 χρονών, Jeffrey Miller, 20 χρονών, Sandra Scheuer, 20 χρονών.

Εκατοντάδες κολέγια, γυμνάσια και πανεπιστήμια έκλεισαν τις επόμενες μέρες ως αντίδραση στο μακελειό, σε μια πρωτοφανή μαθητική-φοιτητική απεργία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000.000 μαθητών και φοιτητών η οποία αποτέλεσε ορόσημο στον αντιπολεμικό αγώνα της εποχής.

Αυτή η μέρα γέννησε ένα μαζικό κίνημα αντίστασης. Ταυτόχρονα ένα τραγούδι γράφτηκε: απέκτησε ύπαρξη, ουσία και πολιτικό εκτόπισμα.

«Δεν γίνεται να είσαι άνθρωπος και να αδιαφορείς γι αυτό» θα πει ο David Crosby.

Ο Graham Nash θα προσθέσει: «Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη συνείδηση, στο νου όλων των φοιτητών, όχι μόνο στην Αμερική, μα και παγκόσμια. Να είναι άγρυπνοι και έτοιμοι να σηκωθούν και να γίνουν υπολογίσιμοι».

O συνθέτης και στιχουργός του τραγουδιού Neil Young περιγράφει πως τα γεγονότα του Kent αποτέλεσαν «ίσως το πιο σπουδαίο μάθημα που πήρα ποτέ μου σε ένα αμερικάνικο τόπο εκπαίδευσης».

Έτσι, οι Crosby, Stills, Nash & Young κυκλοφορούν ένα από τα πιο σημαντικά και γνωστά τους κομμάτια: Το οργισμένο “Ohio” ή αλλιώς “Four dead in Ohio”.

Στείλανε τις ηχογραφήσεις του τραγουδιού στην Atlantic Records μαζί με ένα αντίγραφο του Συντάγματος των ΗΠΑ αλλά με μια μικρή παρέμβαση: το στείλανε τρυπημένο από τέσσερις σφαίρες.

Το τραγούδι αναρωτιέται: «Τέσσερις νεκροί στο Ohio, πώς μπορείς να το βάζεις στα πόδια λοιπόν, όταν γνωρίζεις;». Γράφτηκε ακαριαία και ηχογραφήθηκε σε μια ώρα, μπροστά στη συγκλονιστική-ιστορική φωτογραφία του Τζων Φίλο που απαθανάτισε την 14χρονη Μαίρη Αν Βέκιο πάνω απ’ το πτώμα του Τζέφρυ Μίλερ.

Λίγες μέρες μετά και οι σοβαρές συνέπειες της κρατικής καταστολής γίνονται εμφανείς:

Ξεκινά η πρώτη πανεθνική φοιτητική απεργία στις ΗΠΑ με συμμετοχή 4 εκατομμυρίων φοιτητών και 175.000 καθηγητών.

850 σχολές και πανεπιστήμια καταλαμβάνονται από φοιτητές.

100 μουσεία κατεβάζουν ρολά, αλληλέγγυα στο φοιτητικό κίνημα,

και 150 χιλιάδες φοιτητές περικυκλώνουν τον Λευκό Οίκο, τους Νίξον και Κίσινγκερ ενώ αυτοί έγκλειστοι και πολιτικά έντρομοι προστατεύονται από το στρατό.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στις ζούγκλες και στους τάφους του Βιετνάμ και της Καμπότζη, ολόκληροι λόχοι, φορώντας ως ένδειξη πένθους μαύρα περιβραχιόνια, αρνούνται να πολεμήσουν.

Ταυτόχρονα γίνονται διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε 22 στρατιωτικές αμερικάνικες βάσεις.

Δυο μήνες από το αιματοκύλισμα της 4ης του Μάη 1970, οι Αμερικάνοι φεύγουν από την Καμπότζη και ο Νίξον γίνεται ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραιτείται. Το μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό Business Week αναφέρει και ταυτόχρονα προειδοποιεί πως «αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δομής του έθνους».

Η ηχογράφηση δεν κράτησε παρά λίγες ώρες και στις αρχές Ιουνίου το τραγούδι κυκλοφόρησε σε σινγκλ, φθάνοντας στο Νο14 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Η άλλη πλευρά του μικρού δίσκου περιείχε το τραγούδι του Στέφεν Στιλς, “Find the Cost of Freedom”.

Η Mary Ann Vecchio σηκώνει τα χέρια και ουρλιάζει γονατίζοντας δίπλα στο σώμα ενός φοιτητή που έχει χτυπηθεί και είναι πεσμένος μπρούμυτα στην πανεπιστημιούπολη του Kent State University, Kent, Ohio, στις 4 Μαΐου 1970. Είναι η ημέρα που μια διαδήλωση για τον πόλεμο του Βιετνάμ έληξε με πυροβολισμούς της Εθνικής Φρουράς που άφησαν τέσσερις νεκρούς. Τη φωτογραφία τράβηξε ο John Filo. (AP Photo/John Filo)

Πολλοί εμπορικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν να παίξουν το τραγούδι, λόγω των αναφορών του στις ευθύνες του προέδρου Νίξον για το μακελειό στο Κεντ. Αγκαλιάστηκε, όμως, από τους κολεγιακούς και πανεπιστημιακούς σταθμούς κι έγινε ένα από τα μουσικά σύμβολα του αγώνα κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο συγκλονιστικά τραγούδια διαμαρτυρίας που μας έχει δώσει η ροκ μουσική.

Το “Ohio” δεν συμπεριλήφθηκε σε κάποιο άλμπουμ του συγκροτήματος, παρά μόνο στο διπλό live, “Four Way Street” (1971) και στη συλλογή “So Far” (1974). Επίσης, στη συλλογή “Decade” (1977) και στο “Live at Massey Hall” (2007) του Νιλ Γιανγκ. Το Δεκέμβριο του 2004, επιλέχτηκε στην 395η θέση στον περίφημο κατάλογο του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών.

Το “Ohio” έχουν διασκευάσει σπουδαία ονόματα της μουσικής, όπως οι Isley Brothers, Πολ Γουέλερ, Mott the Hoople, Dandy Warhols, Black Crowes και Devo. Οι τελευταίοι είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με το κομμάτι. Δύο από τα μέλη του σπουδαίου αμερικανικού συγκροτήματος του new wave, οι Τζέρι Καζάλε και Μαρκ Μάδερσμπο, ήταν φοιτητές στο Κεντ την εποχή του αιματηρού επεισοδίου. Ο Καζάλε ήταν ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού και γνώριζε δύο από τα θύματα. Τότε δεν είχε εντυπωσιαστεί από το τραγούδι, καθώς πίστευε ότι ήταν μια «αρπαχτή από κάποιους πλούσιους χίπις που ήθελαν να βγάλουν λεφτά». Αργότερα αναθεώρησε την άποψη του αυτή και οι Devo συμπεριέλαβαν μία διασκευή του “Ohio” στο άλμπουμ τους “When Pigs Fly: Songs You Never Thought You’d Hear ” (2002).

Οι στίχοι του “Ohio”  

Tin soldiers and Nixon coming,
We’re finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.

Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?

Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?

Tin soldiers and Nixon coming,
We’re finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.

https://www.e-prologos.gr/%ce%b7-%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-kent-state-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-oh-2/