Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

COSCO Απεργιακός αγώνας των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά, βιώνουν σκληρές συνθήκες εκμετάλλευσης που επιβάλλουν οι υπεργολάβοι, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Συνθήκες στις οποίες κυριαρχούν οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια εργασίας λάστιχο. Το 70% των εργαζομένων εργάζεται «εκ περιτροπής» και με ορισμένου χρόνου συμβάσεις, ως επί το πλείστον τρίμηνες, ενώ τα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους είναι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πλημμελή ή και ανύπαρκτα.
Μέσα σ’αυτή την εργασιακή ζούγκλα, όπως είναι αναμενόμενο, η πολυεθνική κινέζικη εταιρεία Cosco -σύμφωνα με δικά της στοιχεία- καταγράφει την περίοδο 2007 - 2017 αύξηση της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά 195%.

Οι εργαζόμενοι, εδώ και 8 χρόνια διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, την ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα από τις αρχές του Απρίλη, εντεινόταν η προετοιμασία των κινητοποιήσεών τους, μέχρι τη μαζική συνέλευση που έγινε στις 15 Απρίλη, όπου ομόφωνα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 30 Μάη, μάχη που «τράβηξαν» για άλλο ένα 24ωρο, 31/5, και πάλι μέσα από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου τους (ΕΝΕΔΕΠ). Στη συνεχεια αποφάσισαν και τρίτη συνεχόμενη 24ωρη απεργία για την 1η Ιούνη, την οποία ανέστειλαν για να την πραγματοποιήσουν στις 6 Ιούνη.
Από την άλλη πλευρά, εργοδοσία και Δικαιοσύνη, αξιοποιώντας το αντιαπεργιακό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ενίσχυσε ακόμα παραπέρα η σημερινή κυβέρνηση με τον νέο νόμο που χτυπά βάναυσα το δικαίωμα στην απεργία, πέτυχαν με την έκδοση αλλεπάλληλων καταδικαστικών αποφάσεων να βγάλουν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.
Παράλληλα με την επιχείρηση της ποινικοποίησης της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων εντάθηκε με απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και με τηλεφωνήματα και απειλές ότι ετοιμάζονται απολύσεις. Από κοντά, όπως πάντα τα διάφορα αστικά ΜΜΕ, γνωστά για το ρόλο τους στο χτύπημα των αγώνων των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι της Cosco απέκρουσαν μαζικά και οργανωμένα τις προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησής τους. Με τον πρόσφατο απεργιακό αγώνα που έδωσαν, άρχισαν να καταγράφουν κάποιο πρώτο αποτέλεσμα. Σε συνάντηση που είχαν με την εργοδοσία, στο υπουργείο Ναυτιλίας, απέσπασαν την υπόσχεση για την ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του ΣΕΜΠΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 12.6, το σωματείο εργαζομένων της COSCO (ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ -ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π) : “...έπειτα από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιούνη 2018 στο Υπουργείο Εργασίας ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του Σωματείου μας, των εργοδοτικών ενώσεων και της ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας καταλήξαμε στα εξής :
1.Παρά την κωλυσιεργία που προσπάθησε να δημιουργήσει η εργοδοσία δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου μας για την αναστολή της απεργίας δίνει σαφές μήνυμα ότι η πάλη των εργαζομένων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Σε συνέχεια της σημερινής μας συνάντησης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 και ώρα 17:00 με σκοπό να λάβουμε τις απαντήσεις της εργοδοσίας πάνω στα δίκαια αιτήματά μας.
2.Τα αρμόδια Υπουργεία δεσμεύτηκαν επίσημα πως μέχρι τις 25 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, θα έχουν λυθεί όλα τα τεχνικά ζητήματα για την ένταξη όλων των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
Έχουμε τη γραπτή δέσμευση για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου αιτήματος,
Συνάδελφοι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ σε αγωνιστική ετοιμότητα. Την Πέμπτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας όπου θα αποφασιστεί η αγωνιστική μας δράση έχοντας πλέον και τις απαντήσεις της εργοδοσίας.
Τα αιτήματα μας παραμένουν:
1.Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις
2.Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
3.Σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας
4.Ένταξη στα ΒΑΕ
5.6μελή πόστα λιμενεργατών...”
Είναι φανερό ότι για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι υποσχέσεις θα πρέπει οι εργαζόμενοι στην Cosco με το σωματείο τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και αγωνιστική συσπείρωση, προετοιμαζόμενοι για συνέχιση της πάλης τους ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους. Στον αγώνα τους είναι αναγκαίο,  επίσης, να εκδηλωθεί η ευρύτερη εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη για να έχει επιτυχή έκβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά “μίνι Ασφαλιστικό”

Νέο κεφάλαιο στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει η κυβέρνηση Νέο γύρο επίθεσης ενάντια στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εντός του Νοεμβρίου...