Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Απόπειρα μαζικών απολύσεων στην ΕΥΔΑΠ

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε την απόλυση 23 συμβασιούχων υδρονομέων απ’ την εταιρεία. Των απολύσεων αυτών είχαν προηγηθεί ορισμένα αξιοπερίεργα γεγονότα που αναφέρουμε παρακάτω.
Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν μάλιστα δικαιωθεί απ’ τον Άρειο Πάγο που με τελεσίδικη απόφαση καλούσε την εταιρεία να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους που είχε επιχειρήσει ξανά να απολύσει! Όμως ο ΑΣΕΠ αποφασίζει ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων δεν τον δεσμεύουν επειδή είναι ανεξάρτητη αρχή(!) και γι’ αυτό προχωράει στις απολύσεις με εγκύκλιό του. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πριν καλά-καλά πάρει την απόφαση του ΑΣΕΠ προχωράει στις απολύσεις στέλνοντας μάλιστα άμεσα τα σχετικά χαρτιά την ίδια μέρα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η απόφαση του ΑΣΕΠ ήταν σε απόλυτη γνώση και σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.

Οι εργαζόμενοι προχωράνε σε κινητοποιήσεις που αναγκάζουν τη διοίκηση ν’ αναδιπλωθεί και να προσπαθήσει να δημιουργήσει σύγχυση για τις επιδιώξεις της. Έτσι εμφανίζεται ότι κάνει πίσω για τις απολύσεις και ότι τις αναστείλει προσωρινά, όμως ταυτόχρονα απαιτεί απ’ τους εργαζόμενους και το σωματείο τους να στείλουν ευχαριστήρια ανακοίνωση στη διοίκηση για τις ενέργειές της! Δηλαδή δεν φτάνει που οργανώνει τις απολύσεις θέλει και να είναι τιμητής και ότι δήθεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους. Δυστυχώς η ομοσπονδία έστειλε μια τέτοια επιστολή που αποτελεί μνημείο δουλοπρέπειας απέναντι στην εργοδοσία.
Οι σ. της ΕΡΓΑΣ που συμμετέχουν στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στην ΕΥΔΑΠ, πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις με δραστήριο τρόπο και μοίρασαν την ανακοίνωση που δημοσιεύουμε παρακάτω.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ/ΕΥΔΑΠ
Συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ.
Γίναμε τις μέρες αυτές μάρτυρες μιας ακόμα πρωτοφανούς αυταρχικής ενέργειας απ’ τη μεριά της διοίκησης της εταιρείας. Με πρόσχημα μια απόφαση επιτροπής του ΑΣΕΠ, που από συμβούλιο επιλογής προσωπικού έγινε συμβούλιο απόλυσης των εργαζομένων, προχώρησε στη κοινοποίηση των απολύσεων σε 23 συναδέλφους υδρονομείς. Το ΑΣΕΠ κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου προχώρησε στις απολύσεις με το απαράδεκτο επιχείρημα ότι είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή και επομένως δεν δεσμεύεται απ’ τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Η διοίκηση έτρεξε και μέσα σε λίγες μόνο ώρες απ’ την απόφαση του ΑΣΕΠ έστειλε στους συναδέλφους τις απολύσεις τους, χωρίς να κρατήσει έστω και τα προσχήματα και αποδεικνύοντας μάλιστα περίτρανα ότι η όλη ιστορία ήταν προσχεδιασμένη.
Συνάδελφοι,
Οι πρώτες αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων φαίνεται ότι θορύβησαν τη διοίκηση και προσπάθησε να θολώσει τα νερά, ενώ παράλληλα εφαρμόζοντας τη λογική του μαστίγιου και του καρότου ζητά απ’ τους εργαζόμενους να υπογράψουν δήλωση νομιμοφροσύνης και να ευχαριστήσουν τη διοίκηση που τόσο πολύ ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους! Με λίγα λόγια δεν φτάνει που τους απολύει, τώρα ζητάει να τους προσκυνήσουν για να αναστείλουν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ τις απολύσεις!
- Απαιτούμε να ανακληθούν οριστικά οι απολύσεις και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι στις θέσεις τους.
- Να αποσύρει η διοίκηση την απαράδεκτη απαίτηση της υπογραφής δήλωσης μετανοίας που απαιτεί απ’ τους εργαζόμενους.
- Να γίνει άμεσα γενική συνέλευση έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και να παρθούν όλα τα μέτρα για να μην περάσουν οι απολύσεις!
- Μοναδικό όπλο μας είναι η ενότητα και η αγωνιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...