Ανάγκη πανεργατικού συναγερμού για την απόκρουσή του
Ένα ακόμα σκληρό αντεργατικό νομοσχέδιο φέρνει ξανά στη Βουλή η κυβέρνηση, εν μέσω καλοκαιριού και αδειών, όπως το συνηθίζει, για να περιορίσει τις εργατικές αντιδράσεις. Με το νέο νομοσχέδιο προωθείται ένα βαρύτερο χτύπημα στο χρόνο εργασίας των εργαζομένων αλλά και στην πληρωμή τους, με κομβικά σημεία τη 13ωρη(!) ημερήσια εργασία και την ολοκληρωτική ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας σε όλους τους τομείς του εργασιακού χρόνου.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει τις πιο άγριες εκμεταλλευτικές απαιτήσεις των εργοδοτών με μέτρα μεγαλύτερης εργασιακής εξουθένωσης και εξάντλησης των εργαζομένων, μεγαλύτερης εξάλειψης της σταθερής και κανονικής απασχόλησής τους, μεγαλύτερης εκμετάλλευσής τους και μεγαλύτερου σαρώματος των δικαιωμάτων τους για ξεκούραση, προσωπική και οικογενειακή ζωή.
Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα σύνολο διατάξεων με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να καθιερώσει καθολικά τη 13ωρη(!) ημερήσια εργασία και να ελαστικοποιήσει ολοκληρωτικά τις ώρες εργασίας του εργαζόμενου με τη θεσμοθέτηση της εβδομαδιαίας διευθέτησης του χρόνου εργασίας, της ολιγοήμερης ταχείας πρόσληψης και απόλυσης, της ελαστικοποίησης ακόμα και της ετήσιας άδειας των εργαζομένων, της ενίσχυσης της εκ περιτροπής απασχόλησης. Επιδιώκει επίσης και την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για υπερωρίες.
Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Εργασίας τιτλοφορώντας το προκλητικά: «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας – Στήριξη στον Εργαζόμενο – Προστασία στην Πράξη». Μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, μέσα σε όλη αυτό το σκηνικό δυσωδίας που έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρθηκε με θράσος στο εν λόγω νομοσχέδιο ως «ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας» που αναλαμβάνει η κυβέρνησή του!
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση θεσμοθετεί εργασία 13 ωρών την ημέρα στον ίδιο εργοδότη. Το πρώτο βήμα για 13ωρες εργασία την ημέρα το έκανε πέρυσι η κυβέρνηση με το νόμο Γεωργιάδη, που θέσπισε 13 ώρες εργασία την ημέρα σε δύο εργοδότες. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εργασίας επιχειρηματολογούσε με απύθμενο κυνισμό πως έδινε τη δυνατότητα για «πρόσθετη εργασία» και του «δικαιώματος στο επιπλέον εισόδημα», σε δεύτερο εργοδότη. Τώρα έρχεται η περαιτέρω βάρβαρη εξέλιξη της αντεργατικής νομοθεσίας με την οποία οι 13 ώρες εργασίας θα μπορούν να εφαρμοστούν, με τη βούλα του νόμου πλέον, από τον ίδιο εργοδότη και άρα για το σύνολο των εργαζομένων και των κλάδων.
Κομβικό σημείο των νέων ρυθμίσεων αποτελεί η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Πρόκειται για δυσμενέστατη για τους εργαζόμενους αλλαγή, στη συνέχεια προηγούμενης νομοθεσίας που ορίζει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης αποκτά νόμιμα πλέον το δικαίωμα να κάνει τη ζωή του εργαζόμενου λάστιχο σε εβδομαδιαία βάση έχοντας όλες τις επιλογές: 13ωρο συνεχόμενης εργασίας, 4ήμερο, ακόμα και εργασία πάνω από 13 ώρες κάποιες μέρες της εβδομάδας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υπουργός αναφερόμενη στην 4ήμερη εργασία: «Σήμερα μπορούσε κανείς να έχει 4ήμερη εργασία μόνο για ένα 6μηνο. Με το νομοσχέδιο μπορείς να δουλεύεις 4 ημέρες για όλο τον χρόνο…» και, όπως μας πληροφορεί, η μόνη προϋπόθεση για αυτό είναι να… συμφωνήσουν μεταξύ τους εργοδότης και εργαζόμενος.
Πρόκειται για το βαρύτερο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα που επιφέρει η τροποποίηση της περιόδου αναφοράς της διευθέτησης του χρόνου εργασίας από εξαμηνιαία σε εβδομαδιαία βάση. Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε ότι έτσι το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας «εξορθολογίζεται» ώστε να εξυπηρετεί την«ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής». Κοροϊδεύει δηλαδή στα μούτρα τους εργαζόμενους, καθώς η ρύθμιση είναι προς όφελος και μόνο των εργοδοτών, για τα διαστήματα με μεγαλύτερο φόρτο δουλειάς. Αυτά τα διαστήματα θα καλείται, λίγες πια μέρες πριν, να καλύπτει ο εργαζόμενος με περισσότερες ώρες ορισμένες μέρες.
Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπεται το δικαίωμα που αποκτούν οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν υπερωριακή απασχόληση και στις συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία.
Προβλέπει επίσης fast track, με ένα μήνυμα στο κινητό όπως θριαμβολογεί η κυβέρνηση, διαδικασίες προσλήψεων -ακόμη και για εργασία 2 ημερών- αλλά και απολύσεων που βαφτίζονται στο πιο εύηχο… «οικειοθελείς αποχωρήσεις» γι’ αυτό και, όπως επισημαίνει η υπουργός, το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται πουθενά σε απολύσεις.
Ρυθμίσεις προβλέπει ακόμη και σε σχέση με την άδεια των εργαζομένων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού: «Σήμερα υπάρχει το να παίρνεις την άδειά σου όλη μαζί ή να την σπας σε 2 κομμάτια. Η ρύθμιση που φέρνουμε δίνει μία μεγαλύτερη ελευθερία στον εργαζόμενο να καταθέσει ένα διαφορετικό αίτημα. Και αυτό θέλει συμφωνία από τα 2 μέρη». Πρόκειται για την απογείωση της «ευελιξίας», η οποία εισάγεται ακόμη και στις ετήσιες άδειες αναψυχής των εργαζομένων με τρόπο έμμεσο και πονηρό, ως δυνατότητα υποτίθεται των εργαζομένων. Οι οποίοι -όπως προκλητικά παρουσιάζεται- θα μπορούν να υποβάλλουν οι ίδιοι αίτημα για σπάσιμο της άδειας ακόμα και σε πενθήμερα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα εξαναγκάζονται σε κατακερματισμό της άδειάς τους από τους εργοδότες ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Το νομοσχέδιο, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει επίσης άλλο ένα δώρο προς τους προσφιλείς μεγαλοεργοδότες, καθώς η πρόσφατη απαλλαγή που έλαβαν, για να μην πληρώνουν τις προσαυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές στην περίπτωση υπερεργασίας, υπερωριών, νυχτερινών και αργιών, τώρα επεκτείνεται και σε προσαυξήσεις που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και προσαυξήσεις που χορηγούνται οικειοθελώς από τον εργοδότη. Στην ουσία επεκτείνεται το δικαίωμα της νόμιμης απαλλαγής εισφορών από τις επιχειρήσεις και ένα μέρος του μισθού δεν θα υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.
Μπροστά στην επικείμενη εισαγωγή αυτού του σκληρού αντεργατικού νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή, είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο και τις συνέπειές του. Και ανάγκη άμεσα να πιεσθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για πανελλαδικές μαζικές εργατικές-απεργιακές κινητοποιήσεις -όχι μία της τελευταίας στιγμής- για να αποτραπεί η ψήφισή του!
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου