Πάνω από 400 νεφροπαθείς έχουν πεθάνει λόγω συνθηκών που σχετίζονται με τον πόλεμο και συνεχιζόμενων περιορισμών από τον Οκτώβριο του 2023
Τουλάχιστον 350 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στη Γάζα αντιμετωπίζουν άμεσο θάνατο, καθώς το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα της Λωρίδας ανακοίνωσε τη διακοπή των συνεδριών αιμοκάθαρσης λόγω έλλειψης καυσίμων.
Το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής του Συγκροτήματος al-Shifa στην πόλη της Γάζας ανακοίνωσε ότι η πτέρυγα αιμοκάθαρσης θα έκλεινε εντελώς μέχρι το μεσημέρι, καθώς τα καύσιμα που χρειάζονταν για τη λειτουργία των γεννητριών είχαν εξαντληθεί.
«Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα», δήλωσε στο Middle East Eye ο Δρ. Μουχάμαντ Αμπού Χασίρα, ειδικός στην εσωτερική παθολογία και τη νεφρολογία στο Ιατρικό Συγκρότημα al-Shifa.
«Κατά τη διάρκεια των χειρότερων περιόδων του πολέμου, η μονάδα αιμοκάθαρσης αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της πολλές φορές για αρκετές ημέρες λόγω των ισραηλινών επιδρομών στο νοσοκομείο. Σήμερα, το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί μερικώς, αλλά απλώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης επειδή δεν υπάρχουν καύσιμα».
Ο Δρ. Αμπού Χασίρα επιβεβαίωσε ότι η πτέρυγα αιμοκάθαρσης είχε κλείσει εντελώς νωρίτερα μέσα στην ημέρα, με τη μικρή ποσότητα καυσίμου που είχε απομείνει να λειτουργεί με μία μόνο γεννήτρια που προοριζόταν αποκλειστικά για τη μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ήρθαν σήμερα και αναγκαστήκαμε επώδυνα να τους ζητήσουμε να επιστρέψουν σπίτι τους. Αυτό έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους», πρόσθεσε.
Στις 19 Ιουνίου, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι ζωτικές υπηρεσίες απέχουν «ώρες» από το κλείσιμο.
«Είμαστε πραγματικά -εκτός αν αλλάξει η κατάσταση- ώρες μακριά από μια καταστροφική παρακμή και το κλείσιμο περισσότερων εγκαταστάσεων εάν δεν εισέλθουν καύσιμα ή δεν ανακτηθούν περισσότερα καύσιμα αμέσως», δήλωσε η Όλγα Τσερέβκο από το γραφείο συντονισμού βοήθειας του ΟΗΕ, OCHA.
Σύμφωνα με το OCHA, μεταξύ 15 Μαΐου και 9 Ιουνίου, οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα 14 φορές, εμποδίζοντας την ανάκτηση καυσίμων και με αποτέλεσμα την λεηλασία περίπου 260.000 λίτρων απαραίτητων για τη λειτουργία νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών διάσωσης.
Κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας
«Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί στη γιαγιά μου αν δεν κάνει τις τακτικές συνεδρίες αιμοκάθαρσης αυτή την εβδομάδα. Είχαν ήδη μειωθεί από τρεις σε μόλις δύο την εβδομάδα», δήλωσε ο 31χρονος Άχμεντ αλ-Σαγέντ στο MEE.
«Αν χάσει έστω και μία συνεδρία, νιώθει ασφυξία και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Αλλά αν ξεπεράσει αυτό το όριο, το σώμα της αρχίζει να πρήζεται και δεν θα αργήσει να πεθάνει».
Πριν από το πρόσφατο κλείσιμο της πτέρυγας αιμοκάθαρσης, οι ασθενείς αντιμετώπιζαν αρκετές προκλήσεις που συχνά διέκοπταν ή ακύρωναν τις συνεδρίες τους.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, η πόλη της Γάζας είχε χάσει σχεδόν όλη την παραγωγική της ικανότητα νερού, με περίπου το 88% των πηγαδιών ύδρευσης και το 100% των μονάδων αφαλάτωσης να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την Oxfam International.
Αυτή η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης έχει αφήσει το ιατρικό προσωπικό να αγωνίζεται να εξασφαλίσει το καθαρό νερό που απαιτείται για τη λειτουργία των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.
Ακόμα και μετά την κατάπαυση του πυρός και τη μερική ανοικοδόμηση της πτέρυγας αιμοκάθαρσης της αλ-Σίφα, η έλλειψη νερού παραμένει κρίσιμη, συνεχίζοντας να απειλεί τη ζωή των ασθενών που δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τακτική, αδιάλειπτη φροντίδα.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι συνεδρίες αιμοκάθαρσης έχουν ακυρωθεί λόγω έλλειψης νερού.
«Ήδη δυσκολευόμαστε με τις μετακινήσεις, συχνά περπατάμε σχεδόν όλη τη διαδρομή σπρώχνοντάς την σε αναπηρικό καροτσάκι για να φτάσει στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο Sayed.
«Λόγω της κρίσης καυσίμων, τα ταξί σπάνια είναι διαθέσιμα. Μερικές φορές χάνουμε εντελώς τη συνεδρία αιμοκάθαρσής της ενώ ψάχνουμε για ταξί ή επειδή φτάνουμε πολύ αργά».
Από τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 400 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πεθάνει λόγω των συνθηκών που σχετίζονται με τον πόλεμο και των συνεχιζόμενων περιορισμών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Η κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης οφείλεται στις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις σε νοσοκομεία, στους συνεχιζόμενους αποκλεισμούς βασικών φαρμάκων και στη διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας, των τροφίμων και του νερού.
Αλλά το πιο θανατηφόρο πλήγμα για τους νεφροπαθείς ήρθε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα της Γάζας.
Έκτοτε, η πτέρυγα αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου αγωνίζεται να διατηρήσει τη λειτουργία της.
Επικείμενος θάνατος
Σύμφωνα με τους γιατρούς στο Νοσοκομείο αλ-Σίφα, οι θάνατοι περίπου του 41% των νεφροπαθών από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν μείωσαν την πίεση στις μονάδες αιμοκάθαρσης, καθώς ο αριθμός των κατοίκων που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα και καθαρό πόσιμο νερό.
Τα αρχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας δείχνουν ότι υπάρχουν 728 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια σε όλη την παράκτια περιοχή, κατανεμημένοι σε τέσσερα κέντρα αιμοκάθαρσης στη βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα.
Περίπου οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.
Συνήθως, οι ασθενείς χρειάζονται 12 ώρες αιμοκάθαρσης την εβδομάδα. Ωστόσο, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες πριν από το κλείσιμο της μονάδας αιμοκάθαρσης, το νοσοκομείο μπορούσε να παρέχει μόνο τέσσερις έως έξι ώρες αιμοκάθαρσης ανά ασθενή.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 30 μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι διαθέσιμα στο Νοσοκομείο al-Shifa, εξυπηρετώντας πάνω από 350 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα, ειδικά μετά τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις του κέντρου αιμοκάθαρσης Noura al-Kaabi στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο, το οποίο παρείχε ζωτικές υπηρεσίες αιμοκάθαρσης.
«Το κλείσιμο της μονάδας αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο αλ-Σίφα σήμερα σημαίνει τον επικείμενο θάνατο εκατοντάδων ασθενών», δήλωσε ο Δρ Αμπού Χασίρα.
«Η κατάσταση ορισμένων ασθενών θα αρχίσει ήδη να επιδεινώνεται σήμερα επειδή έχασαν τη συνεδρία αιμοκάθαρσης, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μόνο δύο ή τρεις ημέρες πριν η κατάστασή τους επιδεινωθεί και στη συνέχεια αρχίσουν να πεθαίνουν».
πηγή: middleeasteye.net
e-prologos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου